فهرست مطالب
سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال طبیعتا همیشه بهدنبال بهرهوری و کسب سود بیشتر هستند. برگ برنده هم تنها داشتن استراتژی موثر و چینش درست مهرههای این بازی است. تریدرها برای درک کلی روند و پویایی بازار شاخصهای متعددی را دنبال میکنند. یکی از این شاخصها دامیننس (Dominance) نام دارد. این شاخص نشان میدهد که سرمایه گذاران چگونه از USDT به عنوان ابزاری برای معامله و یا هجینگ استفاده میکنند.
در این مقاله به بررسی مفهوم دامیننس، معرفی ارز تتر، دامیننس تتر و نمودار لحظهای آن، معنی بالا و پایین رفتن این شاخص و تاثیر شاخص دامیننس Tether روی بیت کوین و سایر ارزها میپردازیم. همراه ما باشید.
بررسی اجمالی ارز تتر
ارز دیجیتال تتر Tether با نماد USDT، پرمعاملهترین استیبل کوین در بازار ارزهای دیجیتال است. دلیل ارزش تتر ارتباط یک به یک آن با دلار آمریکا است. یعنی 1 تتر همیشه ارزشی معادل 1 دلار آمریکا دارد. استیبل کوین تتر با ارائه جایگزین دیجیتالی برای ارز فیات، به دنیای ناپایدار ارزهای دیجیتال ثبات میدهد.
همچنین بخوانید: آلت کوین چیست؟ | بهترین آلت کوین های 2024 برای سرمایه گذاری کدامند؟
تتر با فناوری بلاک چین کار میکند و در ابتدا از پروتکل لایه Omni در بلاک چین بیت کوین استفاده میکرد. امروزه در بلاک چینهای مختلف دیگری از جمله اتریوم، ترون و سولانا نیز موجود است. هر توکن USDT توسط مقداری معادل ارز سنتی که توسط Tether Limited ( شرکت پشتیبان Tether) ذخیره میشود؛ پشتیبانی میشود. این مکانیزم پشتیبان 1:1 تضمین میکند که هر توکن USDT را میتوان با یک دلار آمریکا بازخرید کرد و ارزش آن را ثابت نگه داشت.
تاریخچه و خاستگاه تتر
تتر جولای سال 2014 توسط گروهی از توسعهدهندگان به رهبری براک پیرس Brock Pierce، ریو کالینز Reeve Collins و کریگ سلرز Craig Sellars راهاندازی شد. ایده آنها ایجاد یک ارز دیجیتال با ارزشی ثابت بود تا کاربران بدون نگرانی از نوسانات قیمت، وجوه خود را بین صرافیهای ارز دیجیتال جابجا کنند. اولین توکنهای USDT اکتبر 2014 در پروتکل اومنی منتشر شدند.
صرافی بیت فینکس Bitfinex ژانویه 2015، اولین پلتفرمی بود که ارز USDT را لیست کرد.
موارد استفاده تتر، معادل دیجیتالی دلار
- معامله یا ترید: معاملهگران از تتر برای ورود و خروج از پوزیشنهای ارز دیجیتال بدون تبدیل مجدد به ارز فیات، تسهیل تراکنشهای سریعتر و کاهش قرار گرفتن در معرض نوسانات بازار استفاده میکنند.
- حوالهها: تتر برای پرداختهای برون مرزی، در مقایسه با سیستمهای بانکی سنتی جایگزین سریعتر و ارزانتری است.
- دیفای: در اکوسیستم امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) از USDT برای وام دادن، قرضدهی و کسب سود در داراییهای دیجیتال استفاده میشود.
- هجینگ یا پوشش ریسک: سرمایهگذاران از USDT مثل حصاری در مقابل رکود بازار استفاده میکنند و برای جلوگیری از ضرر در دورههای پرنوسان، داراییهای خود را در قالب یک استیبل کوین نگهداری میکنند.
دامیننس تتر چیست؟
استفاده از دامیننس تتر به عنوان شاخصی برای تنظیم استراتژیهای سرمایهگذاری میتواند به شما کمک کند تا در زمانهای ناپایداری بازار از سرمایه خود محافظت کنید و در زمانهای رشد بازار، سرمایهگذاریهای خود را بهینه کنید. این روشها میتوانند بخشی از استراتژی کلی مدیریت ریسک و سرمایهگذاری شما باشند تا از تغییرات بازار بهرهبرداری کرده و از نوسانات آن به نفع خود استفاده کنید.
2 دلیل افزایش دامیننس تتر
محاسبه دامیننس
- محاسبه دامیننس بسیار ساده است. برای تعیین دامیننس، ارزش بازار یک ارز دیجیتال خاص را تقسیم بر کل ارزش بازار همه ارزهای دیجیتال کرده و نتیجه را در 100 ضرب کنید. دامیننس را به صورت درصدی بیان میکنند، برای همین نتیجه تقسیم در 100 ضرب میشود.هر ارز دیجیتال شاخص دامیننس خاص خود را دارد.
- اگر ارزش بازار (Market Cap) یک ارز خاص را نمیدانید، به راحتی قابل محاسبه است. کافی است قیمت یک سکه را در تعداد کل سکههای در گردش آن (Circulating supply) ضرب کنید. چون تتر 1 دلار است تعداد توکنهای در گردش و ارزش بازار یکی است. البته تمام این ارقام در سایتهایی مثل کوین مارکت کپ قابل مشاهده هستند.
برای مثال دامیننس تتر را محاسبه میکنیم. امروز 24 تیرماه، مارکت کپ تتر 112,531,399,797 دلار و ارزش کل بازار 2.32 تریلیون دلار است. با تقسیم این دو عدد برهم و ضرب کردن نتیجه در عدد 100؛ به عدد 5.22 درصد میرسیم.
چرا بررسی ارزش بازار به تنهایی کافی نیست؟
ارزش بازار یک عدد مستقل است که لزوما وضعیت یک ارز خاص را منعکس نمیکند. ارزش بازار با نوسانات کلی بازار تغییر میکند، در حالی که دامیننس دیدگاه متمرکزتری از اهمیت نسبی یک ارز یا گروهی از ارزها ارائه میدهد و در مقایسهها و شناسایی روندهای بازار ارزهای دیجیتال موثر است.
چارت لحظهای دامیننس تتر
نمودارهای تسلط تتر ابزار خوب برای درک قدرت نسبی USDT در بازار رمزارزها است. در این نمودارها معمولا محور افقی نمودار (محور X) زمان و محور عمودی (محور Y) درصد تسلط تتر را نمایش میدهند. این نمودار منحصر به فرد، سهم بازار تتر را مشخص میکنند. (نه قیمتها)
با کلیک روی Launch Chart، چارت لحظهای درصد تسلط تتر نمایش داده میشود.
آشنایی با نمودار دامیننس تتر
زمان (محور X)
مقیاس زمانی تاثیر زیادی بر تفسیر نمودار دارد. یک بازه زمانی کوتاهتر، مانند روز یا هفته نشاندهنده نوسانات سریع، روندهای کوتاه مدت یا واکنش به رویدادهای خاص هستند. اما بازههای زمانی طولانیتر مانند ماه یا سال، دید وسیعتری داده و روندها و تغییرات بلندمدت در احساسات سرمایهگذار را نشان میدهند.
درصد دامیننس (محور Y)
این مقیاس قلب نمودار است. این درصد به شما میگوید که تتر چه مقدار از کل سرمایه بازار ارزهای دیجیتال را تشکیل داده است. توجه داشته باشید که تغییرات هرچند کوچک در درصد دامیننس، نشاندهنده تغییر قابل توجهی در سرمایه است.
نمودار دامیننس کلی تتر از سایت تریدینگ ویو
اولین سرنخ بزرگ برای تشخیص روندهای صعودی و نزولی بالقوه بازار کریپتو، جهت خط نمودار است. روند صعودی در تسلط تتر میتواند به معنای حمایت سرمایهگذاران از USDT و پناه بردن به آن در آشفتگی بازار باشد. روند نزولی هم حاکی از افزایش اعتماد به بازار کریپتو و تمایل سرمایهگذاران به ریسکپذیری و تنوعبخشی به پرتفویشان است.
تحلیل دامیننس USDT
دامیننس شاخص مهمی است، چراکه شما به کمک شاخص دامیننس میتوانید اهمیت یک ارز دیجیتال خاص یا گروهی از ارزها را در دنیای کریپتو برآورد کنید.
همانطور که در تعریف دامیننس USDT گفتیم، این شاخص بیانگر نسبت ارزش بازار تتر به کل سرمایه بازار ارزهای دیجیتال است. حالا سرمایه گذاران چطور از این عدد استفاده میکنند؟ USDT ابزار اصلی معامله یا پوشش ریسک تریدرهاست و عدد دامیننس را به این شکل تحلیل میکنند:
تعیین نقدینگی بازار: افزایش دامیننس USDT نشاندهنده ترجیح سرمایهگذاران به نگهداری وجوه خود در USDT است. یعنی بازار در وضعیت نوسانات زیاد یا غیرقابل پیشبینی است. برعکس این تحلیل، کاهش شاخص تسلط نشاندهنده اعتماد بیشتر به بازار و افزایش سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال میباشد.
USDT، نقطه امن تریدرها: در دورههای بیثباتی بازار، USDT ابزار موثری برای حفظ ارزش دارایی بدون قرار گرفتن در معرض نوسانات قابل توجه است.
استراتژیهای مبتنی بر دامیننس تتر
نقدینگی و پوشش ریسک (Hedging): از افزایش دامیننس تتر میتوان به عنوان راهی برای پوشش ریسک در برابر نوسانات بازار و حفظ نقدینگی بالا استفاده کرد. این امر به سرمایهگذاران اجازه میدهد تا به سرعت بین ارزهای دیجیتال مختلف جابهجا شوند. در زمانهایی که بازار ناپایدار است، نگه داشتن تتر به جای ارزهای دیجیتال پرنوسان علاوه بر محافظت از سرمایه شما، گزینه نقد شدن سریع را نیز دارد.
معامله در زمان اعتماد به بازار: کاهش دامیننس تتر نشاندهنده فرصتی مناسب برای افزایش سرمایهگذاری روی سایر ارزهای دیجیتال است. این وضعیت گواهی بر اعتماد بازار به ارزهای دیجیتال و روندهای صعودی است. در این مواقع سرمایهگذاران میتوانند با استفاده از این فرصت، سرمایهگذاریهای روی دیگر ارزهای دیجیتال را افزایش داده و از رشد بازار نهایت بهره را ببرند.
استفاده از دامیننس تتر به عنوان شاخصی برای تنظیم استراتژیهای سرمایهگذاری میتواند به شما کمک کند تا در زمانهای ناپایداری بازار از سرمایه خود محافظت کنید و در زمانهای رشد بازار، سرمایهگذاریهای خود را بهینه کنید. این روشها میتوانند بخشی از استراتژی کلی مدیریت ریسک و سرمایهگذاری شما باشند تا از تغییرات بازار بهرهبرداری کرده و از نوسانات آن به نفع خود استفاده کنید.
تحلیل شاخص دامیننس به تنهایی کافی نیست
تمرکز و روش محاسبه شاخص تسلط یا دامیننس (برای تتر و هر ارز دیگری) با سایر اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال متفاوت است. وجه تمایز اصلی این شاخص با سایر اندیکاتورها مبتنی بر بازار بودن آن است تا معیاری برای قیمت. در این بخش تفاوت های اصلی شاخص تسلط با دیگر معیارها را مطرح میکنیم تا متوجه کافی نبودن بررسی این شاخص به تنهایی بشوید:
تمرکز بر سهم بازار، نه پرایس اکشن
شاخص دامیننس تتر سهم بازار تتر نسبت به کل بازار ارزهای دیجیتال را نشان میدهد. پس به طور مستقیم تغییرات قیمت تتر یا سایر ارزهای دیجیتال را در نظر نمیگیرد. در مقابل، بسیاری از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال، مانند میانگین متحرک، شاخص قدرت نسبی (RSI) یا باند بولینگر، به طور خاص روی عملکرد قیمت و نوسانات یک دارایی واحد در طول زمان تمرکز دارند.
روش محاسبه
فرمول محاسبه دامیننس در چند بخش قبل همین مقاله توضیح داده شد. سایر اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال بر اساس جنبههای مختلف دادههای قیمت و حجم معاملات محاسبه میشوند. به عنوان مثال میانگین متحرک با استفاده از متوسط قیمت در یک دوره مشخص و RSI بر اساس سود و زیان قیمت اخیر محاسبه میشود.
به جای روند قیت منعکسکننده احساسات بازار است
دامیننس تتر احساسات کلی بازار ارزهای دیجیتال نسبت به USDT در مقابل سایر کوینها را نشان میدهد. تسلط بیشتر نشان دهنده ترجیح یا اعتماد بیشتر به تتر است. از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال برای شناسایی روندها، حرکت، برگشتهای احتمالی و محدوده معاملاتی قیمت یک دارایی خاص استفاده میشود.
سیگنال تکنیکال نمیدهد
دامیننس تتر سیگنالهایی مانند شرایط و زمان خرید یا فروش بیشازحد، تغییر روند، یا سطوح حمایت و مقاوم که خروجیهای رایج سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال هستند را ارائه نمیکند. در عوض دامیننس به معاملهگر یک دیدگاه کلان از موقعیت آن ارز دیجیتال در بازار میدهد.
جمعبندی
در این مقاله دامیننس تتر USDT که شاخصی مهم برای تعیین استراتژی معاملهگران است؛ بررسی شد. این معیار ساده و قدرتمند بینشهای مفید و سریعی از درک تغییرات شدید بازار کریپتو ارائه میکند.
افزایش دامیننس تتر نشاندهنده تمایل سرمایهگذاران به حفظ نقدینگی و پوشش ریسک در برابر نوسانات بازار است، در حالی که کاهش دامیننس میتواند نشاندهنده اعتماد بیشتر به بازار و فرصتهای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال مختلف باشد.
تفسیر و استفاده از دامیننس تتر برای رقابل در بازار کار دشواری نیست. با این حال سادگی این شاخص میتواند فضای زیادی برای تفسیر باقی بگذارد. بنابراین قبل از تصمیمگیری نهایی برای سرمایهگذاری استفاده از دیگر شاخصهای مکمل و مشورت را جدی بگیرید.