فهرست مطالب
نسبت MVRV (ارزش بازار به ارزش واقعی یا تحقق یافته) نسبتی از ارزش بازار دارایی به سرمایه تحقق یافته آن است. با مقایسه این دو معیار، از MVRV میتوانیم برای بهدرستی دریافت که قیمت بالاتر یا پایینتر از “ارزش منصفانه” است و برای ارزیابی سودآوری بازار استفاده کرد. همچنین انحرافات شدید بین ارزش بازار و ارزش تحقق یافته را میتوان برای شناسایی سطوح بالا و پایین بازار استفاده کرد؛ زیرا آنها به ترتیب دورههای سود و زیان غیرواقعی سرمایهگذار را منعکس میکنند. در این مطلب قصد داریم شما را با نحوه اندازهگیری این نسبت، مزایا و نکات مربوط به آن – به زبانی ساده – آشنا کنیم.
نسبت mvrv چیست و چه معیارهایی را در بر میگیرد
نسبت mvrv در اساس خود مقایسهای از دو معیار است؛ ارزش بازار و سقف ارزش تحقق یافته. در این نسبت، منظور از ارزش بازار (Market Cap) ارزش فعلی عرضه (ارزش بازار دارایی) است و سقف ارزش تحقق یافته (Realized Cap) مبنای بهای تمام شده عرضه (ارزش ذخیره شده در دارایی) میباشد. نسبت mvrv را میتوان بهطورکلی در چارچوب زیر در نظر گرفت:
- ارزشهای بالا و روند صعودی: یعنی زمانی که ارزش بازار عرضه کوین نسبت به ارزش تحقق یافته (مبنای بهای تمام شده) در حال افزایش است. ارزشهای بالاتر نشاندهنده درجه بیشتری از سود محقق نشده در سیستم است و احتمال اینکه سرمایهگذاران سکهها را برای بهدستآوردن سود توزیع کنند، افزایش میدهد
- مقادیر (یا ارزشهای) MVRV > 3.5، بهطورکلی بهعنوان یک سیگنال قوی برای چرخههای گاوی در مراحل پایانی و افزایش احتمال توزیع سنگین عمل میکند
- ارزشهای پایین و روند نزولی: یعنی زمانی که ارزش بازار عرضه کوین نسبت به ارزش تحقق یافته (مبنای بهای تمام شده) در حال کاهش است. مقادیر پایینتر نشاندهنده درجه کمتری از سود تحققنیافته در سیستم است که ممکن است نشاندهنده کاهش ارزش یا پویایی ضعیف برای تقاضا باشد
- مقادیر (یا ارزشهای) MVRV < 1، نشان میدهند که بخش بزرگی از عرضه نزدیک به شکست است یا با ضرر نگه داشته شده است. این مقادیر پایین به طور معمول نشاندهنده یک سیگنال قوی از تسلیم بازار و انباشت بیش از اندازه دارایی در مراحل پایانی است
نسبت mvrv چگونه اندازهگیری میشود
نسبت MVRV و استفاده از آن بهعنوان یک ابزار تحلیلی اساساً مطالعه رفتار کل سرمایهگذاران با حرکت قیمت به/از مبنای بهای تمام شده آنها است. این نسبت را میتوان بهعنوان یک مدل سبک بازگشت میانگین در نظر گرفت که در آن سقف تحقق یافته (مبنای هزینه کل بازار) بهعنوان میانگین عمل و MVRV انحرافات از این میانگین را اندازهگیری میکند. MVRV با تقسیم ارزش بازار یک دارایی به ارزش تحقق یافته آن محاسبه میشود.
نسبت mvrv = ارزش بازار یک دارایی به ارزش تحقق یافته.
ارزش بازار
ارزش بازار (Market Cap) به قیمت نقدی یک کوین، توکن یا هر دارایی گفته میشود. این شاخص، گستردگی بازار و حجم گردش سرمایه یک رمزارز در بازار را نشان میدهد و به تریدرها کمک میکند تا تصمیم هوشمندانهتری بگیرند. در نسبت mvrv، ارزش بازار یا همان مارکت کپ در بازار مالی ارزهای دیجیتال، از ضرب ارزش کل کوینهای استخراج شده (در حال گردش) در قیمت نقدی آن به پول رایج به دست میآید.
طیف وسیعی از تریدرها و کارشناسان مالی اعتقاد دارند که مارکت کپ نمیتواند بهتنهایی نشاندهنده پتانسیلهای نهفته برای افزایش ارزش یک کوین یا توکن باشد. اما سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتالی که مارکت کپ کمتری دارند، فرصتهای قابلتوجه همراه با ریسک بیشتری خواهد داشت. به همان نسبت، سرمایهگذاری در رمز ارزهایی با مارکت کپهای بزرگ میتواند یک سرمایهگذاری کم ریسکتر با سوددهی ناگهانی کمتر در نظر گرفته شود.
ارزش واقعی یا درک شده
در ارزش واقعی، درک شده، یا ذاتی (Realized Value) که در نسبت mvrv استفاده میشود، قیمت آخرین کوین معامله شده مهم است. به معنای دقیقتر، ارزش واقعی یک رمز ارز به بهای تمام شده برای خرید آن اطلاق میشود. ازاینرو، ارزش درک شده یک ارز دیجیتال با قیمت کنونی و بازاری آن متفاوت است و نباید این دو را یکی دانست. ارزش واقعی به میزان حمایتهای مالی، تقاضای بازار و سایر فاکتورها بستگی دارد. پس در اندیکاتور یا نسبت mvrv، این مقایسه مارکت کپ با ارزش واقعی است که زمان مناسب برای خرید یا فروش ارزهای دیجیتال را برای معاملهگران نشان میدهد.
سیگنالهای اندیکاتور
سیگنالهای نسبت MVRV فضای کمی برای ابهام باقی میگذارند. این سیگنالها به شرح زیر هستند:
- مقادیر بالای MVRV: قیمت با حاشیه بسیار زیادی از مبنای بها منحرف شده است که حاکی از سودآوری غیرواقعی بزرگ در سراسر بازار است. این مقادیر احتمال این که سرمایهگذاران شروع به توزیع کوین کنند و به عرضه لیکوئید که باید توسط تقاضا جذب شوند، افزایش میدهد. مقادیر شدید (یعنی بیشتر از 3.5) سیگنالهای نزولی هستند که نشاندهنده چرخه خرسی بالقوه هستند. اگر چنین عددی برای نسبت mvrv یک رمز ارز به وجود بیاید، باید انتظار کاهش شدید قیمت آن را در آینده نهچندان دور داشت. پس بهتر است قبل از افت قیمت، داراییهای خود را فروخت
- مقادیر کم MVRV: قیمت با حاشیه زیادی به کمتر از مبنای بهای کل کاهشیافته است که نشان میدهد سرمایهگذاران سودهای تحققنیافته پایین و/یا زیانهای بزرگ غیرواقعی دارند. این مقادیر احتمال تسلیمشدن سرمایهگذاران را افزایش میدهد و نشان میدهد که دارایی از نظر تاریخی کمتر از ارزش واقعی آن ارزشگذاری شده است. معاملات MVRV < 1 از لحاظ تاریخی نشاندهنده پایینترین روند بازار نزولی (خرسی) بوده است و این که انباشت پول هوشمند در جریان است. در این مورد باید باتوجهبه نقدینگی بازار، میزان حجم مارکت کپ به فکر خرید رمز ارز بود، چرا که قیمت بازاری آن نسبت به قیمت واقعیاش کمتر است و بهترین فرصت برای خرید میباشد
پول هوشمند در نسبت mvrv
پول هوشمند به سرمایهای اطلاق میشود که سرمایهگذاران نهادی، بانکهای مرکزی و سایر متخصصان یا موسسات مالی کنترل میکنند. این پول توسط سرمایهگذاران خبرهای مدیریت میشود که میتوانند روند بازار را پیشبینی کرده و بیشترین سود را به دست آورند. پول هوشمند در ابتدا یک اصطلاح در شرطبندیهای خیابانی بود، جایی که به قماربازان به دانش گستردهای از فعالیتی که روی آن شرطبندی میکنند اطلاعات کافی دارند و عموم مردم قادر به دسترسی به آن نیستند.
پول هوشمند پول نقدی است که توسط افراد متخصصی سرمایهگذاری میشود که آگاهتر یا با تجربهتر هستند. تصور عموم این است که این پول در نسبت mvrv درست و در زمان مناسب سرمایهگذاری میشود و بالاترین بازده را ایجاد میکند. از این رو، پول هوشمند شانس بیشتری برای موفقیت دارد؛ زیرا اعتقاد بر این است که سرمایهگذاران نهادی استراتژیهای سرمایهگذاری بهتری دارند که از سرمایهگذاران خرد به آنها دسترسی ندارند. پول هوشمند همچنین زمانی که توسط بانکهای مرکزی کنترل میشود، بازارها را میتواند بهاندازه و شدت پیش ببرد.
چرا باید از نسبت mvrv استفاده کنیم
از آنجایی که mvrv نسبتِ بین قیمت فعلی و میانگین قیمت هر کوین/توکن بهدستآمده را نشان میدهد، هرچه این نسبت بیشتر شود، با افزایش سود احتمالی، افراد بیشتری مایل به فروش خواهند بود. ارزش یا مقدار MVRV نشان میدهد که یک دارایی چقدر بیش از ارزش یا کمتر از ارزش واقعیاش ارزشگذاری شده است. نسبت MVRV به معاملهگران این امکان را میدهد که هم سودآوری واقعی در مقابل ضرر را در شبکه بسنجند و هم میزان ترس و طمع ناشی از آن را بهدرستی محک بزنند. داراییها از نظر اینکه یک نوسان مثبت یا منفی در MVRV آنها تا کجا میتواند پیش برود، واکنشهای افراطی متفاوتی دارند.
اگر MVRV فعلی کوین را نسبت به پایینترین و بالاترین قیمت آن اندازهگیری کنیم، معمولاً پیشفرضهای دقیقی از زمان شکلگیری بالا و پایینهای قیمت میتوانیم داشته باشیم. برای مثال، ارزش نسبت 2 به این معنی است که اگر همه دارندگانْ سکهها/توکنهای خود را به قیمت فعلی بفروشند، به طور متوسط یک سود دوبرابری خواهند داشت. اگر مقدار MVRV بین 0 و 1 باشد، بازار به طور متوسط “کمتر از ارزش واقعی ارزشگذاری شده” است، به این معنی که اگر همه داراییهای خود را به قیمت فعلی بفروشند، اکثر مردم متوجه ضرر خواهند شد.
برای اولینبار از نسبت mvrv برای تجزیهوتحلیل دادههای آنچین (OnChain) استفاده شد. با به مقایسه گذاشتن ارزش بازار و ارزش تحقق یافته کوین، متوجه این موضوع خواهید شد که آیا قیمت کنونی آن واقعی است یا خیر. از این نسبت برای سنجیدن و تشخیص سقفها و کفهای بازار که عمدتا به آنها Extremes گفته میشود هم استفاده میشود. برای مثال، هرگاه مقدار این نسبت برای اتریوم بسیار زیاد شود، احتمال اینکه این رمزارز بیش از حد واقعی خود ارزشگذاری شده باشد، افزایش مییابد و دارندگان بایستی هرچه سریعتر داراییهای خود را بفروشند.
سخن آخر
در این پست سعی کردیم شما را با یکی از اندیکاتورهای بسیار ساده در عین حال کاربردی دنیای تریدینگ آشنا کنیم. همانطور که دانستید، نسبت mvrv یک رمز ارز با تقسیم ارزش کل بازار به ارزش واقعی آن به دست میآید. اما برای انجام معاملات دقیقتر و سودآورتر، استفاده از یک اندیکاتور یا یک استراتژی کافی است؛ هر تریدر بایستی با توجه به امکانات و اهدافی که در سر دارد، از اندیکاتورهای مختلفی استفاده کند. اگر تاکنون از این نسبت در معاملات خود استفاده نکردهاید، پیشنهاد میکنیم در اولین فرصت از آن – برای خرید یا فروش دارایی خود – کمک بگیرید.
در وبلاگ راستین در مورد تحلیل سنتیمنت نیز مطلبی منتشر شده است که می توانید آن را نیز مطالعه کنید.