فهرست مطالب
مرج یکی از داغترین موضوعات اخیر در جامعه طرفداران و دستاندرکاران ارزهای دیجیتال است. در این پست به همه سوالاتی که در مورد آپدیت مرج اتریوم دارید و اینکه اتریوم 2.0 چه زمانی اجرا میشود، پاسخ خواهیم داد. در رویدادی که احتمالاً مهمترین مبحث در جامعه ارزهای دیجیتال در سال 2022 است، شبکه اصلی اتریوم قرار است با سیستم اثبات سهام زنجیره بیکن (Beacon) ادغام شود.
فرایند آپدیت مرج اتریوم (The Merge)، به معنای پایان عمر اثبات کار اتریوم امروزی است و نویددهنده به وجود آمدن اتریوم 2.0 است – نسخهای که مبتنی بر الگوریتم اجماع اثبات سهام خواهد بود. ما یک راهنمای بسیار دقیق و جامع در مورد هر آنچه که باید در مورد اتریوم 2.0 بدانید گردآوری کردهایم. بخشهای این پست، بر جزئیات پیرامون مرج، برخی نکات فنی، جدول زمانی، و همچنین رفع برخی از تصورات غلط تمرکز دارد.
مرج به چه معنا است؟
همانطور که پیشتر ذکر شد، “مرج” یک اصطلاح عامیانه در جامعه ارزهای دیجیتال است و در حال حاضر برای توصیف انتقال اتریوم از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) به الگوریتمی که از اثبات سهام (PoS) سود میبرد استفاده میشود. بنیاد اتریوم تعریف دقیقی از این اصطلاح ارائه داده است:
- مرج نشاندهنده پیوستن به لایه اجرایی موجود اتریوم (شبکه اصلی که امروزه از آن استفاده میکنیم) با لایه اجماع اثبات سهام جدید خود یعنی زنجیره بیکن (Beacon Chain) است
آپدیت مرج اتریوم برای کاهش مصرف انرژی در فرآیند ماینینگ و همچنین ایمنسازی شبکه با استفاده از اتریومهای استیک شده طراحی شده است. انتظار میرود این آپدیت بتواند امنیت، پایداری و مقیاسپذیری بیشتری را برای شبکه اتریوم فراهم کند.
زنجیره بیکن بر خلاف شبکه اصلی اتریوم که هنوز به روی سیستم اثبات کار اجرا میشود، توسط الگوریتم اجماع اثبات سهام محافظت میشود. این زنجیره در اول دسامبر سال 2020 – یازده آذرماه سال 1399 – ایجاد شد و تاکنون بهعنوان یک شبکه آزمایشی اما واقعی برای اتریوم 2.0 کار کرده که با آپدیت مرج اتریوم در حال تغییر بنیادین است.
زنجیره بیکن یا همان موتور پردازشگر اتریوم 2.0
زنجیره بیکن (Beacon Chain) سنگ بنای معماری اتریوم 2.0 است که بهعنوان یک بلاکچین مجزا برای شبکه اتریوم وجود داشته و به صورت موازی اجرا میشود. زنجیره بیکن هیچ تراکنشی را در شبکه اصلی پردازش نکرده، اما به تنهایی به اجماع رسیده است که این امر با توافق در مورد اعتبارسنجهای فعال و موجودی حساب آنها اتفاق میافتد.
زنجیره بیکن دفتری از حسابها است که به هدایت و ایجاد هماهنگی بیشتر بین شبکه استیک کنندگان اتریوم میپردازد و به طور کلی با شبکه اصلی اتریوم امروزی متفاوت است. این زنجیره تراکنشها را پردازش نمیکند و تعاملات قرارداد هوشمند را هم مدیریت نخواهد کرد. بیکن تنها یک موتور اجماع جدید (یا “لایه اجماع”) است که به زودی جای ماینینگ به صورت اثبات کار را خواهد گرفت و پیشرفتهای قابل توجهی را با خود به همراه خواهد داشت. با اینکه نقش زنجیره بیکن در طول زمان تغییر خواهد کرد، اما نقش آن بهعنوان یک مؤلفه اساسی که برای داشتن یک شبکه اتریوم ایمن، سازگار با محیط زیست و مقیاسپذیر نیاز بود به خودی خود باقی خواهد ماند.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میکنید، آپدیت مرج اتریوم (The Merge) نشاندهنده لحظهای است که دو سیستم (یعنی شبکه اصلی فعلی اتریوم که روی PoW (اثبات کار) و زنجیره بیکن که در حال اجرا بر روی PoS (اثبات سهام) است) جای یکدیگر را میگیرند. به این ترتیب الگوریتم اجماع اثبات کار با اثبات سهام به طور دائم جایگزین میشود. آپدیت مرج اتریوم پیامدهای مهمی برای شبکه دارد که مهمترین آنها عبارتاند از:
- هیچ تاریخچهای از تراکنشها از بین نخواهد رفت
- تمامی سپردهها امن خواهند بود
- دیگر نیازی به ماینینگ اتریوم نیست
بیشتر بخوانید: ارز اپتیمیسم چیست و آینده آن چگونه است؟
شبکه اتریوم چگونه از آخرین بلوک PoW به اولین بلوک PoS میرسد
هنگام اجرای آپدیت مرج اتریوم، کارکرد شبکه به دو بخش اجرا و اجماع تقسیم میشود که در زمان مرج لایه اجرایی تغییر نمیکند و بلکه تمامی تغییرات در بخش اجماع انجام میشود. پس، در زمان مرج، نودها نه تنها کلاینتهای پیشین بلکه کلاینتهای دیگری را که هم اکنون توسط اعتبارسنجهای زنجیره بیکن انجام میشوند نیز به شکل همزمان اجرا خواهند کرد.
در لحظه آپدیت مرج اتریوم، اعتبارسنجهای شبکه جدید (یعنی اثبات سهام) روی زنجیره اثبات کار حساب باز کردهاند و منتظر به وجود آمدن شرایط از پیش تعیین شده به نام TTD یا همان سختی کل نهایی – Terminal Total Difficulty – هستند. شرط TTD به معنای حد مشخصی از قدرت هش تجمعی شبکه را نشان میدهد و پس از اینکه اعتبارسنجها به میزان کافی در شبکه جدید قرار گرفتند، شاخهای که بیشترین میزان استیک (Stake) را از آن خود کند، بهعنوان شاخه اصلی در نظر گرفته میشود.
چرا اثبات سهام PoS بهتر از اثبات کار PoW است
با اینکه هر دو مکانیسم اثبات سهام و اثبات کار امنیت تراکنشها و اکوسیستم را فراهم میکنند، اما عملکرد آنها با هم متفاوت است. هدف مکانیسم اجماع، ولیدیتورها و تامین امنیت در برابر حمله 51 درصدی است که با میزان صدور توکن جدید مورد نیاز برای تولید یک واحد امنیتی میتواند اندازهگیری کرد.
الگوریتم اثبات کار ابتداییترین الگوریتم اجماعی است که در بلاکچین مورد استفاده قرار گرفت و به همین خاطر آن را مکانیسم اجماع اصلی در بلاکچین میدانند. PoW برای دستیابی به تمرکززدایی و حذف واسطهها و همچنین اعتبارسنجی معاملات به بلاکچین کمک کرد. اما عدم وجود مقیاسپذیری لازم، یکی از مشکلات اثبات کار است و ماینرها مجبور هستند برای حل کردن یک معادله رمزنگاری شده از هم پیشی بگیرند و به سختافزارهای بسیار گرانقیمتتر نیاز دارند.
از طرفی، الگوریتم اثبات سهام برای اثبات انجام تراکنشها و اعتبارسنجی آنها نیازی به حل کردن معادلات سخت ریاضی ندارد. PoS ولیدیتورها را به صورت رندوم با توجه به سهم استیک آنها در شبکه انتخاب میکند به طوری که در این مکانیسم ماینینگ کردن دیگر وجود خارجی نخواهد داشت و هیچ کوینی با ماینینگ کردن به دست نخواهد آمد.
ایجاد امنیت و حفظ آن در بلاکچین، از هر چیز دیگری برای صاحبان ارزها، ماینرها و نودها مهمتر است. در بلاکچینهای مبتنی بر اثبات کار، اگر فورکی (Fork) اتفاق بیافتد، این ماینرها هستند که یا باید روی بلاکچین قدیمی کار کنند یا به بلاکچین جدید انتقال یابند. همین موضوع یک ضرر بزرگ اقتصادی به اکوسیستم بلاکچین و همچنین گسستگی زیاد در شبکه میشود. اما بلاکچینی به روی اثبات سهام کار میکند، هیچ شرکتکنندهای را محدود نمیکند و نیازی به افزایش میزان سهام خود ندارند.
چگونه برای آپدیت مرج اتریوم آماده شویم
مرج اتریوم یکی از بزرگترین رویدادها در تاریخ کل صنعت ارزهای دیجیتال است و به همین دلیل، این احتمال وجود دارد که بسیاری از افراد سودجو سعی کرده از آن به نفع خود استفاده کنند و سر افراد بیخبر را کلاه بگذارند. به همین دلیل، لازم است بدانید که کاربران و دارندگان رمزارز اتریوم قبل از ادغام – یا همان مرج – نیازی به انجام کاری یا تغییر کیف پول خود ندارند و غیره ندارند.
لازم است بدانید کل تاریخچه تراکنشهای اتریوم – که به زمان پیدایش آن باز میگردد – پس از انتقال به PoS (اثبات سهام) بدون تغییر و دستنخورده باقی خواهد ماند. همه ارزهایی که در کیف پول نگهداری میشوند پس از ادغام همچنان قابل دسترس خواهند بود و هیچ اقدامی برای ارتقا اتریوم یا کیف پول از طرف کاربران و دارندگان نیاز نیست. با این وجود، اکوسیستم اتریوم افرادی به غیر از دارندگان این رمزارز را شامل میشود که در ادامه به تاثیر آپدیت مرج به روی کارکرد آنها خواهیم پرداخت.
اپراتورها و ارائهدهندگان نودهای سهامداری (استیکینگ)
اگر در حال اجرا یک نود سهامداری هستید، مهمترین اقدامی که باید انجام دهید اجرای یک کلاینت لایه اجماعی و یک لایه اجرایی است. شما باید هر دو لایه را با یک فرایند احراز هویت مشترک بر پایه JWT انجام دهید تا بتوانند هر دو لایه به طور ایمن ارتباط برقرار کنند. همچنین باید آدرس گیرنده کارمزد را برای دریافت نکات مربوط به کارمزد تراکنش که میگیرید تنظیم کنید.
اپراتورهای نود غیر اعتبارسنج و ارائهدهندگان زیرساختی
اقدامات کلیدی در اینجا نصب یک کلاینت لایه اجماع به غیر از کلاینت لایه اجرا است. یکبار دیگر، باید هر دو کلاینت را با یک JWT (جیسون وب توکن) مشترک احراز هویت کنید تا بتوانند مخفیانه و ایمن با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
زمان دقیق آپدیت مرج اتریوم
همانطور که گفته شد، شبکه اتریوم در تلاش است تا با آپدیت مرج اتریوم و اصلاح الگوریتم استخراج رمزارز خود، میزان مصرف انرژی برای ماینینگ آن را تا 99.5 درصد کاهش دهد و تا ماینرها دیگر نیازی به کامپیوترهایی با کارتهای گرافیکی گرانقیمت و پرمصرف نداشته باشند. مرج اتریوم که نقطه عطفی در فعالیت این شبکه محبوب بهحساب میآید قرار است در 19 سپتامبر سال 2022 – 28 شهریور 1401 – بهصورت رسمی اتفاق بیافتد.
اتریوم بعد از آپدیت مرج
یکی از مزایایی که اتریوم نسخه 2.0 برای کاربران دارد، مقیاسپذیری است و ویتالیک بوترین ادعا کرده که این شبکه میتواند تا 100000 تراکنش را در یک ثانیه پردازش کند. بااینحال، مرج – The Merge – تنها اولین مرحله از پنج مرحله آپدیت مرج اتریوم است. مراحل پنجگانه به شرح زیر هستند:
- ادغام – The Merge: ادغام به انتقال شبکه اتریوم از اثبات کار به اثبات سهام با زنجیره بیکن (Beacon Chain) است
- موج – The Surge: مرحلهای است که شاردینگ را به پروتکل میآورد. سِرج یک راهحل برای مشکل مقیاسپذیری است که شبکه را به پارتیشنهای جداگانهای به نام “شارد” تقسیم میکند. شاردها برای پخش بار محاسباتی بر روی شبکه اصلی طراحی شدهاند
- آستانه – The Vurge: این مرحله به معرفی اصطلاح “درختان ورکل” (Verkle Trees) اشاره دارد. این مرحله شامل ارتقا سیستم به اثباتهای مرکل (Merkle) است و برای بهینهسازی ذخیرهسازی دادهها برای نودهای اتریوم در نظر گرفته شده است
- پاکسازی – The Purge: به طور مشابه، این ارتقا نیز مربوط به ذخیرهسازی دادهها برای اعتبارسنجها (ولیدیتورها) میشود و فضای هارد دیسک موردنیاز برای اعتبارسنجیها را کاهش و ازدحام شبکه را ساده میکند
- اسپلرج – The Splurge: این مرحله آخرین ارتقا در آپدیت مرج اتریوم است و برای این در نظر گرفته شده است تا مجموعهای از بهروزرسانیهای متفرقه را ارائه دهد که برای اطمینان از روان بودن کلی نحوه اجرای شبکه ساخته شدهاند
پنج تصور غلط در مورد آپدیت مرج اتریوم
طبیعی است قبل از اجرای هر رویداد بسیار مهمی، شبهات و تصورات غلطی به وجود بیایند که این امر در دنیای ارزهای دیجیتال نیز کم رخ نداده. در این بخش قصد داریم پنج مورد از رایجترین تصورات اشتباه در مورد آپدیت مرج اتریوم را با هم بررسی کنیم.
- برای اجرای یک نود، ادغام این شبکه به 32 اتریوم نیاز دارد: دو نوع گره یا نود در شبکه اتریوم وجود دارند – یکی که میتواند بلوکها را پیشنهاد کند و دیگری که نمیتواند. تنها در صورتی که بخواهید ولیدیتور خود را فعال کنید به 32 اتریوم احتیاج دارید
- پس از ادغام، هزینه گس کاهش مییابد: ادغام الگوریتم اجماع کلی را تغییر میدهد و ظرفیت شبکه را افزایش نمیدهد – به همین دلیل است که منجر به کاهش هزینههای گاز نمیشود. بااینحال، راهحلهای مقیاسپذیری وجود دارند که برای انجام این کار طراحی شدهاند که بیشتر آنها در لایه دوم هدف قرار میگیرند
- سرعت انجام تراکنش بهشدت افزایش خواهد یافت: سرعت تراکنش در شبکه اصلی حتی پس از ادغام نیز نسبتاً ثابت خواهد ماند، اگرچه تغییرات جزئی وجود دارد
- ادغام منجر به خرابی کلی شبکه خواهد شد: آپدیت مرج اتریوم به گونهای طراحی شده است که در حین آن، هیچ مشکلی برای شبکه به وجود نیاید. شبکه باید همیشه همانطور که در نظر گرفته شده است کار کند
- تمام اتریومهای استیک شده پس از ادغام برداشته خواهند شد: اعتبارسنجیهایی که از شبکه خارج میشوند دارای نرخ محدود هستند. این کار به دلایل امنیتی انجام میشود و محدودیتهایی وجود دارد که اجازه خروج تقریباً 43200 اتریوم در روز را میدهد. در زمان نگارش این مقاله بیش از 13 میلیون استیک شده در شبکه فعال هستند
سخن آخر
بهعنوان سخن پایانی، باید گفت تمام تلاش پدیدآورندگان و سهامداران دنیای ارز دیجیتال، این است که استفاده از آن را آسان، بهرهوریشان را افزایش، و میزان مصرف انرژی جهت ماینینگ کردن را کاهش دهند تا بتوان امیدوار بود در آینده نهچندان دور، این کوینهای رمزنگاری شده جای سیستم مالی متمرکز را بگیرند. آپدیت مرج اتریوم نشان میدهد که فعالان این حوزه دقیقا میدانند به چه سمتی باید حرکت کنند.