بازارهای مالی به ویژه بازارهای ارزهای دیجیتال، به خاطر کمبود نسبی نقدینگی، تبلیغات رسانهای و نگرانیهای نظارتی، نوسانات بسیار زیادی را تجربه میکند. با این حال حتی در دنیای کریپتوکارنسی، داراییهایی هستند که قیمت آنها همواره ثابت و پایدار است. استیبل کوین یکی از همین داراییها است. فراموش نکنید که Stablecoins معمولاً از کاهش یا افزایش شدید قیمت در امان میماند.
البته این قانون یک استثناء کلی دارد و آن هم زمانی است که Stablecoins خریداری شده، از نوع Algorithmic Stablecoins یا همان کوین پایدار الگوریتمی باشد. این داراییهای پر ریسک این روزها بر سر زبانها افتادهاند و بسیاری از تحلیلگران نیز در رابطه با معایب و مزایای آنها سخن میگویند. همراه ما باشید تا از زوایای مختلف با ویژگیهای مثبت و منفی این کوینها آشنا شوید.
معرفی استیبل کوین به زبان ساده
اگر در ادامه اسم هر رمز ارزی که پسوند ارزش ثابت را مشاهده کردید، بدانید که آن رمز ارز از نوع استیبل کوین است. این کوین ها قیمت نسبتاً ثابتی دارند و شما میتوانید از این داراییها برای انجام بهینه معاملات در فضای کریپتو کمک بگیرید. برای درک این موضوع بهتر است به سراغ مقایسه سایر ارزهای دیجیتال برویم. برای مثال بیت کوین و اتریوم را در نظر بگیرید، قیمت این ارزها تا حد قابل توجهی به حجم عرضه، تقاضا و الگوریتمهای پیچیده ریاضی بستگی دارد. با این حال این دو سهم، مقدار قابل توجهی از خرید و فروش بازار رمز ارز را به خود اختصاص دادهاند.
حضور Stablecoins باعث شد تا پول فیات پرداخت شده به صرافی ارز دیجیتال کاهش پیدا کند و کاربران مجبور به دریافت پول (از طریق سیستم بانکی) نباشند. همچنین مبلغ زیادی که معمولاً پس از انتقال پول به حساب از طرف صرافی کم میشد پس از روی کار آمدن Stablecoins کاهش یافت.
(چنانچه تمایل به مشاهده قیمت اپتیمیزم و خرید آن دارید، میتوانید از شرایط معامله این رمز ارز اطلاعات کسب کنید)
استیبل کوین الگوریتمی چیست؟
نوعی از Stablecoins وجود دارد که هیچ یک از داراییهای بازار کریپتو را پشتیبانی نمیکند. به همین دلیل سرمایه گذاران اغلب در رابطه با سرمایهگذاری در کوینهای الگوریتمی پایدار، دچار تردید میشوند. در واقع برای حفظ ارزش ثابت در این نوع کوین، از الگوریتم استفاده میشود. در طی به وجود آمدن الگوریتمهای مختلف، قیمت این داراییهای دیجیتال میتواند به صورت مستقیم در عرضه و تقاضا تاثیر گذار باشد. با ترکیب کردن دو عبارت Algorithmic و Stablecoins باید منتظر یک سیستم اقتصادی غیرمتمرکزِ خود پایدار باشیم. در این پروتوکول، از مکانیسم دستگاهی عرضه و تقاضا استفاده میشود، در واقع شرایط بازار یا عوامل خارجی میتوانند به صورت مستقیم بر روی قیمت این داراییها تاثیر بگذارند.
به زبان سادهتر میتوان گفته که استیبل کوینها هیچ گونه ذخیره مالی، اقتصادی و پشتوانه حقیقی در دنیای ما ندارند. در حالت کلی به یاد داشته باشید که این داراییهای دیجیتالی هیچ ارتباطی با سازمانهای متمرکز ندارد و فقط برای کنترل تقاضا و عرضه در بازار ارزهای رمزنگاری شده، بهوجود آمدهاند و وظیفه دارند که بازار را در هنگام افزایش ناگهانی قیمت کوینهای استیبل معمولی، آرام کنند.
مقایسه استیبل کوین الگوریتمی با استیبل کوین ساده
Stablecoins همواره تحت حمایت سازمانهای مالی و واقعی قرار دارند و قیمت آنها توسط الگوریتم دیجیتالی تنظیم میشود. با اینکه کوینهای معمولی و الگوریتمی هر دو بر اساس فناوری بلاکچین ساخته شدهاند، ولی هر یک از این داراییهای دیجیتال نکات مثبت و منفی مربوط به خود را دارند. در ادامه به مهمترین تفاوتهای کوین پایدار الگوریتمی و کوین پایدار معمولی پرداخته شده است.
- فعالیت غیر متمرکز: زنجیرهای بودن کوینهای ثابت الگوریتمی در بازار تا حد قابل توجهی امنیت این داراییهای دیجیتال را تقویت میکند.
- بدون وثیقه بودن: کوینهای الگوریتمی توسط فرایندهای پیچیده دیجیتالی ساخته میشوند و بدون هیچ وثیقهای، به کیف پول دیجیتال شما وارد میشوند.
- تحت کارشناسی بودن: کارشناسان مالی بسیار زیادی وجود دارند که در سراسر جهان بر روی روند توسعه تکنولوژی استیبل کوین الگوریتمی نظارت دارند.
ویژگیهای استیبل کوین های الگوریتمی
کوینهای استیبل الگوریتمی برای این به جود آمدهاند که ارزش داراییهای دیجیتالی را به شکل جدیدی حفظ کنند. حضور این داراییها در بین ارزهای دنیای دیجیتال میتواند برای برخی از دولتها امید بخش باشد. غیرمتمرکز بودن زنجیرهای مربوط به کویینهای الگوریتمی باعث میشود تا شفافیت این داراییهای دیجیتالی افزایش پیدا کند.
عدم وابستگی به حضور وثیقه یکی دیگر از ویژگیهای مثبت و در عین حال شک برانگیز این دارایی هاست. فراموش نکنید که تمامی Algorithmic Stablecoins به کمک یک الگوریتم ایجاد میشوند و به هیچ مسیری برای ایجاد استیبل کویین جدید نیاز ندارد. پایداری بالای این کوینها نیز قابل بحث است، چراکه تعداد کوینهای پایدار الگوریتمی بر اساس عرضه و تقاضای بازار تنظیم میشود تا ثبات قیمتی این داراییها حفظ شود.
معایب استیبل کوین الگوریتمی
از اصلیترین معایب Algorithmic Stablecoins میتوانیم به منطق پیچیده این داراییهای دیجیتال اشاره کنیم. پیچیدگی کلی سیستم این کوینها باعث بروز احساس ترس سرمایهگذاران شده است. فراموش نکنید که استیبل کوینهای الگوریتمی به عنوان چشم اندازی مثبت در جهت تمرکز زدایی ساخته و پرداخته شدهاند. البته درست پیش بینی کردن الگوریتم از پیش تنظیم شده توسط برخی از سرمایهگذاران میتواند در جهت منفی باعث برهم خوردن نظم اکوسیستم کریپتو شود.
- عدم وجود پشتوانه مالی واقعی
- پیچیدگی تحلیل الگوریتمهای طراحی شده
- تازگی مفهوم و عدم آشنایی تریدرها با سیاستهای Algorithmic Stablecoins
انواع Algorithmic Stablecoins
استیبل کوینهای الگوریتمی دنیای وسیعی دارند ولی سه نوع اصلی Algorithmic Stablecoins در ادامه معرفی شده است.
ریبیس (rebase)
برای مثال در کوینهای پایدار نوع ریبیس، نوعی کوین عرضه یک کوین دیگر را کنترل میکند تا ارزش خودش حفظ شود. مثلاً امپل فورس (Ampleforth) یکی از نمونه.های مشهور Algorithmic Stablecoins از نوع ریبیس است.
سینیورژ (seigniorage)
در این نوع کوین الگوریتمی و پایدار، از یک ساختار پیچیده برای حفظ و کنترل ارزش کوینها استفاده میشود. از مهمترین نمونههای این دارای دیجیتال میتوان به کریپتوهای UST و Terra lab’s Luna اشاره کرد.
فرکشنال الگوریتمیک (fractional_algorithmic)
این استیبل کوینها تا حد قابل توجهی با دو نوع قبلی تفاوت دارند. کوینهای فرکشنال الگوریتمیک، تا حدودی دارای وثیقه هستند. این داراییها الگوریتمهای پیچیدهای دارند ولی به نوعی توسط دنیای واقعی پشتیبانی میشوند. فراکس (Frax) از اصلیترین کوینهای الگوریتمی فرکشنال است که به صورت غیر مستقیم و با واسطه، توسط دلار پشتیبانی میشود.
نکته: تفاوت این کوینها در نوع الگوریتم به کار گرفته شده برای حفظ ارزش دارایی است.
ارتباط Terra Luna و TerraUSD
ترا (UST) یک استیبل کوین الگوریتمی است، درحالیکه ترالونا یک رمز ارز دیجیتالی معتبر است و به نوعی پشتیبان ترا محسوب میشود. این دو کوین، رابطه بسیار نزدیکی دارند و نوسان قیمت هر یک از آنها تاثیر بسیار زیادی بر روی قیمت دیگری دارد. به زبان سادهتر میتوان گفت که با افزایش قیمت ترا امکان نابود شدن قسمتی از آن وجود دارد. در حالیکه کم شدن قیمت همین کوین (ترا) میتواند منجر به زنده شدن بخشی از توکنهای لونا شود. به عبارت دیگر هر بار که لونا تولید میشود، ترا نیز به همان نسبت سوزانده میشود.
چندی پیش سرمایه گذاران دارایی دیجیتالِ ترا میتوانستند وجوه خود را در anchor protocol نگهداری کنند و همین امر باعث وسوسه شدن کاربران به دریافت سود ۲۰ درصدی شد. البته با کم شدن سود انکر، سرمایهگذاران شروع به فروش داراییهای خود کردند. این عمل به صورت مستقیم بر روی قیمت ترا تاثیر گذاشت. متاسفانه با سقوط ارزش لونا و ترا در سال ۲۰۲۲، پیوند بین دلار و ترا ضعیفتر شد.
با تشخیص و پیشبینی الگوریتم پیوند بین این دو دارایی دیجیتال، توزیع توکنهای لونا افزایش پیدا کرد و همین امر باعث کاهش قیمت رمز ارز لونا شد. به دلیل زیر سوال رفتن مفهوم کلی استیبل کوین الگوریتمی پس از افت شدید قیمت ترا و لونا، سرمایهگذاران خرید Algorithmic Stablecoins را یک فرایند پرخطر مینامند. البته کوینهای استیبل الگوریتمی پیچیدهتر از آن هستند که تحلیلگران معمولی بتوانند آنها را بررسی کنند.
دلایل پرریسک بودن استیبل کوین های الگوریتمی
خرید و فروش این مدل از کریپتوکارنسیها برخلاف خرید تتر و سایر سرمایههای دیجیتالی شناخته شده، فرایندی پر ریسک است. در حقیقت هیچ دارایی واقعی پشتیبان این ارزها نیست و اثبات قیمتشان واقعی تلقی نمیشود. از آنجا که افزایش تقاضا برای کوینهای خاص میتواند عواقب بسیار متفاوتی در صنعت کریپتو به همراه داشته باشد، بررسی یک متغیر جدید مثل عملکرد Algorithmic Stablecoins نمیتواند به تنهایی باعث کنترل ریزشها یا صعودهای دنبالهدار این بازار باشد.
با وقوع فاجعه در داراییهای ترا و لونا، دیگر هیچ یک از سرمایه گذاران جرعت سرمایهگذاری در کوین استیبل الگوریتمی را ندارد، چرا که خرید این داراییها شبیه به قمار است و فاکتورهای پیچیده زیادی وجود دارند که میتوانند هوشمندانه نبودن سرمایهگذاری در این داراییها را ثابت کنند.
عملکرد Algorithmic Stablecoins
همانطور که قبلتر هم اشاره کردیم، هیچ دارایی ارزی واقعی از استیبل کوینهای الگوریتمی پشتیبانی نمیکند. این کوینها تفاوت بسیار زیادی با سایر ارزهای دیجیتال دارند. در این سیستم، الگوریتمی خاص وجود دارد که با تغییر ارزش توکنهای شبکه، با کم و زیاد شدن میزان عرضه و تقاضا به ثابت نگه داشتن ارزش ملی سرمایه کمک میکند. این امر به صورت اتوماتیک و الگوریتمی ادامه پیدا میکند تا از کاهش و افزایش ناگهانی و شدید قیمت داراییهای دیجیتال جلوگیری شود.
در حالت کلی کاربرانی که اقدام به خرید Algorithmic Stablecoins کردهاند، به جای تعدادی توکن، مالک نسبتی منطقی از توکنهای در حال گردش شبکه هستند. برای مثال اگر یک میلیون توکن، از ۱۰۰ میلیون توکن شبکه در اختیار شما قرار بگیرد، مالکیت یک درصدی از کل سکهها به شما داده میشود. اگر الگوریتم تعداد توکنهای شبکه با توجه به شرایط، کاهش یا افزایش پیدا کند، این تغییر طوری خواهد بود که شما همچنان یک درصد از ارزش کل توکن های در حال گردش را در اختیار داشته باشید.
به زبان سادهتر میتوان گفت که با وارد شدن به دنیای استیبل کوینهای الگوریتمی شما همواره نسبت ثابتی از تعداد توکنها را نسبت به توکنهای موجود در شبکه برای خود حفظ خواهید کرد. در این روش عرضه و تقاضا نمیتواند باعث کاهش ارزش داراییهای افراد شود. در در این شرایط، تغییر نرخ عرضه و تقاضا فقط باعث افزایش و کاهش سکههای اتوماتیک جدید میشود.
جمعبندی
اگرچه در تعاریف کلی استیبل کوینهای الگوریتمی خوب به نظر میرسند، ولی این داراییهای دیجیتال راه طولانی را برای رسیدن به یک ابزار ذخیره ارزشمند در پیش دارند. اگر تازه وارد دنیای عظیم کریپتو شدهاید، بهتر است به سراغ رمزارزهای یو اس دی سی بروید، این رمز ارزها به صورت مستقیم توسط دلار پشتیبانی میشوند و به نوعی استیبل کوینهای گرهخورده به دلار آمریکا هستند.
خرید یو اس دی سی از صرافی راستین
در حالت کلی میتوان گفت که هنوز هیچ Algorithmic Stablecoins وجود ندارد که توانسته باشد با الگوریتم موفق به حفظ ثبات ارزش کوین میخکوب شده کمک کند. البته این فناوری میتواند با ایجاد یک پتانسیل در اقتصاد غیر متمرکز، برای جذب نوابغ اقتصادی در عرصههای جدید موثر باشد و فرصتی را برای ابتکار و نوآوری در بازارهای مالی ایجاد کند.