فهرست مطالب
بلاک چین، زیربنای صنعت ارزهای دیجیتال است. این تکنولوژی به هرچه غیرمتمرکزتر شدن معاملات و کل صنعت رمزارز، کمک فراوانی کرده است. با این حال همه بلاکچینها مشابه یکدیگر نیستند. آنها ازنظر سرعت، امنیت، هزینه کارمزد و … با هم تفاوت دارند. انتخاب سریع ترین بلاکچین برای بسیاری از فعالان این حوزه، اهمیت بسیاری دارد. این معیار، نهفقط برای عملیات تکنیکی مانند استخراج، بلکه هنگام خرید و سرمایهگذاری روی یک ارز نیز باید مورد توجه قرار بگیرد.
در این مقاله، ضمن معرفی مفهوم TPS به معرفی پنج مورد از سریع ترین بلاکچین های حال حاضر میپردازیم. در صورتی که قصد انجام عملیات روی بلاکچین یا سرمایهگذاری در این صنعت را دارید، مطالعه این مقاله میتواند به تصمیمگیری شما کمک کند.
جایگاه TPS در تعیین سرعت بلاک چین
در دنیای ارزهای دیجیتال و بلاکچین، سرعت، حرف اول و آخر را میزند. هر بلاکچینی که با سرعت بیشتری تراکنشهایش را تکمیل کند، قطعاً کارآمدتر است. شاخص سرعت در بلاکچین برای بسیاری با شاخص تعداد تراکنشها در ثانیه (Transactions Per Second) یا بهاختصار، TPS معنی میشود. با این حال، این شاخص نمیتواند بهتنهایی تعیینکننده سریع ترین بلاکچین باشد؛ چراکه به فرآیند نهایی شدن و متعاقباً اعتبارسنجی تراکنشها بستگی دارد. به عنوان مثال، برخی بلاکچینها به تولید حداقل ۶ بلوک برای تأیید یک تراکنش نیاز دارند. بنابراین، با وجود بالا بودن TPS یک شبکه، سرعت نهایی شدن تراکنشهایش میتواند پایین باشد.
پنج مورد از سریع ترین بلاکچین های دنیا
با وجود واقعیت گفتهشده در بخش قبل، در صورتی که دیگر عوامل تأثیرگذار در سرعت بلاکچین در همه پلتفرمها را ثابت فرض کنیم؛ TPS میتواند به عنوان معیاری برای تعیین سریع ترین بلاکچین در نظر گرفته شود. در اینجا، پنج مورد از سریع ترین بلاکچین ها را با معیار TPS بالا معرفی میکنیم.
بیت گرت (Bitgert)
بیت گرت (Bitgert) که در ۱۴ فوریه ۲۰۲۲ توسط تیمی به همین نام راهاندازی شد، مدعی است که با TPS برابر با ۱۰۰ هزار تراکنش، سریع ترین بلاکچین از این نظر است. این پلتفرم با مکانیسم اجماع اثبات اعتبار (PoA) کار میکند که طی آن اعتبارسنجها، به جای کوینهایشان، اعتبار خود را برای اعتبارسنجی یک تراکنش، استیک میکنند. این بلاکچین، علاوه بر سرعت بالا، با هزینه تراکنش ۰٫۰۰۰۰۰۰۰۱ دلاری خود تقریباً هزینهای بابت انجام تراکنشها دریافت نمیکند. این واقعیت، یکی از دلایل اصلی رشد سریع این بلاکچین بوده است.
بیت گرت از قراردادهای هوشمند استفاده کرده و از پروژههای مالی غیرمتمرکز (DeFi)، برنامههای Web3 و غیره پشتیبانی میکند. این شرکت، همچنین، مشارکتهای خود را برای دسترسیهای گستردهتر، تقویت کرده است.
سولانا (Solana)
سولانا (Solana) در سال ۲۰۱۷ تأسیس شد و با ۵۰ هزار تراکنش در ثانیه در رده دوم سریع ترین بلاکچین های دنیا قرار دارد. این شبکه، شهرت خود را مدیون سرعت بالای تراکنشها با هزینه بسیار پایین است که بین ۰٫۰۰۰۰۱ و ۰.۰۰۰۲۵ دلار، نوسان میکند. سولانا از دو مکانیسم اجماع اثبات تاریخ (PoH) و اجماع اثبات سهام (PoS) برای تأیید تراکنشهایش استفاده میکند. (برای مشاهده قیمت و خرید سولانا میتوانید از شرایط معامله این ارز دیجیتال اطلاعات کسب کنید)
نکتهای که حتماً باید در مورد سولانا به آن اشاره کرد، نقش حیاتی و غیرقابلانکارش در بازیهای متاورس از جمله Cryowar، RaceFi و Star Atlas است. همچنین، بسیاری از NFT ها نیز با ظهور روی این بلاکچین، آن را جذابتر کردهاند.
فانتوم (Fantom)
فانتوم (Fantom) در سال ۲۰۱۸ توسط بنیادی به همین نام شکل گرفت. TPS این پلتفرم برابر با ۲۵ هزار تراکنش است و به این ترتیب در رتبهبندی سریع ترین بلاکچین ها در رده سوم قرار میگیرد. فانتوم در حقیقت، یک بلاکچین نیست و به جای آن، از یک گراف جهتدار غیرمدور (DAG)، استفاده میکند. با این حال در اعتبارسنجی تراکنشها مانند دیگر شبکهها عمل میکند.
مقیاسپذیری بالا، یکی از دلایل اصلی شهرت فانتوم است. پس از خروج برنامهنویس مشهور، آندره کرونیه (Andre Cronje)، از فانتوم، این شبکه درصد زیادی از ارزش خود را از دست داد. با این وجود در ماههای اخیر، شدت گرفتن احتمال بازگشت کرونیه و توسعه برنامههای این شبکه، سبب رشد قابلتوجه ارزش فانتوم و ارز دیجیتال بومیاش یعنی FTM شده است.
بیشتر بخوانید: پیش بینی قیمت و آینده ارز فانتوم در سال 2023
الگوراند (Algorand)
الگوراند (Algorand) سریع ترین بلاکچین پس از سه شبکه قبلی است که از سال ۲۰۱۹ کار خود را آغاز کرده است. این شبکه میتواند تا ۱۳۰۰ تراکنش را در ثانیه انجام دهد که البته قرار است طبق برنامههای این شرکت به ۳۰۰۰ تراکنش در ثانیه افزایش یابد. الگوراند از مکانیسم منحصربهفرد اجماع اثبات سهام خالص (PPoS) استفاده میکند. در این مکانیسم، ماینرها به صورت تصادفی انتخاب میشوند و به ازای شرکتشان در فرآیند اعتبارسنجی، پاداش میگیرند. به این ترتیب، احتمال هر گونه سوءاستفاده به صفر میرسد.
کریستین بوجیانو (Kristian Boggiano) یکی از اعضای شورای این بلاکچین و داراییهای ارز دیجیتال آن (BACC) میگوید:
این مکانیسمی برای دستیابی به اجماع توزیعشده است. عبارت خالص (Pure) به این معنی است که کاربران مجبور نیستند توکنهای خود را برای شرکت در اعتبارسنجی قفل کنند یا به هر نحو به خطر بیندازند. به این ترتیب، این مکانیسم با مکانیسم PoS در دیگر بلاکچینها متمایز میشود.
ساختار چندلایه الگوراند، تضمینکننده سرعت پردازش و امنیت بالا به طور همزمان است. طبق گفتههای آقای بوجیانو، این شبکه سریع، کمهزینه، غیرمتمرکز، کربن منفی و دارای قابلیت قراردادهای هوشمند است.
کاردانو (Cardano)
کاردانو (Cardano)، یک بلاکچین متمرکز بر مشارکت اعضا و امنیت جامعه است. این شبکه، اولین بلاکچین بررسیشده توسط دیگر بلاکچینها و دارای پشتوانه آکادمیک است. درست است که کاردانو سریع ترین بلاکچین نیست اما در عوض، امنیت بسیار بالایی دارد. TPS این شبکه برابر با ۲۵۰ تراکنش است اما کاردانو در تلاش است که این عدد را به ۱۰۰۰ برساند.
بلاکچین کاردانو با مصرف انرژی بسیار پایین و اهداف زیستمحیطی و بشردوستانه به منظور عمومیتر کردن دسترسی به ارزهای دیجیتال، بهراستی خود را ارز دیجیتال نسل سوم، پس از بیت کوین و اتریوم، نامیده است.
با معرفی سریع ترین بلاکچین های دنیا میبینیم که اتریوم و بیت کوین، معروفترین شبکههای بلاکچین در دنیا جایی در این لیست ندارند. در واقع، بیت کوین با قابلیت انجام ۱۰ و اتریوم با ۳۴ تراکنش در ثانیه، در رده کندترین بلاکچینها قرار دارند و بنابراین، کارمزدهای بسیار بالایی هم میگیرند.
لازم به ذکر است که هنگام انتخاب یک بلاکچین برای فعالیتهایی مانند استیک، استخراج و … علاوه بر TPS باید دیگر شاخصهای آن را نیز در نظر گرفت. با این حال، سریع ترین بلاکچین های جهان احتمالاً مسیر معاملات ارزهای دیجیتال را تغییر خواهند داد. آنها قطعاً با عمومیتر شدن این صنعت، کارآمدتر و کمهزینهتر از رقبای خود ظاهر خواهند شد.
سخن آخر
هنگام جستوجو برای سریع ترین بلاکچین های جهان، مهمترین معیار، تعداد تراکنشها در ثانیه یا TPS است. اگرچه این معیار تنها عامل تعیینکننده نیست اما در صورت ثابت بودن دیگر فاکتورها، اهمیت بسیاری دارد. بر این اساس، پنج پلتفرم بیت گرت، سولانا، فانتوم، الگوراند و کاردانو با به ترتیب ۱۰۰ هزار، ۵۰ هزار، ۲۵ هزار، ۱۳۰۰ و ۲۵۰ تراکنش در ثانیه، سریع ترین بلاکچین های حاضر هستند. در این میان البته، فانتوم به جای بلاکچین از تکنولوژی DAG استفاده میکند. هر یک از این شبکهها ارزشهای افزوده دیگری مانند قراردادهای هوشمند، مصرف انرژی پایین، کارمزد اندک و … را نیز با خود به همراه دارند.