فهرست مطالب
سقوط بازارها و افت شدید قیمتها پدیده جدیدی نیست و در هر بازاری، از سهام و بورسهای کالایی گرفته تا ارزهای خارجی بارها این اتفاق تجربه شده است. بسیاری از سرمایهگذاران و معاملهگران با ریزش قیمتها مضطرب شده و با ترس از دست دادن، به خیل بیشمار فروشندگان میپیوندند و چوب حراج به داراییهایی میزنند که تا همین چند وقت پیش برای تامین آینده خود روی آنها حساب ميکردند. آیا چارهای نیست و پذیرفتن ضرر بهتر از ضرر کردن بیشتر است؟ یا راهی برای سودگرفتن از ریزش ارز دیجیتال وجود دارد؟ برای جواب این سوالها و مرور انواع راهکارهای سود گرفتن از روندهای نزولی و سقوط قیمتها میتوانید این مطلب را دنبال کنید. (برای بررسی قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال میتوانید از جدول قیمت راستین که به صورت مستمر آپدیت میشود، استفاده کنید)
ریزش بازار یا بازار خرسی چیست؟
معمولا وقتی یک بازار روند نزولی پیدا میکند به آن بازار خرسی گفته میشود. اما روندهای نزولی کوتاه مدت از ساعتی گرفته تا چند روزه خیلی رایج هستند. وقتی این روندها بیشتر از ۲۰ درصد بالاترین قیمت قبلی کاهش نشان بدهند و برای یک مدت طولانی، برای مثال دو ماه یا بیشتر ادامه پیدا کنند، ریزش بازار یا بازار خرسی در حال وقوع است. این اتفاق به سادگی زمانی روی میدهد که تعداد خریداران در بازار کمتر از فروشندگان میشود، و نتیجه آن احساسات بدبینانه سرمایهگذاران نسبت به داراییهای یک بازار مشخص میشود.
بازار خرسی محدود به یک محصول نیست و معمولا تمام محصولات یک بازار با ریزش بازار افت ارزش را تجربه میکنند. اما خیلی وقتها برای اشاره به روند نزولی یک محصول مالی یا ارز دیجیتال هم از اصطلاح بازار خرسی برای اشاره به افت محسوس قیمت استفاده میشود. ریزش بازار ارز دیجیتال که از اواسط ماه می ۲۰۲۲ شروع شده یک بازار خرسی به معنای دقیق کلمه است که باعث شده بسیاری از سرمایهگذاران این بازار شروع به نقد کردن داراییهای دیجیتال کنند.
انواع دیگر افت قیمت
برای سودگرفتن از ریزش ارز دیجیتال شناخت کافی از انواع روندهای نزولی و افت قیمت تا حد زیادی ضروری است. برای جلوگیری از اشتباه گرفتن ریزش یا سقوط بازار با انواع دیگر افت قیمت، در ادامه با چند نوع اصلی این روندها و تغییرات قیمت آشنا میشوید:
- بازگشت قیمت: یک نوع معکوس شدن روند موقتی است که معمولا بعد از یک روند افزایشی اتفاق میافتد. بازگشتهای قیمت رویدادهای خیلی مهمی نیستند و در بازههای چند ساعته یا چند روزه ظاهر و بعد ناپدید میشوند.
- واژگونی روند: وقتی یک افت قیمت با افزایش حجم معاملات و فروش محصولات همراه بشود، دیگر فقط یک بازگشت یا اصلاح نیست و نشان میدهد روند نزولی شروع شده است. معمولا معاملهگران برای تفکیک واژگونی از اصلاح قیمت به نمودارهای کندل و ابزارهای تحلیل تکنیکال احساسات بازار مراجعه میکنند.
- اصلاح قیمت: وقتی ارزش یک محصول مالی تا ۱۰ درصد نسبت به بالاترین ارزش یک ساله آن کمتر میشود به آن اصلاح قیمت گفته میشود. این اصطلاح نشان میدهد تغییرات قیمت برای رسیدن به ارزش مبادلاتی واقعی یک محصول در بازار است.
- پسرفت یا عقبنشینی: وقتی وضعیت اقتصاد کلان وارد بحران میشود و بازارها برای بیشتر از ۶ ماه روند نزولی پیدا میکنند، به آن پسرفت بازار گفته میشود که نشان میدهد بازدهی بازار به شکل فاحشی کاهش یافته است. بر طرف شدن این اتفاق معمولا وقتگیر است و به سیاستهای مالی کلان نیاز دارد.
هر کدام از این روندهای نزولی با معیارهای خاصی که مدت و حجم معاملات و احساسات بازار در آنها تحلیل میشوند مورد اندازهگیری قرار میگیرد. سقوط بازار ارز دیجیتال با این حساب هنوز وارد دوره پسرفت یا عقبنشینی نشده، اما حداقل نیمی از راه آن را طی کرده است.
راهکارهای شناخته شده سودگرفتن از ریزش ارز دیجیتال
بسیاری از سرمایهگذاران بلند مدت یا به اصطلاح بازار ارزهای دیجیتال افرادی که هودل میکنند، دلیلی به درگیر شدن در احساسات و فشار روانی سقوط قیمت ندارند. برای مثال سرمایهگذارانی که در سال ۲۰۱۹ روی یک توکن با قیمت ۰/۰۰۸ دلار سرمایهگذاری بلند مدت ۱۰ ساله کردهاند که در سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ تا ۴ دلار رشد داشته و حالا قیمت آن ۰/۶ دلار رسیده، دلیلی برای نگرانی ندارند.
سودگرفتن از ریزش ارز دیجیتال اما برای معاملهگران و سرمایهگذاران کوتاه مدت که از این طریق درآمد کسب میکنند و امورات روزمره خود را میگذرانند اهمیت زیادی دارد. اما این دسته از افراد به مجموعهای از راهکارها و روشهای معاملاتی دسترسی دارند تا در بازار خرسی هم بتوانند سود کافی کسب کنند.
بعضی از راهکارهای شناخته شده معامله و سرمایهگذاری در بازارهای خرسی شامل موارد زیر میشود:
- قرار گرفتن در موقعیت شورت
- معامله روی محصولات مالی مشتق ارزهای دیجیتال
- خرید استیبلکوین
- پیدا کردن ارزهای دیجیتال کاربردی و دارای بازدهی
چهار روش بالا بعضی از اصلیترین ابزارهایی هستند که در اختیار معاملهگران بازار برای سودگرفتن از ریزش ارز دیجیتال قرار دارند. در ادامه بیشتر با جزئیات هر یک از این روشها آشنا میشوید.
قرار گرفتن در موقعیت شورت
موقعیت شورت در بازارهای مالی معمولا به اشتباه با «فروش» مترادف در نظر گرفته میشود. معاملهگران برای اینکه در موقعیت شورت قرار بگیرند نیازی به مالکیت یک محصول مالی ندارند. آنها به سادگی وقتی به این نتیجه میرسند که قیمت یک محصول مالی یا ارز دیجیتال در آینده با افت همراه خواهد شد، آن را از بروکر یا پلتفرم معاملاتی قرض میکنند و به قیمت بازار به فروش میرسانند.
وقتی قیمت محصول مورد نظر سقوط کرد و دچار افت ارزش شد، آنها قرض خود به بروکر را پرداخت کرده و یک سودی از این کاهش ارزش میبرند. موقعیت شورت سادهترین راهکار برای سودگرفتن از ریزش ارز دیجیتال و هر محصول مالی دیگری است که در پلتفرمهای معاملاتی در دسترس معاملهگران قرار دارد. نیازی به گفتن نیست که این ابزار معاملاتی برای ساده کردن یک فرایند معاملهگری ایجاد شده است.
معامله روی محصولات مالی مشتق ارزهای دیجیتال
بسیاری از پلتفرمهای معاملاتی و صرافیهای ارز دیجیتال انواع محصولات مالی مشتق ارزهای دیجیتال مانند قراردادهای اختیار خرید و فروش، و قراردادهای آتی را در دسترس معاملهگران این بازار قرار میدهند. قراردادهای اختیار ابزارهای مالی هستند که به سرمایهگذاران امکان خرید یا فروش یک محصول در یک تاریخ مشخص را میدهند اما آنها را مجبور به این کار نمیکنند.
به صورت سنتی این ابزارهای مالی برای مدیریت ریسک کارایی دارند و در انواع بازارهای مالی، از بازار فارکس گرفته تا بورسهای کالا و امروزه در بازار ارزهای دیجیتال مورد علاقه مدیران مالی هستند.
دو نوع اصلی قراردادهای مشتق که در بازارهای خرسی مورد استفاده سرمایهگذاران و معاملهگران قرار میگیرد شامل موارد زیر میشود:
- قرارداد اختیار فروش
- قرداد آتی شورت
قرارداد اختیار فروش
قرارداد اختیار فروش (Put option) به معاملهگران امکان میدهد یک محصول مالی را در تاریخ سررسید به کارگزار یا بروکر با یک قیمت مشخص به فروش برسانند. آنها مجبور به این کار نیستند و در صورتی که فروش محصول، برای مثال اتریوم برای آنها با ضرر همراه باشد، میتوانند قید اجرای قرارداد فروش را بزنند و فقط بابت هزینه قرارداد ضرر کوچکی کنند.
برای مثال وقتی یک معاملهگر به این نتیجه میرسد که قیمت اتریوم در ماه آینده همچنان نزولی خواهد بود، یک قرار اختیار فروش با قیمت بازار خریداری میکند. در موعد سررسید اگر قیمت واقعا افت داشته باشد برای سودگرفتن از ریزش ارز دیجیتال معاملهگر برای فروش آن با قیمت بالاتر اقدام میکند. اگر هم روند قیمت رو به افزایش گذاشت، معاملهگر الزامی برای فروش با قیمت کمتر ندارد و فقط بابت هزینه قرارداد اختیار فروش ضرر کمی میکند.
قرارداد آتی شورت
تفاوت اصلی قراردادهای آتی شورت با اختیار فروش در این است که معاملهگر را ملزم به فروش دارایی زیرین یا موضوع قرارداد میکنند. قراردادهای آتی شامل هر دو موقعیت خرید یا فروش (شورت) میشوند. قرداد آتی شورت هنگامی مورد استفاده قرار میگیرند که یک معاملهگر پیشبینی میکند قیمت یک محصول مالی در آینده افت میکند. با این تحلیل معاملهگر یک قرارداد آتی فروش با قیمتی بالاتر از مبلغی که فکر میکند قیمت به آن میرسد خریداری میکند.
وقتی در سررسید یا موعد قرارداد آتی قیمت ارز دیجیتال یا محصول مالی به قیمتی کمتر از قیمت قرارداد رسید، معاملهگر با فروش آن با قیمت بالاتر سود میکند. قراردادهای آتی شورت یا فروش بهخصوص برای سرمایهگذارانی که مالکیت یک محصول، برای مثال اتریوم را در اختیار گرفتهاند و میخواهند در بازار نزولی برای مدیریت ریسک قیمتهای ثابتی داشته باشند کارایی دارد. این قرارداد به آنها اجازه میدهد در صورت افت شدید قیمت با قیمت بالاتری معامله کنند و حداقل بخشی از ضرر احتمالی خود را جبران کنند.
قراردادهای آتی ارز دیجیتال در بسیاری از صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال بینالمللی به فروش میرسد. سرمایهگذاران بازار ارزهای دیجیتال با دسترسی به پلتفرمهای معاملاتی به راحتی از این محصولات مالی برای سودگرفتن از ریزش ارز دیجیتال و مدیریت ریسک بهرهبرداری میکنند.
خرید استیبلکوین
استیبلکوینها ارزهای دیجیتالی هستند که قیمت آنها با یک ارز رسمی برابر است. این داراییهای رمزنگاری شده درست برای بازارهای خرسی و نوسانات شدید بازار ارزهای دیجیتال طراحی شدهاند. در ماههای گذشته که بازار ارزهای دیجیتال با افت و ریزش شدید همراه بوده، حجم معاملات استیبلکوینها به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده است.
انواع گوناگونی از استیبلکوینها در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارند که در حال حاضر مجموع سرمایه بازار آنها به بیشتر از ۱۵۵/۷۱ میلیارد دلار میرسد. چهار استیبلکوین عمده یعنی تتر، یواسدی کوین، بایننس یواسدی و ارز دای به ترتیب رتبه ۳، ۴، ۶ و ۱۱ جدول ارزهای دیجیتال از نظر سرمایه بازار را به خود اختصاص دادهاند و بازار آنها کم و بیش در حال رشد و تقویت است.
استیبلکوینها یک ابزار مالی داخلی بازار ارزهای دیجیتال هستند که به سرمایهگذاران و مدیران مالی پروژههای ارز دیجیتال و برنامههای مالی غیرمتمرکز امکان سودگرفتن از ریزش ارز دیجیتال یا حداقل ضرر نکردن در این تغییرات قیمت را میدهند.
خرید استیبل کوین با بهترین قیمت
پیدا کردن ارزهای دیجیتال کاربردی و دارای بازدهی
وقتی یک بازار خرسی میشود تمام محصولات آن با افت شدید قیمت همراه میشوند یا به اصطلاح، خشک و تر با هم میسوزند. اما معمولا ریزش بازارها به معنی تمام شدن دنیا یا پایان رشد محصولات نیست. در این موقعیتها سرمایهگذارانی که به آینده بازار باور دارند معمولا با شناسایی محصولاتی که آینده خوبی میتوانند داشته باشند آنها را در پایینترین قیمت ممکن خریداری میکنند.
بسیاری از پروژههای ارز دیجیتال و توکنهای برنامههای مالی غیرمتمرکز در حال حاضر به ارزانترین قیمت حداقل در بازههای ۳ ماهه تا یک و دو ساله رسیدهاند. این محصولات کاربردهای واقعی دارند و با بسیاری از موسسات و شرکتهای رسمی و معتبر شراکتهای استراتژیک دارند. تصور اینکه سرمایهگذاریهایی که روی این پروژهها شده یکسره رها میشود و دیگر هیچ وقت قیمت آنها با رشد مواجه نخواهد شد، تا حد زیادی دور از ذهن به نظر میرسد.
بهاینترتیب یکی از بهترین راههای سودگرفتن از ریزش ارز دیجیتال به سادگی سرمایهگذاری روی ارزها و توکنهایی است که شانس بالایی برای بازگشت به روند صعودی در آینده کوتاه مدت یا حتی بلند مدت دارند. با توجه به قیمت بسیار ارزان و رسیدن به کف قیمت، این گزینه یکی از سودآورترین گزینههایی است که در بازار خرسی فعلی امکان سرمایهگذاری روی آن وجود دارد.
سخن آخر
یکی از واقعیتهای شناخته شده این است که وقتی بازارهای مالی با نوسان شدید مواجه میشوند و بازدهی اقتصادی کاهش پیدا میکند، سرمایهگذاران سرمایههای خود را به محصولات و داراییهای امن و کم ریسک منتقل میکنند. بورسهای کالایی، فلزات گرانبها، ارزهای رسمی، و بهخصوص در ایران املاک و زمین بعضی از این گزینههای امن هستند. بازار ارزهای دیجیتال از زمان شکلگیری تا به امروز به عنوان یک بازار پرریسک با نوسان شدید شناخته میشود. با این حساب خیلی عجیب نیست با تغییرات اقتصادی کلان در سطح جهانی، سرمایهگذاران بازار ارزهای دیجیتال را به خرسها واگذار کنند.
روند ریزش بازار ارزهای دیجیتال البته هر کسی که در این بازار سرمایهای داشته باشد یا حتی به آن علاقمند باشد را نگران میکند. اما سقوط بازارها به هیچ وجه محدود به بازار ارزهای دیجیتال نیست و تقریبا هیچ محصولی نیست که در ماههای اخیر دستخوش نوسان و تغییرات قیمت نشده باشد. در چنین شرایطی مدیریت روانی کار واقعا دشواری است که برای سودگرفتن از ریزش ارز دیجیتال و حفظ توانایی ادامه فعالیت در این بازار بیشتر از هر زمان دیگری ضروری به نظر میرسد.