فهرست مطالب
داراییها را میتوان به شیوههای گوناگونی دستهبندی کرد. برای مثال نفت و طلا دو رهبر برتر داراییهای فیزیکی هستند. بیتکوین نیز که با عنوان پادشاه ارزهای دیجیتال شناخته میشود، رهبر جهانی داراییهای مجازی و دیجیتالی است. اهمیت این رهبران انواع دارایی در بازارهای بینالمللی در این است که تغییرات قیمت آنها بر قیمت انواع دارایی در همان گروه، قیمت داراییهای بازارهای دیگر و به طور کلی بر شرایط اقتصاد جهانی تاثیر میگذارد. به همین دلیل است که سرمایهگذاران باید با تاثیر قیمت نفت و طلا بر بیتکوین آشنا باشند و در این مطلب این موضوع را مورد بررسی قرار میدهیم.
میزان عرضه؛ مولفهای تاثیرگذار در قیمت جهانی نفت و بیتکوین
یکی از مهمترین مواردی که میتواند در ارتباط میان نفت و بیت کوین مورد بحث و بررسی قرار بگیرد، قابل پیشبینی بودن میزان عرضه بیت کوین در بازارهای جهانی است. به دفعات شاهد این بودهایم که با کاهش قیمت نفت به علت تحولات سیاسی اقتصادی که در کشورهای عضو اتحادیه اوپک رخ میدهد و همچنین معاهدات و توافقنامههایی که بین طرفین امضا میشود، کشورهای ابرقدرت و صاحب کرسی سعی در کنترل قیمت نفت دارند.
بر اساس یکی از مبانی علم اقتصاد هنگامی که عرضه کالایی از تقاضای آن پیشی بگیرد، قیمت آن کالا نیز طبیعتا کاهش مییابد. اما چنین موضوعی برای بیت کوین کاملا متفاوت است. در واقع میتوان اینطور گفت که به جز مواردی که در آنها به هر دلیلی قیمت بیتکوین کاهش مییابد و یا اینکه برای ماینرها صرفه اقتصادی نداشته باشد، همواره در روزهای قبل و بعد از رخداد هاوینگ، قوانین رایانهای خاصی میزان صدور و عرضه بیتکوین را کنترل میکنند.
رخداد هاوینگ که هر چهار سال یکبار رخ میدهد و پاداش استخراج ماینرها را به صفر میرساند نیز یکی از همین قوانین صدور و عرضه بیتکوین به شمار میآید. با کاهش قیمت نفت یا افزایش آن در دورههای مختلف تاکنون شاهد بوجود آمدن بحرانهای اقتصادی بسیاری مانند بحرانهای انرژی طی سالیان 1973 و 1979 میلادی در آمریکا بودهایم. این شرایط بحرانی دولتها را مجبور به چاپ هر چه بیشتر اسکناس و افزایش تورم سوق میداد.
در این مورد نیز موضوع برای بیتکوین متفاوت است. تعداد کل بیتکوینهایی که قرار است استخراج و سپس عرضه شوند معین است و هیچگونه تغییری در آن مشاهده نمیشود. همچنین با گذشت زمان سرعت عرضه این ارز دیجیتال مطرح روندی کاهشی را کلید زده است. همین موضوع میتواند پیامدهایی همچون تورم را همراه خود داشته باشد.
تاثیرات قیمت نفت بر نمودار قیمت بیتکوین
تحقیقات و بررسیهای صورت گرفته در سال 2017 میلادی نشان داد که مصرف انرژی به منظور استخراج بیتکوین در سراسر جهان بسیار بیشتر از مصرف انرژی کل در بسیاری از کشورها است. تحقیقات دیگری که در سال 2019 صورت گرفت، بیانگر این بود که کربن آزاد شده حاصل از فرایند استخراج بیتکوین بیشتر از میزان آلودگی کربنی است که برخی از کشورها منتشر میکنند.
از طرفی استخراج نفت نیز پروسهای بسیار پر هزینه است و بسیاری از شرکتهای فعال در بازار نفت افزایش سود همواره دغدغهای مهم و جدی بوده شده است. با شروع دوران پاندمی کرونا شاهد افت شدید قیمت نفت بودیم، چون به علت محدودیتهایی که از سوی دولتها مانند سفر و تجارت بر مردم اعمال شد، این موضوع سبب شد تا خطوط هوایی و بسیاری از آژانسهای گردشگری نقل و انتقالات کمتر و در نتیجه تقاضای سوخت کمتر داشته باشند.
پیشنهادهای سازگار با محیط زیست
نکته جالب اینکه گازهای مازادی که در طول فرایند استخراج نفت آزاد میشود، میتواند انرژی لازم را برای تامین برق ماینرهای بیتکوین فراهم کند. به علت اینکه در آن برهه زمانی قیمت نفت کاهش پیدا کرده بود، ماینرها میتوانستند با پرداخت هزینهای به مراتب بسیار کمتر به استخراج بیتکوین بپردازند، در نتیجه قیمت بیتکوین نیز شدیدا کاهش یافت.
در چند سال اخیر بسیاری از کشورهای صادرکننده نفت به رقبای سرسخت کشور چین تبدیل شدهاند. زیرا چین به علت اینکه برق ارزان قیمتتری در اختیار دارد، توانست بیش از 50 درصد هشریت دنیا را تصاحب کند. یکی از مهمترین دلایل وقوع چنین رخدادی این است که شرکتهای نفتی حال این امکان برایشان فراهم شده است تا به جای اتلاف گازهای هدر شده در طول فرایند استخراج نفت، از این گازها برای تامین انرژی لازم برای ماینرهای خود استفاده کنند.
با اتخاذ این سیاست محیط زیست هم از اثرات مخرب این گازها در امان خواهد بود. اما داستان از آنجایی جالب میشود که با سقوط قیمت نفت، ماینرهایی که به سوختهای فسیلی وابسته بودند با مشکلات مختلفی مواجه شدند. در شرایطی که شرکتهای نفتی با توجه به وضع موجود، تجارت خود را تعطیل کنند، این ماینرها هستند که در زمینه تامین سوخت با مشکلات جدی مواجه خواهند شد.
تاثیر پاندمی کرونا و گسترش تکنولوژی بر قیمت نفت و بیت کوین
در ابتدای سال 2020 شوک بزرگی به نام کرونا بر جهان وارد شد، معضلی که کماکان نیز درگیر آن هستیم. این اتفاق باعث ایجاد تغییراتی عظیم در معادلات سیاسی جهان و به طور کلی نظم نوین حاکم بر جهان شد. پس از بحران مالی جهانی که در سال 2008 رخ داد، همه مردم به دنبال راهحلی برای در امان ماندن از آماج صدمات اقتصادی رکودهای ناشی از کرونا بودند.
همین رخداد نقطه عطفی در مسیر کریپتوکارنسی به ویژه بیتکوین بود. مواردی که بتوان در از آن بیتکوین استفاده کرد هنوز هم محدود هستند، اما با گسترش هر چه بیشتر تکنولوژی افراد بیشتری به دنبال دستیابی به این طلای دیجیتال هستند. هرچند هنوز هم در سراسر جهان نفت خام سوخت اقتصاد به شمار میرود.
با رشد روزافزون تکنولوژی به صورت روزانه نه تنها فرایند استخراج نفت دچار تغییرات متعدد شده، بلکه مصارف آن نیز دچار تغییر شدهاند. در رابطه با بیتکوین نیز میتوان گفت که این ارز دیجیتال همان جایگزینی است که انسان امروزی برای مواقع بحرانی ابداع کرده است. در نتیجه میتوان گفت که در چشمانداز پیش رو اقتصاد جهانی، بیتکوین، دارایی امن در دوران بحران است.
ارتباط میان قیمت طلا و بیتکوین
اگر به پرایس اکشن بیت کوین و طلا از ماه آوریل سال 2013 تاکنون نگاهی کرده باشید، متوجه خواهید شد که قیمت طلا در سال 2020 به بالاترین حد خود رسیده است. این در حالی است که اوج قیمت بیت کوین مربوط به اواخر سال 2017 است. در طی سالیان اخیر با افزایش تنشهای سیاسی در روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا، طلا به بالاترین نرخ خود طی 6 سال اخیر رسید و قیمت بیتکوین نیز به طور متوسط در حدود 20 درصد افزایش یافت.
محاسبه همبستگی کل نمونهها نشان میدهد که از ماه آوریل سال 2013 تا دسامبر سال 2019 طلا و بیتکوین به طور قابل توجهی یعنی به طور دقیق 5/46 درصد با یکدیگر همبستگی دارند. موضوع جالب اما این جا است که هنگام محاسبه این قیمتها بین سالهای 2018 تا 2019 میتوان دید که این نرخ همبستگی از 3/60 درصد در سال 2018 به 8/70 درصد در سال 2019 افزایش پیدا میکند.
این دادهها به ما نشان میدهد که با رشد بازار ارزهای دیجیتال، پرایس اکشن قیمت کریپتوکارنسی نیز همانند سایر داراییها و کالاهای سنتی خواهد شد.
موضع سرمایهگذاران نسبت به بیتکوین با توجه به نوسانات آن
نوسانات شدید ارزهای دیجیتال بر پایه آمارهای رسمی نشان از لزوم اتخاذ موضعی مناسب در برابر این حجم از تغییرات است. با این وجود اما بسیاری از سرمایهگذارن و متخصصان مالی با توجه به موضعی که در مورد بیتکوین دارند، این نوسانات را از نقطه نظرات متفاوتی میبینند.
آن دسته از سرمایهگذارانی که طی چند سال اخیر از افزایش بیسابقه قیمت کریپتوکارنسیهایی مانند بیتکوین به سود سرشاری رسیدند، این نوسانات را بخشی جدایی ناپذیر از واقعیت روزمره حاکم بر بازار تلقی میکنند. این در حالی است که عدهای از مخالفان سرمایهگذاری در بیتکوین، نوسانات قیمتی را دلیلی بر ترک سرمایهگذاری در این بازار میدانند.
در همان بازه زمانی دو ماههای که بیتکوین با افت قیمتی در حدود 50 درصد مواجه شد، قیمت طلای جهانی اما به میزان 5/7 درصد افزایش پیدا کرد. ارزهای دیجیتالی همانند بیتکوین به دلیل عرضه محدود و همچنین نبود قوانین و مقررات مدون در رابطه با آن به نظر میرسد که در طی چند سال آینده جایگزینی برای پوشش تورمی خواهد بود.
واکنش قیمتی طلا، بیتکوین و نفت نسبت به تحولات و شایعات
همانطور که میدانید بیتکوین، طلا و بسیاری دیگر از کالاها عمده ارزش خود را از عرضه محدود و تقاضا رو به رشد مصرفکنندگان در دورانهایی که بر اقتصاد جهانی تورم حکمفرما است، بدست میآورند. در مواقعی که شرایط قطعی در بازار وجود ندارد، سرمایهگذاران طلا و فلزات گرانبها را پناهگاهی امن برای دوری از ارزهایی میدانند که در آنها دستهای پنهان دولت برای کنترل بازار وجود ندارد.
با وجود اینکه بیتکوین، طلا و نفت در اقتصاد جهانی از هیچگونه اصول ثابتی پیروی نمیکنند اما تقریبا میتوان اینطور نتیجه گرفت که بیتکوین در واکنش به شایعات و تحولات، حساستر است. برای مثال هنگامی که ایلان ماسک در توییتر درباره بیتکوین صحبت کرد، افت شدید قیمت این ارزهای دیجیتال را شاهد بودیم.
سوددهی طلا و بیتکوین
رابطهای که میان سود طلا و بیتکوین است برخلاف تصور عموم، به مراتب ضعیفتر از رابطه قیمت میان آنها است. این رابطه در همین اواخر تنها 2/2 درصد بوده است. با این وجود میتوانیم افزایش رابطه و همبستگی میان بیتکوین و طلا را از 7/8 درصد در سال 2018 به میزان 5/12 درصد در سال 2019 شاهد باشیم. در این ارتبط اما رابطهای که میان طلا و بیتکوین است در سال2018 منفی 7/4 درصد بود.
در سال 2019 میلادی این میزان به منفی 3/2 درصد رسید. وجود همین دلایل سبب شد تا بسیاری از کارشناسان از سناریویی پیروی کنند که میگوید رابطهای بین سود طلا و نوسانات حاکم بر بازار ارزهای دیجیتال وجود ندارد. در ادامه با برخی نکات در زمینه سرمایهگذاری بر روی طلا و بیتکوین آشنا میشویم.
آیا عدم وجود ارتباط بین طلا و بیتکوین میتواند موجب نگرانی شود
با استفاده از مدل رگرسیون به این نکته مهم و اساسی میپردازیم که آیا سود طلا به صورت طبیعی بیانگر سود بیتکوین نیز هست یا نه. هنگامی که کارشناسان اقتصادی در حال بررسی این موضوع بودند متوجه شدند که ضرایب به ما میگوید، هنگامی که قیمت طلای جهانی یک درصد افزایش پیدا کند، بیت کوین نیز با افزایش قیمتی در حدود 115/0 مواجه میشود. با وجود اینکه چنین نتایجی به لحاظ آماری آنقدرها چشمگیر نیست. حتی بعضی از کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که نمیتوان حتی کوچکترین احتمالی هم برای قطعیت این رابطه مثبت داشت. از طرفی اما رابطه معکوس نیز به هیچعنوان قابل تایید نیست.
ارتباط قیمت طلا و نفت
در سالهای اخیر بسیاری از مقالاتی که در نشریات و مطبوعات معتبر اقتصادی به چاپ رسیده است، بیتکوین را با برخی از بازارهای سنتی نظیر مقایسه کردهاند. برای مثال در اوج دوران تنشهای سیاسی بین ایران و آمریکا، قیمت نفت تگزاس در حد فاصل روزهای 2 تا 7 ژانویه تا میزان 86/2 درصد افزایش پیدا کرد؛ این در حالی است که قیمت نفت برنت نیز با افزایش 9/3 درصدی در بازار مواجه شد.
برخی از مهمترین قراردادهای نفتی که در طول آن دوران امضا شدند، نیز دقیقا شرایطی مشابه با آنچه گفته شد، داشتند. اگر بخواهیم این شرایط را به صورت کلی بررسی کنیم و بخواهیم آن را با وضعیت قیمت جهانی طلا مقایسه کنیم، اطلاعات به ما رابطهای منفی را نشان میدهند.
شواهد بیانگر رابطهای منفی به میزان (۱۳.۵- درصد) میان قیمت نفت تگزاس و بیتکوین بود. بر خلاف نتایج بررسیهای قبلی، این رابطه در طی سالهای 2018 تا 2019 منفی بوده و از میزان 22 درصد در سال 2018 به میزان ۳.۷- درصد در سال ۲۰۱۹ رسیده است.
بررسی رابطه برگشت سود
در خصوص برگشت سود نیز رابطه منفی دقیقا مشابهی برای سال 2019 به میزان (۲.۵- درصد) تا (۳- درصد) دیده شده است. در رابطه با برگشت سود وضعیت در سال 2018 در مقایسه با مدت مشابه 2019 اندکی بهتر بود. با بررسی دقیق نمودار برگشت سود نفت تگزاس میتوان رابطهای منفی را در سال 2018 و 2019 دید.
پیشبینی مدل رگرسیون در خصوص ارتباط میان قیمت نفت خام تگزاس با بیتکوین
مدل رگرسیون درباره ارتباط میان قیمت نفت خام تگزاس با بیتکوین نیز به ما میگوید که نمیتوانیم شاهد رشد چشمگیری برای سود نفت تگزاس باشیم. به بیان دیگر مدل رگرسیون به ما میگوید که قیمت نفت نمیتواند قیمت بیتکوین را پیشبینی کند.
مدل رگرسیون در ارتباط با قیمت نفت
درباره نفت اما موضوع کمی متفاوت است. ضرایب اقتصادی برای سودهای معمولی و سودهایی که با تاخیر همراه هستند، منفی است. اما نکته جالب این جا است که ضریب سود طلا کاملا مثبت بود. این نتایج به ما رابطه معکوسی از قیمت نفت و بیتکوین را نشان میدهد.
رابطه بیتکوین، طلا و نفت و تاثیرات آن در معادلات اقتصاد جهانی
با توجه به اینکه بیتکوین یک بازار نوظهور در اقتصاد جهانی به شمار میآید و هنوز با تاثیرات آن بر قیمت انواع دارایی در جهان آشنا نیستیم. در کوتاه مدت و طی ناآرامیهای سیاسی و اجتماعی که در جهان در حال وقوع است، برخی کارشناسان بر این باورند که بیتکوین و یا کالاهایی نظیر طلا و نفت ممکن است در بلندمدت واکنش مشابهی از خود نشان دهند. این در حالی است که شاخص بورسهای سنتی در کشورهای مختلف به طور کلی روندی مخالف با این جریانات را آغاز کردهاند. در بلندمدت میتوان انتظار این را داشت که بیتکوین به گزینه سرمایهگذاری بهتری در مقایسه با طلا و نفت تبدیل شود.
شما میتوانید به راحتی روی بیتکوین سرمایه گذاری کنید و این ارز رو از صرافی راستین تهیه کنید.