بازار نزولی کریپتو برای سرمایهگذاران باسابقه و حرفهای، پدیده ناآشنا یا ترسناکی نیست. چراکه آنها ذات متغیر و نوسانی این بازار را درک کردهاند و حتی با تصمیمات درست و به جا، از این شرایط کسب سود هم میکنند. اما ریزش قیمتها و هجوم اخبار ممکن است تازهواردن را دچار سردرگمی و ترس کند. بنابراین میخواهیم 10 استراتژی کاربردی و مهم برای مدیریت ریسک و گذر از دورههای نزولی بازار ارزهای دیجیتال را بررسی کنیم تا با تصمیمگیری احساسی در این دورهها؛ متحمل ضرر نشوید. همراه ما باشید.
به طور کلی وقتی طی یک بازه زمانی طولانی (حدود 3 ماه) شاهد کاهش قیمت ارزهای دیجیتال (20 درصد) و عرضهی بیشتر از تقاضا باشیم؛ در بازار نزولی یا خرسی (Bear Market) قرار داریم.
زمانهای دقیق شروع و پایان بازارهای نزولی قابل پیشبینی نیستند. اما موارد زیر از جمله عواملی هستند که زمینهساز بازار خرسی میشوند. توجه داشته باشید، وقتی بازار روند نزولی پیدا میکند، اگر تمام سرمایهگذاران شروع به فروش عجولانه همهی داراییهای خود کنند، باعث تشدید سقوط بازار و طولانیتر شدن رکود بازار میشوند. در بخش بعدی همین مقاله، بهترین تصمیمها برای عبور از بازار خرسی را یاد میگیریم.
استفاده زیاد سرمایهگذاران از اهرم
یکی از دلایل اصلی ایجاد نوسانات شدید در بازار کریپتو، استفاده بیش از حد از معاملات اهرم یا لوریجدار توسط سرمایهگذاران است. در این معاملات سرمایهگذاران برای سود بیشتر از استخرهای نقدینگی اعتبار میگیرند و با چندبرابر سرمایه اولیه خود معامله میکنند. درواقع با پذیرش بدهی، ریسک بیشتری میکنند. این موضوع میتواند باعث فزایش نوسانات بازار شود.
استفاده از معاملات اهرمدار و معاملات بزرگ توسط نهنگها باعث کمبود نقدینگی در بازار کریپتو میشوند. وقتی سرمایهگذارانی که از اهرم استفاده کردهاند داراییهای خود را نقد میکنند، نقدینگی کلی بازار تحت تأثیر قرار میگیرد. یا مثلا وقتی یک نهنگ ارز دیجیتال، داراییهای خود را به فروش میرساند، بازار با عرضهای بیش از تقاضا مواجه میشود و این باعث کاهش قیمتها میشود.
تغییر قانون و مقررات کریپتو در کشورها
تغییرات بزرگ در قوانین کریپتو هم یکی از علل تاثیرگذار در نوسانات بازار است. مثال عینی این موضوع اعلام ممنوعیت استخراج کریپتو در کشور چین بود که در سال ۲۰۲۱ تأثیرات قابل توجهی بر بازار گذاشت. تغییرات احتمالی قوانین در ایالات متحده نیز یکی از نگرانیهای همیشگی معاملهگران آمریکایی است.
روندهای بازار سهام
واقعیت این است که بازار کریپتو با بازارهای سنتی مثل بازار سهام بیارتباط نیست.یعنی برخلاف تصور عموم، تغییرات بازار سهام مانند افزایش نرخ تورم، تأثیرات قابل توجهی بر بازار کریپتو میگذارند.
واکنش سلبریتی و اینفلوئنسرها
افراد مشهور و پرمخاطبی مثل ایلان ماسک، کارداشیان ها، فوتبالیستهای معروف و تاثیرگذاران شبکههای اجتماعی معمولا به راحتی با یک توییت یا پست؛ تغییرات بزرگی در بازار به وجود میآورند. مثال معروف این ماجرا، نقش توییتهای ایلان ماسک برای شهرت و افزایش ارزش دوج کوین بود. استوری اخیر لیونل مسی و تبلیغ میم کوین واتر هم سر و صدای زیادی به پا کرد.
حملات سایبری و هک شدن صرافیهای بزرگ
معمولا وقتی صرافیهای بزرگ هک میشوند یا مشکلی در امنیت بلاکچینها به وجود میآید؛ بسیاری از سرمایهگذاران وحشتزده شده و سرمایههای خود را منتقل یا میفروشند. در نتیجه این فشار فروش نتیجهای جز نوسان بازار و افزایش عدم اطمینان سرمایهگذاران نخواهد داشت.
وقتی بازار نزولی شد چه کنیم؟
سرمایهگذاران همیشه با افت شدید قیمتها و افزایش نوسانات در شرایط نزولی بازار کریپتو مواجه میشوند. با این وجود در این دورهها فرصت تقویت پرتفوی و کاهش ریسک هم وجود دارد. 10 استراتژی کلیدی برای مدیریت داراییها در بازار نزولی را بشناسید.
1. حفظ آرامش و صبوری
راهکار بسیاری از سرمایهگذاران در زمانهای نزولی بازار، فروش فوری داراییها برای جلوگیری از زیان بیشتر است. توصیه اکثر کارشناسان مالی این است که به جای خروج عجولانه از بازار، آرامش خود را حفظ کنید و با دید بلندمدت و کمی آیندهنگرتر نگاه کنید. در نهایت به دنبال هر بازار نزولی، یک دوره صعودی خواهیم داشت. پس کسانی که در بازار باقی بمانند، در بلندمدت از این رشد بهرهمند خواهند شد.
براساس تحقیقات، دورههای صعودی بازار به طور میانگین شش سال طول میکشند و بازدهی حدود 200% دارند. بازارهای نزولی هم معمولا کمتر از 18 ماه طول میکشند و میانگین ضرر 39% را به همراه دارند.
با توجه به این ارقام، اگر استراتژی هولد و نگهداری داراییها به مدت 5 تا 10 سال با اهداف شما هماهنگ باشد؛ بدون نیاز به اقدام خاصی دوران نزولی بازار را پشت سر گذاشته و در آینده سود خواهید کرد.
2. فراتر از قیمت نگاه کنید
با اینکه در بازار نزولی قیمت ارزهای دیجیتال کاهش مییابد، اما نگهداری این ارزها همچنان میتواند سودآور باشد. مثلا با شرکت در یک استخر نقدینگی یا استیکینگ در شبکه بلاکچین، میتوانید درآمد کسب کنید.
نگهداری برخی ارزهای دیجیتال به کاربران آن شبکه امکان مشارکت در سازمانهای خودمختار غیرمتمرکز (DAO) را میدهد. یعنی دارندگان توکنها در تنظیم سیاستها و تصمیمگیریها نقش دارند. بنابراین حتی در صورت کاهش قیمت، این ارزها در زمینههایی مانند پرداخت کارمزدهای گس یا شرکت در برنامههای دیفای (DeFi) آن شبکه میتواند برایتان مفید باشد. به طور کلی، بسیاری از آلتکوینها علاوه بر نقش ارزشی خود، با فناوریهای کلیدی مانند اوراکلهای بلاکچین، معامله بین زنجیرهای و سرگرمیهای دیجیتال مرتبط هستند و میتوانند حتی در شرایط نزولی هم برای شما سودده باشند.
3. استیک کنید
استیکینگ کریپتو یکی از استراتژیهای مؤثر در زمانهای رکود بازار است. با استیک ارزهای دیجیتال داراییهای خود را در یک بلاکچین قفل کرده و از آن درآمد منفعل کسب میکنید. حتی در شرایطی که قیمتها رو به کاهش است. البته ریسکهایی هم وجود دارد، به ویژه اگر دارایی پایه در حال افت قیمت باشد. برای کاهش ریسک میتوانید دورههای استیکینگ کوتاهتری انتخاب کنید و از پلتفرمهایی استفاده کنید که پرداخت پاداشهای آن به طور منظم باشد. مراقب پیشنهادهای وسوسه انگیز و کلاهبرداری باشید و در صرافیهای معتبر استیک کنید.
4. فروش عجولانه ممنوع
بازارهای نزولی مخصوصا برای تازهواردان دلهرهآور است. اگر در اوج بازار گاوی خرید کردهاید، فروش وحشتزده یکی از بدترین کارهایی که میتوانید انجام دهید. بازارهای صعودی و نزولی بخشی طبیعی از چرخههای بازار هستند. داشتن یک برنامه مشخص برای هر دو شرایط و عدم پذیرش ریسکهای بیش از حد میتواند به شما کمک کند که با خیال راحت از این شرایط عبور کنید. برای جلوگیری از اضطراب بیجا برای خود، پیشنهاد میکنیم در حد توانایی مالی خود سرمایهگذاری کنید و وسوسه بررسی مداوم بازار را از خود دور کنید.
5. اهرم را فراموش کنید
اهرم به معنی قرض گرفتن پول برای افزایش پتانسیل سرمایهگذاری و سکب سود بیشتر از نوسان بازار است. شرکت در این معاملات به طور کلی باعث افزایش سود میشود؛ اما در بازار نزولی ریسک زیانهای جدی را ه به همراه دارد. موقعیتهای اهرمی در بازارهای نزولی میتوانند منجر به خسارات مالی قابلتوجه و فروش همراه با ضرر داراییها شوند. برای جلوگیری از این ریسکها، بهتر است در دوران افت بازار از اهرم استفاده نکنید.
6. پرتفوی متنوع داشته باشید
در بازار نزولی، تمام بخشهای بازار به یک میزان آسیب نمیبینند، پس این فرصت را از دست ندهید. داشتن پورتفوی متنوع در به حداقل رساندن ضرر و استفاده از فرصتهای رشد بخشهای مختلف؛ بسیار اهمیت دارد.
در دنیای ارزهای دیجیتال تنوعبخشی به پرتفوی به معنای توزیع سرمایهگذاری خود بین بازارهای بزرگ، آلت کوینهای جدید، ارزهای دیفای، توکنهای مرتبط با بازار NFT و استیبل کوینها است.
7. خرید منظم با استراتژی میانگین هزینه دلاری DCA
یکی از استراتژیهای سرمایهگذاران هوشمند در بازارهای نزولی، استراتژی خرید منظم (dollar cost averaging DCA) است. آنها با این استراتژی به جای خرید یک جای دارایی مدنظرشان، خرید را به مبالغ کوچکتر تقسیم کرده و در بازههای زمانی مشخص، بدون توجه به قیمت اقدام به خرید میکنند. با این کار شانس پرداخت متوسط قیمت کمتری در طول زمان وجود دارد. خرید منظم نوسانات قیمت را هموار میکند و به شما اجازه میدهد که بدون نگرانی از زمانبندی بازار، پرتفوی خود را بسازید.
برخی از ارزهای دیجیتال حتی در شرایط نزولی بازار هم ارزش خود را حفظ میکنند. این ارزها معمولا با بخشهایی از بازار که در حال رشد هستند، مرتبطاند. به طور مثال ارزهای دیجیتال مربوط به صنعت بازیهای ویدئویی و قمار آنلاین، معمولا در بازارهای نزولی عملکرد خوبی داشتهاند. ارزهای مرتبط با دیفای، بازارهای NFT و ارتباطات کراس چین نیز گزینههای خوبی هستند.
بررسی عملکرد تاریخی ارزهای دیجیتال در دورههای نزولی قبلی، انتخاب ارزهای مناسب را آسانتر میکنند.
9. شناسایی نقاط ورود استراتژیک
زمانبندی ورود به بازار، تفاوت بزرگی در نتایج سرمایهگذاری شما ایجاد میکند. همیشه از خرید در اوج قیمتها یا در سطوح مقاومت حیاتی خودداری کنید. چون احتمال معکوس شدن قیمت در این نقاط زیاد است. به جای آن به دنبال قیمتهای پایینتری باشید که پتانسیل بازدهی بالاتری دارند. تحلیل روندهای بازار و تعیین نقاط ورود هدفمند، به تصمیمگیری آگاهانهتر شما کمک میکند.
10. از ثبات استیبل کوینها بهره ببرید
استیبلکوینها ارزهای دیجیتالی هستند که به داراییهای پایدار مانند دلار آمریکا وابستهاند. استیبل کوینهایی مثل تتر، به حفظ ارزش پرتفوی شما در دوران ناپایداری بازار کمک میکنند. پس همیشه بخشی از سرمایه خود را در استیبل کوینها نگهداری کنید تا از ثبات آنها بهره ببرید و هنگام بهبود بازار از فرصتهای خرید در قیمتهای پایینتر هم جا نمانید.
به خاطر داشته باشید که هیچ سرمایهگذاری بدون ریسک نیست. استراتژیهای ذکر شده در این مقاله به شما کمک میکنند تا در زمان سقوط بازار، ضرر را به حداقل رسانده و ارزش پرتفوی خود را حفظ و حتی افزایش دهید. اما هیچ یک از این استراتژیها در یک شب جواب نمیدهند. باید برای کاهش قیمتها به دقت برنامهریزی کرده باشید و به یک برنامه بلندمدت تدوین کنید. به این شکل میتوانید از بازار نزولی به سلامت گذر کنید.