فهرست مطالب
بیت کوین بهعنوان بزرگترین ارز دیجیتال جهان، همیشه در بازار کریپتوکارنسی پیشتاز بوده است. اما در سالهای اخیر، با توجه به افزایش چشمگیر طرفداران اتریوم، پیشبینیهایی مبنی بر اینکه قرار است روزی اتریوم از نظر مارکت کپ در صدر رنکینگ قرار بگیرد، شکل گرفته است. در اصطلاح چنین اتفاقی را تحت عنوان “فیلیپینگ” میشناسند که البته این رویداد هنوز هم دور از انتظار است. اکنون ارزش بازار اتر حدود 210 میلیارد دلار است که کمتر از نصف اندازه مارکت کپ بیت کوین است. در این مطلب با مفهوم فیلیپینگ در بازار کریپتو آشنا میشویم.
فیلیپینگ کوین به چه معنا است
فیلیپینگ از کلمه flip گرفته شده است. در بازار کریپتو، فیلیپینگ بهصورت عامیانه به معنای پیشی گرفتن یک ارز دیجیتال از دیگری از نظر مارکت کپ است. مارکت کپ معیاری برای سنجش عملکرد انواع ارزهای دیجیتال است که با ضرب کردن قیمت فعلی دارایی دیجیتال در رقم عرضه در گردش آن به دست میآید.
مفهوم فیلیپینگ در ابتدا تنها در مورد دو ارز دیجیتال اتریوم (ETH) و بیت کوین (BTC) استفاده میشد؛ اما بهمرور زمان در مورد سایر ارزهای دیجیتال نیز به کار برده شد. در حال حاضر بیت کوین از نظر مارکت کپ یا ارزش بازار پیشتاز است. در مقطعی در سال 2018، طرفداران اتریوم منتظر وقوع فیلیپینگ بودند و اینکه ارزش بازار اتریوم از بیت کوین پیشی بگیرد، اما این اتفاق رخ نداد.
فیلیپینگ در کشورهای مختلف
ارزهای دیجیتال متعددی در بازار موجود هستند و بیت کوین و اتریوم دو مورد از رایجترین ارزهای دیجیتال هستند. بهطور معمول، بیت کوین در مقایسه با اتریوم قیمت بالاتری در بازار دارد. در نوامبر 2019، درجه مشخصی از فیلیپینگ رخ داد. تعداد تراکنشهای ثبت شده برای ERC-20 بیشتر از تعداد تراکنشهای خود اتریوم بود. این دلیلی است بر این که هم بلاک چین اتر و هم اتریوم در ارزیابی ارزهای دیجیتال و همچنین سایر برنامههایی که روی این بلاک چین توسعه داده میشوند، بهسرعت در حال پیشرفت هستند. در سالهای 2020 و 2021، اتریوم مورد توجه بسیاری از سرمایهگذاران قرار گرفت. در حال حاضر، افزایش قیمت اتر توجه بسیاری را به خود جلب کرده است و باعث شده است که بسیاری به سمت استفاده از بلاک چین اتریوم سوق پیدا کنند.
نتایج مطالعات انجامشده کوین تکست (CoinText) درباره محبوبیت ارزهای دیجیتال در سراسر جهان نشان میدهد که تعداد سرمایهگذاران اتر (ETH) از سرمایهگذاران بیت کوین (BTC) در 26 درصد کشورهای جهان از جمله ایالات متحده بیشتر است. بررسی دادههای آماری حاکی از آن است که تعداد سرمایهگذاران دوج کوین در ایالات متحده نیز از سرمایهگذاران بیت کوین بیشتر است و این کشور دارای بیشترین تعداد سرمایهگذاران دوج کوین در سراسر جهان است. آرژانتین دارای سهم بیشتری از سرمایهگذاران بیت کوین نسبت به هر کشور دیگری است – شاید در واکنش به تورم فلجکنندهای که در حال حاضر کشورهای آمریکای جنوبی درگیر آن هستند.
پارامترهای متفاوت سرمایهگذاری در کشورهای گوناگون
نتایج مطالعات انجام شده نشان میدهد که سرمایهگذاران ژاپنی بیش از اتر، اقبال بیشتری به خرید سولانا (SOL) دارند. در واقع این باور قوی در بین ژاپنیها شکل گرفته است که سولانا پلتفرم مالی غیرمتمرکز (DeFi) بهتری را ارائه میدهد. با این حال، به نظر میرسد که در کشور سنگاپور استقبال از اتر بهطور فزایندهای رو به افزایش است.
دادههای مطالعاتی کوین تکست مربوط به ژانویه 2022 است و طی نظرسنجی از سرمایهگذاران از 27 کشور جهان به دست آمده است. ارزهای دیجیتال مورد بررسی – بیت کوین، اتر، سولانا، دوج کوین و ریپل – از شناختهشدهترین کوینها در صنعت کریپتو هستند. این کوینها بخشهای اصلی بازار ارزهای دیجیتال را دربرمیگیرند که عبارتاند از: بیت کوین، دی فای، NFTها و میم کوینها. (برای خرید و مشاهده قیمت ریپل میتوانید از شرایط معامله این ارز دیجیتال اطلاعات کسب کنید)
دیوید مری، مدیرعامل گروه Investoo، شرکت مادر کوین تکست میگوید: سرمایهگذاران در سراسر جهان عقاید متفاوتی دارند که همگی ریشه در معیارهای اقتصاد کلان دارند. افراد روی داراییهای مختلفی سرمایهگذاری میکنند و هر کشور دارای پارامترهای ریسک به ریوارد، فرهنگی و اقتصادی متفاوتی هستند. دادههای متفاوت گردآوردی شده در میان کشورها این موضوع را بهخوبی به اثبات میرساند.
برخی از معیارهای بنیادی در ارزیابی فیلیپینگ
برخی از تحلیلگران پیشبینی میکنند که بلاک چین اتریوم این پتانسیل را دارد که در سالهای آینده بر سیطره طولانی بیت کوین بر بازار کریپتوکارنسی پایان دهد. برای پیشبینی فیلیپینگ در بازار تحلیلگران برخی از معیارهای فاندامنتال را مورد ارزیابی قرار میدهند که در ادامه این معیارها را بررسی میکنیم.
امکان انجام تراکنشهای مالی
یک جنبه مهم در مورد ارزهای دیجیتال این است که آیا میتوان از آنها در تراکنشها استفاده کرد یا خیر. این بحثی بوده است که در سالهای گذشته توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. اگر نتوان از آنها برای انجام تراکنشها استفاده کرد، تنها میتوان از طریق تریدینگ از آنها کسب سود کرد. در ایالات متحده همه ارزهای دیجیتال بهعنوان دارایی در نظر گرفته میشوند و چنین ملاحظاتی پیامدهایی را نیز به دنبال دارد. چراکه هر تراکنش کریپتو بهطور بالقوه میتواند دارای مقدار مشخصی از بدهی مالیاتی باشد. این خبر خوبی برای سرمایهگذاران بیت کوین نیست. با این حال، اتریوم ثابت کرده است که یک پایه مستحکم با توکن غیرقابل تعویض و تامین مالی غیرمتمرکز است.
رشد و تکامل پیوسته بازار کریپتو
تعداد بیشماری از ارزهای دیجیتال وجود دارند که فاقد ویژگیهایی هستند که آنها را برای سرمایهگذاران جذاب کند. با این حال، بازار همچنان در حال گسترش است و برخی از داراییهای دیجیتال این پتانسیل را دارند که بهعنوان گزینههای مناسب برای سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند. بنابراین، ممکن است فیلیپینگ اتفاق بیفتد و با ادامه رشد و تکامل بازار، ارزهای دیجیتال جدید بر ارزهای قدیمی سیطره پیدا کنند.
معیارهای مارکت کپ
یکی دیگر از فاکتورهای مهمی که باید در هنگام مقایسه اتریوم و بیت کوین در نظر گرفته شود، مارکت کپ یا ارزش بازار آنها است. محاسبه مارکت کپ ارزهای دیجیتال کار آسانی است. تنها کافی است قیمت فعلی یک کوین را در تعداد کل کوین در گردش ضرب کنید. برای مثال تصور کنید که یک آلتکوین در حال حاضر 100 دلار ارزش دارد و عرضه در گردش آن 25 میلیون است. با ضرب کردن این دو عدد در یکدیگر میتوانید متوجه شوید که ارزش بازار کریپتو چقدر است که در این مورد خاص 2.5 میلیارد دلار میباشد.
بازار کریپتو بهطور مداوم در نوسان است و این نوسانات شامل هر ارزی است که در بازار کریپتو معامله میشوند. با در نظر گرفتن این موضوع، ممکن است یک ارز دیجیتال از نظر قیمتی و مارکت کپ از سایر ارزها پیشی بگیرد. بر اساس دادههای Blockchaincenter، ارزش بازار اتریوم و بیت کوین در حال حاضر نسبت 51.9٪ دارند. هنگامی که این عدد به 100٪ برسد، ارزش بازار آنها یکسان خواهد شد. این نشان میدهد که اتریوم باید ارزش بازار فعلی خود را تقریبا دو برابر کند، درحالیکه قیمت بیتکوین نیز ممکن است روندی صعودی داشته باشد.
اتریوم تاکنون براساس دو معیار از بیت کوین پیشی گرفته است – تراکنشهای زنجیرهای و کارمزد تراکنشهای انجام شده. این دو معیار ارزشمند هستند؛ چراکه میتوانند نشاندهنده استفاده گستردهتر از اتریوم در صنعت ارزهای دیجیتال باشند. اتریوم همچنین در رابطه با معیارهای دیگر، از جمله آدرسهای فعال در هر بلاک چین و حجم کل معاملات در صرافیها، از بیت کوین سبقت گرفته است.
استقبال کاربران و موارد استفاده از داراییهای دیجیتال
عامل کلیدی دیگر که بر قیمت داراییها تاثیرگذار است، استقبال کاربران و موارد استفاده از دارایی است. بیت کوین به دلیل شهرت برند و پذیرش آن بهعنوان یک دارایی “ذخیره ارزش” هم برای خردهفروشان و هم برای مشتریان سازمانی، بهعنوان دارایی شماره یک از نظر مارکت کپ باقی مانده است.
بیت کوین از زمان آغاز به کار خود در سال 2009 رتبه اول را از نظر ارزش بازار حفظ کرده است. تنها در ژوئن 2017 بود که نسبت مارکت کپ بیت کوین و اتریوم به رکورد 82 درصد رسید. توسعه باورنکردنی NFTها و DeFi موجی از سرمایهگذاری را در اتریوم برانگیخته است. برخی از تحلیلگران بازار کریپتو به این باور رسیدهاند که اتریوم میتواند تا پایان سال 2027 فیلیپینگ را رقم بزند و بر سلطه بیت کوین بر این بازار پایان دهد.
زیرساختهای اتریوم و پذیرش سازمانی نیز به تثبیت آن بهعنوان بلاک چین پیشرو در بازار کمک کرده است. در حالی که حرکت آتی آن به سمت تغییر به یک شبکه اثبات سهام، گمانهزنیهای بیشتری را در مورد قابلیتهای آن ایجاد میکند. با توجه به اینکه هر دو دارایی اکنون بیش از هر زمان دیگری در کانون توجه قرار دارند، عامل کلیدی در فیلیپینگ اکنون میتواند میزان پذیرش هر یک از داراییها در بازارهای موازی کریپتو باشد.
اتریوم همچنان در تعقیب بیت کوین
اگرچه بیت کوین در حال حاضر در بازار ارزی پیشرو است، ولی سیطره آن بر بازار کریپتوکارنسی بهمرور زمان ضعیف شده است. اتریوم در سالهای اخیر توانسته است بهتدریج در این بازار برای خود جا باز کند. ازجمله معیارهایی که برخی از کارشناسان در پیشبینیهای خود مبنی سیطره اتریوم بر بازار مورد استفاده قرار میدهند، میتوان به مارکت کپ، آدرسهای فعال، تعداد تراکنشها، حجم معاملات، تعداد گرهها، تعداد جستجوی گوگل، کارمزد تراکنشها و حجم تراکنشها اشاره کرد.
متی گرینسپن، بنیانگذار و مدیر اجرایی کوانتوم اکونومیکس در یادداشتی بیان داشت: “اگرچه هیچ تضمینی وجود ندارد که چنین اتفاقی بیفتد (فیلیپینگ اتریوم)؛ فقط با نگاه کردن به اعداد، به نظر میرسد که این رویداد روز به روز نزدیکتر میشود. اتریوم توسط برنامهنویس ویتالیک بوترین در سال 2014 طراحی شده و یک سال بعد راهاندازی شد. در آن زمان توسعهدهندگان اتریوم، این بلاک چین را جایگزین شبکه بیت کوین معرفی کردند.
در ماههای اخیر خوشبینیها نسبت به ارتقای نرمافزاری بلاک چین اتریوم افزایش یافته است که البته از مدتها قبل این رویداد پیشبینی شده بود. این ارتقای نرمافزاری شامل حرکت از سیستم فعلی – بهکارگیری ماینرها – به سیستمی با مصرف انرژی کمتر است که در آن از کوینهای استیک شده استفاده میشود. انتظار میرود که این تغییرات سیستمی به مکانیزم اثبات سهام پس از چندین سال توقف بهزودی اجرا شود. توسعهدهندگان اتریوم نیز اخیرا خبر از پیشرفت در آزمایشهای این سیستم جدید دادهاند و مجموعهای از رویدادها را در هفتههای آینده برای استیکرهای احتمالی و سایر اعضای جامعه اتریوم تدارک دیدهاند.
امکان فیلیپینگ اتریوم از نگاه تحلیلگران و دادههای آماری
مارکت کپ اتر از اواسط ماه ژوئن تقریبا 50 درصد افزایش داشته است و داراییهای مرتبط با شبکه اتریوم نیز توسعه یافتهاند. دادههای گردآوریشده توسط بلومبرگ نشان میدهد که در یونی سواپ – یکی از صرافیهای غیرمتمرکز رمزارز – ارزش بازار اتریوم در ماه گذشته حدود 70 درصد افزایش یافته است. براساس گزارش CoinMarketCap از ژانویه گذشته تاکنون از 70 درصد به 40 درصد کاهش یافته است.
بودی پینکنز، یکی از تحلیلگران مطرح بازار ارزهای دیجیتال در Arca میگوید که این فیلیپینگ بسیار محتمل است. جامعه کریپتو مدتها این نشانهها را کشف کرده است که حاکی از ظهور پروژهها و توکنهای جدیدی است که میتواند سیطره بیت کوین بر بازار رمزارزها را تضعیف کند. از طرف دیگر گرینسپن کوانتوم معتقد است که پروژه ادغام (Merge) در شبکه اتریوم میتواند با ریسکهایی همراه باشد. ولی مثل همیشه در بازار هرچقدر ریسک بیشتر باشد، بازدهی نیز بالاتر است.
هنری الدر، رئیس امور مالی غیرمتمرکز در Wave Financial با این موضوع موافق است. او معتقد است که موضوع ادغام (Merge) جنبه تبلیغاتی دارد و نمیتواند تاثیر چندانی روی قیمت اتریوم داشته باشد. این یک تغییر تکنولوژیکی فوقالعاده مهم برای اتریوم به شمار میآید، اما 99.99 درصد از کاربران تا ماهها یا حتی سالها بعد هیچ تفاوتی را از این حیث حس نخواهند کرد.
فیلیپینگ اتریوم؛ یک نقطه عطف تاریخی در صنعت کریپتو
ارزهای دیجیتال در طول سالهای اخیر یک گزینه محبوب برای سرمایهگذاری بودهاند. در بین دو ارز دیجیتال برتر و محبوب سرمایهگذاران، بیت کوین در این سالها مارکت کپ بیشتری نسبت به اتریوم داشته است. اکنون با وجود تحلیلهایی که از سوی برخی از کارشناسان بازار کریپتو مطرح میشود، بحثهای داغی در میان سرمایهگذاران شکل گرفته است که آیا اتریوم میتواند در نهایت از نظر مارکت کپ از بیت کوین پیشی بگیرید یا خیر. این رویداد مهم که با نام فیلیپینگ نیز شناخته میشود، یک نقطه عطف تاریخی در صنعت ارزهای دیجیتال تلقی میشود.