فهرست مطالب
- تحلیل تکنیکال چیست؟
- مبانی تحلیل تکنیکال را بشناسید
- تمرین و ارتقا مهارتها، بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال است
- درک عملکرد آنالیز فنی: از بهترین روش های یادگیری تحلیل تکنیکال
- استفاده از بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال برای انجام معاملات پرسود
- آشنایی با نمودارها در تحلیل تکنیکال
- یادگیری روش کار با اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال
- بهترین منابع برای یادگیری تحلیل تکنیکال کداماند؟
- سخن آخر
علاوه بر الگوها و اندیکاتورهای نمودار، تحلیل تکنیکال شامل مطالعه موضوعات گستردهای از جمله اقتصاد رفتاری (بررسی هیجانات بازار) و مدیریت ریسک است. به طور کلی هدف اصلی انجام تحلیل تکنیکال، شناسایی فرصتهای معاملاتی و سرمایهگذاری با استفاده از یک روش اصولی و مبتنی بر قوانین فنی میباشد که بازده بلندمدت به حداکثر میرساند. از این رو در این مطلب با بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال برای مبتدیان به منظور آنالیز فنی با ریسک کم در بازارهای مالی آشنا خواهیم شد.
تحلیل تکنیکال چیست؟
در بازارهای مالی، تحلیل تکنیکال مطالعه اقتصاد رفتاری، مدیریت ریسک و روندها است که همه آنها را میتوان در معاملات به کار برد. تجزیهوتحلیل فنی در حال تبدیلشدن به یک رویکرد محبوب معاملاتی است که تا حد زیادی مدیون پیشرفت در زمینه نمودارگیری و پلتفرمهای معاملاتی است. با این حال، برای یک معاملهگر تازهکار، درک تحلیل تکنیکال و اینکه چگونه میتواند روندهای موجود در بازار را پیشبینی کند میتواند دلهرهآور و چالشبرانگیز باشد.
به بیانی سادهتر تحلیل تکنیکال مطالعه حرکات قیمت در یک بازار است که به موجب آن معاملهگران از الگوها و اندیکاتورهای نمودارها برای پیشبینی روندهای آتی استفاده میکنند. این تکنیک، تصویری از عملکرد گذشته و حال یک بازار است و به معاملهگر اجازه میدهد تا از این اطلاعات در قالب رفتار قیمتی، شاخصها و الگوها برای راهنمایی و اطلاع از روندهای آینده، قبل از ورود به معامله استفاده کند.
مبانی تحلیل تکنیکال را بشناسید
اولین قدم و همچنین بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال این است که یک درک اساسی از مفاهیم اصلی این علم به دست آورید. یادگیری این مبانی در حال حاضر با خواندن کتاب، گذراندن دورههای آنلاین و آفلاین و یا مطالعه از طریق وبسایتهای آموزشی که این موضوعات را پوشش میدهند، به بهترین شکل انجام میشود. نکته قابل توجه این است که بسیاری از این منابع رایگان هستند، اما از طرفی برخی از اساتید، کارگاهها یا دورههای تحلیل تکنیکال نیز هزینههایی را برای آموزش این دانش از شما دریافت میکنند.
کتابهای معاملاتی (تریدینگ) بیشماری در زمینه تحلیل تکنیکال نوشته شدهاند و برخی از آنها امتحان خود را پس دادهاند و منابع معتبری برای معاملهگران تازهکار به شمار میروند. از طرفی همچنین، دورههای آنلاین و آفلاین بسیار زیادی نیز برای یادگیری آنالیز فنی در دسترس هستند که متقاضیان میتوانند برای یادگیری هرچه بهتر از آنها استفاده کنند.
با وجود اینکه بسیاری از دورههای ترید آنلاین، نتایج چشمگیری را به شما وعده میدهند و از تاکتیکهای فروش با فشار بالا (high-pressure sales) استفاده میکنند، اما در نهایت نتایج وعده داده شده را ارائه نمیدهند. تریدرهای تازهکار باید از دورههایی که بازده غیر واقعی را وعده میدهند به طور جدی اجتناب کنند. در عوض، به دنبال اساتید و متخصصانی باشند که اصول تحلیل تکنیکال را به آنها آموزش میدهند.
بسیاری از تریدرها در طول زمان سیستمها و تکنیکهای معاملاتی خود را توسعه میدهند. از طرفی شرکتهایی هستند که این سیستمهای معاملاتی را ارائه میدهند با این ادعا که سود ثابتی را به همراه دارند. اما اگر این روشها واقعا سودآور بودند، این شرکتها هرگز اسرار خود را نمیفروختند. خبر خوب این است که بسیاری از وبسایتها یک نمای کلی از مفاهیم و مبانی تحلیل تکنیکال را بدون هیچ هزینهای ارائه میدهند که میتوانند نقطه شروع خوبی برای معاملهگران مشتاق باشند.
تمرین و ارتقا مهارتها، بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال است
پس از آشنایی با تمامی نکات مربوط به آنالیز فنی، بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال و تسلط کامل به آن، این است که مفاهیم و اصولی را که از این دورهها یاد گرفتهاید، در عمل از طریق بک تست (backtesting) یا معاملات کاغذی (paper trading) به کار ببرید.
معاملهگرانی که سیستمهای معاملاتی خودکار را توسعه میدهند، میتوانند از بک تست استفاده کنند تا ببینند مجموعهای از قوانین چگونه با استفاده از دادههای پیشین عمل میکنند. بهعنوان مثال، یک معاملهگر ممکن است یک استراتژی متقاطع میانگین متحرک (moving average crossover strategy) ایجاد کند. پس هنگامی که میانگین متحرک کوتاهمدت از میانگین متحرک بلندمدت میگذرد، یک سیگنال خرید ایجاد میکند. سپس معاملهگر میتواند سیستم را بک تست کند تا ببیند در چند سال گذشته این سیستم چگونه عمل کرده است.
سیستمهای معاملاتی که بازدهی مناسبی را با استفاده از تاریخچه دادهها ایجاد میکنند، تضمینی برای عملکرد خوب در بازارهای فعال نیستند. در واقع، سیستمهای معاملاتی پیچیده میتوانند برای عملکرد عالی با استفاده از تاریخچه دادهها باشند، اما در آینده کاربرد چندانی نخواهند داشت. بهترین سیستمهای معاملاتی همیشه مجموعهای از قوانین سادهای را به کار میگیرند که عملکرد سودآوری دارند و به اندازه کافی انعطافپذیر هستند که بتوانند هم در گذشته و هم در آینده عملکرد خوبی داشته باشند.
تریدرهایی که بدون سیستم معاملاتی خودکار معاملات خود را انجام میدهند، بهتر است که معاملات کاغذی را برای ارتقا مهارتهای خود به کار بگیرند. با این حال، معاملهگران میتوانند به جای ثبت معاملات بر روی کاغذ، با استفاده از یک حساب آزمایشی، معاملات خود را انجام دهند تا ببینند در طول زمان عملکرد آنها چگونه است. از این رو شرکتهای کارگزاری و مرتبط با امور مالی، پلتفرمهای مختلفی را ارائه میدهند که به تریدرها اجازه میدهد تا سیستمهای معاملاتی خودکار و معاملات کاغذی خود را توسعه دهند.
درک عملکرد آنالیز فنی: از بهترین روش های یادگیری تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال شامل تفسیر الگوها از نمودارها است. معاملهگران از دادههای تاریخی، عمدتا بر اساس قیمت و حجم آنها برای شناسایی فرصتهای معاملاتی بر اساس الگوهای رایج در بازار استفاده میکنند. برای تعیین نقاط ورود و خروج معاملهگران به منظور به حداکثر رساندن پتانسیل معاملات با نسبت ریسک به پاداش خوب، اندیکاتورهای مختلفی برای نمودارها اعمال میشوند. شکل زیر نمونهای از نمودار با استفاده از اندیکاتور MACD (میانگین متحرک همگرا واگرا) و RSI (شاخص قدرت نسبی) است.
در حالی که طرفداران تحلیل بنیادی بر این باورند که عوامل اقتصادی عامل اصلی تحرکات در بازارها هستند، معامله گران تحلیل تکنیکال معتقدند که روندهای گذشته میتواند به پیشبینی تغییرات قیمت در آینده کمک کند. اگرچه این سبکهای معاملاتی میتوانند متفاوت باشند، اما درک تفاوتهای بین تحلیل بنیادی و تکنیکال و همچنین روش ترکیب آنها نیز میتواند به نوعی، بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال باشد.
استفاده از بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال برای انجام معاملات پرسود
بسیاری از معاملهگران دانش تحلیل تکنیکال را ابزاری مفید برای مدیریت ریسک میدانند. از آنجایی که بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال، آشنایی با مفاهیم و مبانی معاملات، نمودارها، اندیکاتورها و از این دست است، هنگامی که یک تریدر این اصول را درک کرد، میتواند آنالیز فنی را در هر بازاری اعمال و آن را به یک ابزار تحلیلی انعطافپذیر برای پیشبینی روندهای قیمتی تبدیل کند.
دست هنگامی که تحلیل بنیادی به دنبال شناسایی ارزش ذاتی در یک بازار است، تحلیل تکنیکال به دنبال شناسایی روندهایی است که به راحتی میتوانند توسط عوامل بنیادی ایجاد شوند. از مزایای استفاده از بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال برای اعمال این روش در بازار معاملات، میتوان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتاند از:
- تکنیک آنالیز فنی میتواند در هر بازاری با استفاده از هر بازه زمانی اعمال شود
- تحلیل تکنیکال میتواند بهعنوان یک روش مستقل استفاده شود
- تکنیک آنالیز فنی به معاملهگران اجازه میدهد تا روندهای بازار را شناسایی کنند
آشنایی با نمودارها در تحلیل تکنیکال
نمودارها کلید اصلی تحلیل تکنیکال هستند. به این دلیل که مهمترین معیار عملکرد گذشته و فعلی بازار، روند قیمتی است که توسط این نمودارها نمایش داده میشوند. به بیانی سادهتر نمودارها نقطه شروعی برای تجزیهوتحلیل پتانسیل سوددهی یک معامله هستند. روند قیمتی را میتوان در نمودار نشان داد به این دلیل که واضحترین شاخص برای نمایش تغییرات قیمت هستند. در نتیجه استفاده از نمودارها نیز یکی از بهترین روش های یادگیری تحلیل تکنیکال به شمار میرود.
نمودارها به تعیین روند کلی قیمت، تشخیص وجود روند صعودی یا نزولی در بلندمدت یا کوتاهمدت و یا برای شناسایی شرایط خنثی (بازار بدون روند) کمک میکنند. رایجترین انواع نمودارهای تحلیل تکنیکال، نمودارهای خطی، میلهای و نمودارهای کندل استیک هستند.
هنگام استفاده از نمودار میلهای یا کندل استیک، هر دوره از آن اطلاعاتی در مورد قیمت بالا یا پایین دوره و همچنین بسته شدن آن را به تحلیلگر فنی ارائه میدهد. شایان ذکر است که تحلیل کندل استیک میتواند بسیار مفید باشد زیرا الگوها و روابط درون آنها میتوانند به پیشبینی روند قیمت آینده کمک کنند. هنگامی که یک معاملهگر به اصول اولیه نمودارها مسلط شود، میتواند از اندیکاتورها برای کمک به تعیین روند استفاده کند.
یادگیری روش کار با اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال
اندیکاتورها توسط معاملهگران تحلیل تکنیکال در هنگام جستجوی فرصتها در بازار مورد استفاده قرار میگیرند. با وجود اینکه اندیکاتورهای بسیار زیادی برای تحلیل وجود دارند، اما با این حال تریدرها اغلب از اندیکاتورهای حجم و مبتنی بر قیمت استفاده میکنند. این شاخصها به تعیین سطوح حمایت و مقاومت و همچنین تعیین طول یک روند کمک میکند.
در صورتی که یک معاملهگر به کمک بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال، به این رویکرد مسلط شود، میتواند قیمت یا هر شاخص دیگری را با استفاده از تجزیهوتحلیل بازه زمانی چندگانه، از یک ثانیه تا یک ماه مشاهده کند که همین موضوع به او دیدگاه متفاوتی از روند قیمتی میدهد. برخی از اندیکانورهای محبوب برای تحلیل تکنیکال عبارتاند از:
- میانگینهای متحرک
- شاخص قدرت نسبی (RSI)
- میانگین متحرک همگرا واگرا (MACD)
نکته قابل توجه این است که اندیکاتورهای میانگین متحرک و MACD اغلب برای شناسایی روندها در بازار استفاده میشود در حالی که RSI معمولا برای تعیین نقاط ورود و خروج احتمالی مورد استفاده قرار میگیرد. اندیکاتورها به معاملهگران کمک میکنند تا بازار را تجزیهوتحلیل و همچنین نقاط ورودی و خروجی را برای سرمایهگذاری تعیین کنند.
بهترین منابع برای یادگیری تحلیل تکنیکال کداماند؟
از آن جایی که بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال، آشنایی و تسلط بر مبانی و مفاهیم تریدینگ، نمودارها، اندیکاتورها و از این دست است، کتب، فیلمهای آموزشی، کارگاهها و مراجع بسیار زیادی هستند که مطالب مفیدی را در اختیار شما قرار میدهند. همچنین وبسایتهای متعددی وجود دارند که دورههای آموزشی را در این زمینه با بهترین کیفیت برگزار میکنند. در ادامه با این منابع آشنا میشویم.
بهترین کتب یادگیری تحلیل تکنیکال
مطمئنا یکی از بهترین روش های یادگیری تحلیل تکنیکال استفاده از مطالب و کتب آموزشی معتبر این دانش است که توسط اساتید و کارشناسان مجرب و متخصص نوشته میشوند. سه مورد از بهترین کتابهای یادگیری تحلیل تکنیکال عبارتاند از:
- تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه اثر جان مورفی: از معتبرترین و محبوبترین کتب در زمینه تحلیل تکنیکال، کتاب تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه نوشته جان مورفی است. چرا که از نظر بسیاری از افراد و تریدرهای موفق در بازارهای مالی، این کتاب یکی از بهترین ترجمههای موجود در بازار میباشد که تحلیل تکنیکال را به طور کامل شرح داده و در این زمینه خوش درخشیده است
- داینامیک تریدینگ اثر رابرت ماینر: این کتاب نیز یکی دیگر از بهترین کتب تحلیل تکنیکال است که تمامی مفاهیم و مبانی در این زمینه را به زبانی ساده و روان توضیح داده است.
- هارمونیک تریدینگ پیشرفته در بازارهای سرمایه به قلم علی محمدی: این کتاب از جدیدترین اما در عین حال یکی از معتبرترین کتب برای آنالیز فنی به شمار میرود
بهترین وبسایتهای یادگیری تحلیل تکنیکال
یکی دیگر از بهترین روش های یادگیری تحلیل تکنیکال استفاده از خدمات، مقالات، ویدیوهای آموزشی و کارگاههای ارائهشده توسط وبسایتهای فعال در این زمینه است. این خدمات معمولا توسط اساتید و کارشناسان مجرب ارائه میشوند. از این رو برخی از بهترین و معتبرترین وبسایتهای یادگیری تحلیل تکنیکال عبارتاند از:
- مشهورترین وبسایت یادگیری تحلیل تکنیکال: یودمی (Udemy)
- بهترین وبسایت برای مبتدیان: تراویس رز ( Travis Rose )
- معتبرترین وبسایت برای یادگیری در حین انجام معاملات: بولیش بیرز (Bullish Bears)
- بهترین وبسایت برای یادگیری نمودارها: استوک چارتز (StockCharts)
سخن آخر
به طور کلی بهترین روش یادگیری تحلیل تکنیکال این است که ابتدا درک و شناخت کاملی از اصول و مبانی این تکنیک به دست آورید و سپس این دانش را از طریق بک تست و یا معاملات کاغذی (آزمایشی) به کار ببرید. امروز به لطف فناوری قابل دسترسی، بسیاری از کارگزاران و وبسایتها، پلتفرمهای الکترونیکی را در اختیار کاربران میگذارند که معاملات واقعی از بازارها را شبیهسازی میکنند.
توجه داشته باشید که هیچ میانبری برای موفقیت زودهنگام در این مسیر وجود ندارد. بنابراین معاملهگران مشتاق میتوانند به کمک منابع، وبسایتها، راهنماییهای اساتید و مجموعههایی که دورههای آموزش تحلیل تکنیکال را ارائه میدهند، در طول زمان با تمرین و ارتقا مهارت خود در این زمینه به تریدرهایی حرفهای تبدیل شوند.
در وبلاگ راستین مطلب دیگری در مورد تفاوت اسیلاتور و اندیکاتور منتشر شده است که می توانید آن را نیز مطالعه کنید.