مارکت کپ چیست؛ نحوه محاسبه ارزش بازار ارزهای دیجیتال

مارکت کپ چیست

فهرست محتوا

چگونه می‌توانیم ارزش یک ارز دیجیتال را در بازار تشخیص بدهیم؟ قیمت یک رمز ارز اساسا به معنای ارزش بازار آن نیست و قیمت فعلی معیار مناسبی برای مقایسه ارزش ارزهای دیجیتال به شمار نمی‌آید. بر همین اساس تریدرها و فعالان حرفه‎‌ای بازار ارزهای دیجیتال از مفهوم ارزش بازار برای تعیین ارزش ارزهای دیجیتال و رتبه‌بندی آن‌ها استفاده می‌کنند. اما مارکت کپ دقیقا بیانگر چه مفهومی است؟ چگونه می‌توانیم از آن برای سرمایه‌گذاری استفاده کنیم؟ در این مطلب با ما همراه شوید تا شما را با مفهوم ارزش بازار به صورت اصولی آشنا کنیم.

مارکت کپ چیست؟

مارکت کپ کوتاه شده عبارت لاتین market capitalization است. معنای دقیق این عبارت مجموع سرمایه بازار است که معمولا اقتصاددانان آن را عنوان ارزش بازار یا ارزش کل بازار معرفی می‌کنند. در بازار کریپتوکارنسی ارزش بازار در واقع مجموع قیمت تمام سکه‌های در حال گردش است. این معیار کلیدی، ارزش بازار یک رمزارز را تعیین می‌کند. به یاد داشته باشید که آشنایی با مفهوم ارزش بازار به فعالان بازار کمک می‌کند تا دید بهتری از ریسک، بزرگی بازار و میزان نقدشوندگی یک رمزارز داشته باشند.

تعریف مارکت کپ

تحلیلگران حرفه‌ای و اقتصاددانان برای تعیین ارزش از این فرمول مارکت کپ استفاده می‌کنند:

چرا باید با مفهوم مارکت کپ آشنا شویم؟

مارکت کپ یک معیار است که به ما در تعیین استراتژی‌های سرمایه‌گذاری و تحلیل بازار کمک می‌کند. ارزش بازار به ما نشان می‌دهد که ریسک سرمایه‌گذاری در یک ارز دیجیتال چقدر است. به هر میزان که مارکت کپ یک ارز دیجیتال بزرگتر باشد، ریسک سرمایه‌گذاری در آن هم کمتر خواهد بود. به طور معمول آن دسته از ارزهایی که ارزش بازار کوچکی دارند، از پتانسیل بالاتری برای رشد برخوردار هستند و می‌توانند سود سرشاری را نصیب شما کنند.

به عنوان مثال خرید و فروش اتریوم که دومین بازار با ارزش در بین تمامی ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده است، ریسک سرمایه‌گذاری به مراتب کمتر از ارزهای دیجیتالی با بازار نسبتا محدود مانند دش و میکر است. با این وجود، به همان اندازه هم احتمال رشد سریع ( شارپ) در بازار کوچکی مانند دش در مقایسه با اتریوم بیشتر است. البته توجه داشته باشید که این موضوع به معنای آن نیست که بازارهای بزرگ ریسک ندارند و یا اینکه بازارهای کوچک همواره سوددهی بیشتری دارند.

همچنین بخوانید: راهکارهای حفظ امنیت ارز دیجیتال در ایران

بازارها چطور بر اساس مارکت کپ دسته‌بندی می‌شوند؟

ارزهای دیجیتال را باید بر اساس ارزش بازار دسته‌بندی کرد. در بیشتر صرافی‌ها و منابع آماری بازار ارزهای دیجیتال، مارکت کپ یکی از مهم‌ترین معیارهای رتبه‌بندی رمزارزها است. به صورت کلی مارکت کپ‌ها را بر اساس میزان ارزش آن‌ها به سه دسته مختلف تقسیم می‌کنند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مارکت کپ بزرگ: ارزهای دیجیتالی که ارزشی بیشتر از ۱۰ میلیارد دلار داشته باشند جزو این دسته هستند. بر اساس این دسته‌بندی تنها ارزهایی مانند بیت‌کوین، تتر و ریپل در دسته ارزهای با مارکت بزرگ قرار می‌گیرند
  • مارکت کپ متوسط: رمزارزهایی که ارزش بازار آن‌ها بین ۱ تا ۱۰ میلیون دلار باشند، به عنوان مارکت کپ متوسط طبقه‌بندی می‌شوند. این دسته‎بندی شامل تعداد بسیار زیادی از رمزارزهای مطرح مانند بایننس کوین، بیت‌کوین کش و همچنین لایت کوین است
  • مارکت کپ کوچک: به طور کلی هر رمزارزی که ارزش بازار آن کمتر از یک میلیارد دلار باشد در این دسته قرار می‌گیرد

دسته بندی بازار بر اساس مارکت کپ

مارکت کپ کوچک یا بزرگ؛ کدام یک برای سرمایه‌گذاری مناسب هستند؟

در مارکت کپ‌های کوچک ریسک سرمایه‌گذاری به مراتب بیشتر از مارکت‌ کپ‌های بزرگ است. دومین فاکتور مهم برای تصمیم‌گیری درباره انتخاب مارکت کپ کوچک یا بزرگ برای سرمایه‌گذاری، مقاومت بازار در برابر تغییرات عمدی است. ایجاد هرگونه تغییرات عمدی مانند افزایش یا کاهش قیمت‌ها، در بازارهای بزرگ نیاز به سرمایه‌های عظیمی دارد. به همین دلیل هم مقاومت بازار در برابر تغییرات بیشتر از بازارهای کوچک است.

مقایسه نقدشوندگی

نقدشوندگی علاوه بر بحث ارزش بازار به عوامل دیگری مانند حجم تراکنش‌های بازار در طول ۲۴ ساعت گذشته بستگی دارد. با این وجود بازارهای بزرگ معمولا نقدشوندگی بیشتری در مقایسه با بازارهای کوچک دارند. به عنوان مثال بیت‌کوین بزرگ‌ترین ارزش بازار و همچنین بیشترین میزان نقدشوندگی را دارد.

مقایسه‌ رشد قیمت و سودآوری

به صورت کلی مقاومت مارکت کپ بزرگ در مقابل تغییرات سریع، از رشد سریع قیمت و سودآوری در آن جلوگیری می‌کند. به همین دلیل احتمال رشد سریع و سودآوری بیشتر در بازارهای کوچک به طور معمول بیشتر از بازارهای بزرگ است.

مارکت کپ کل (Total Market Cap) چیست؟

ارزش کل بازار یا همان Total Market Cap، اطلاعات دسته‌ای از ارزهای دیجیتال مانند بیت‌کوین، ریپل و لایت‌کوین را در برمی‌گیرد. این شاخص در حقیقت تصویری کلی‌تر و واقعی‌تر از چگونگی عملکرد رمزارزها را به نمایش می‌گذارد. به هر میزان که مارکت کپ کل افزایش پیدا کند، رویکرد کلی مردم در رابطه با ورود به دنیای ارزهای دیجیتال بیشتر شده و امکان رشد بیشتر برای بازار فراهم می‌شود.

عرضه ارز دیجیتالی مانند بیت‌کوین محدود است. برای نمونه، تنها ۲۱ میلیون بیت‌کوین وجود خواهد داشت. در مقابل ریپل، ۱ میلیارد واحد عرضه می‌کند و اتریوم هم محدودیتی برای عرضه ندارد. به همین دلیل می‌توان نتیجه گرفت ارز دیجیتال ریپل به دلیل اینکه عرضه بسیار بیشتری دارد، هیچوقت نمی‌تواند به محدوده قیمت بیت‌کوین برسد. بنابراین در زمان تحلیل، تنها به ارزش کوین توجه نکنید. مثلا اگر بیت‌کوین کش ۱۰۰۰ دلار و ریپل ۱ دلار است، تصور نکنید که بیت‌کوین‌‌کش ارزش بالاتری دارد. این وسعت بازار است که به شما نشان می‌دهد هر رمزارزی تا چه حد در میان مردم قابل اطمینان است.

تعریف مارکت کپ کل

آشنایی با ارزش کل بازار کریپتو از چه جنبه‌هایی اهمیت دارد؟

سرمایه کلی بازار ارزهای دیجیتال در اغلب موارد به عنوان مبنایی برای مقایسه با سایر بخش‌ها در دیگر زمینه‌های اقتصادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عنوان مثال، بسیاری از تحلیلگران مارکت کپ کل بازار را با ارزش فلزات گران‌بها و یا سهام مقایسه می‌کنند.

اما علت این کار چیست؟ مهم‌ترین دلیل شاید این باشد که با انجام این کار می‌توان تخمین تقریبی از میزان رشد کل بازار کریپتو طی سال‌ها و دهه‌های آینده به دست آورد. از طرفی بعضی از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که مقایسه بازارهای مختلف مالی، کاری بیهوده است. زیرا صنایع مختلف، سرمایه‌گذاران مختلفی را به خود جذب می‌کنند. به همین دلیل نمی‌توان انتظار داشت که سرمایه‌گذاران بزرگ بازارهای فلزات و سهام همگی به سمت بازار رمزارزها جلب شوند.

نگاهی به مفاهیم حجم معاملات و نقدینگی

آشنایی با مفهوم حجم معاملات (Volume) و نقدینگی (Liquidity) ارتباط تنگاتنگی با مفهوم ارزش بازار دارد. حجم معاملات بازار، بیانگر میزان معامله شده از یک ارز دیجیتال در یک دوره زمانی خاص است. چنین شاخصی می‌تواند جهت و حرکت یک رمزارز، قیمت آتی و همچنین تقاضا را برای آن به مان نشان دهد. از طرفی حجم معاملات یک دارایی، ملاک دیگری برای سنجش محبوبیت آن ارز دیجیتال در بازار است.

این شاخص به صرافی‌ها کمک می‌کند تا با دریافت کارمزد از معاملات انجام شده در پلتفرم‌های خود، به درآمدزایی برسند. به هر میزان که حجم معاملاتی در ارزهای دیجیتال بیشتر شود، قیمت‌های منصفانه‌تری را هم شاهد خواهیم بود. حجم پایین معاملات هم نشان از این موضوع دارد که قیمت‌های درخواستی فروشندگان در برآورده کردن پیشنهادات خریداران بالقوه ناکام هستند.

حجم معاملات و نقدینگی به یک معنا نیستند

حجم معاملات ارزهای دیجیتال تا حدی به مفهوم نقدینگی شباهت دارد. اما این دو مفهوم یکی نیستند. حجم به بیانی ساده، مجموع ارزش معاملات واقعی انجام شده است؛ در حالی که نقدینگی، دارایی کل در دسترس برای معامله است. به طور معمول هرچه حجم معاملات ارزهای دیجیتال بیشتر باشد، نقدینگی بازار کریپتو هم افزایش پیدا خواهد کرد. با این وجود، صرافی‌های کم حجم ارزهای دیجیتال، فرصت‌های آربیتراژ عالی را برای سرمایه‌گذاران ایجاد می‌کنند.

در این صرافی‌ها می‌توانید بعضی از رمزارزها را با قیمت بسیار پایین بخرید و در صرافی دیگری با قیمت بالاتری بفروشید. این اتفاق به طور معمول زمانی رخ می‌دهد که توکن مورد نظر، تقاضای زیادی نداشته باشد و یا اینکه مشکلی در ویژگی‌های عملیاتی صرافی وجود داشته باشد.

تفاوت حجم معاملات و نقدینگی

چگونه از مارکت کپ در سرمایه گذاری استفاده کنیم؟

به طور کلی روش‌های مختلفی به منظور محاسبه سرمایه بازار وجود دارد. یکی از همین روش‌های تخمین ارزش آینده شبکه رمزنگاری، استفاده از مفهومی کاربردی در بازار بورس به نام مارکت کپ رقیق شده یا همان Diluted Market Cap است. اما چطور می‌توانیم روشی مشابه را برای یک ارز دیجیتال استفاده کنیم؟

برای این کار کافی است تعداد سکه‌هایی که قرار است در شبکه توزیع شوند را کنار برخی دیگر از فاکتورها مدنظر قرار دهید. از طرفی بسیار مهم است که عرضه فعلی و آینده دارایی را مورد توجه قرار دهید. برای دستیابی به یک دید مثبت درباره آینده و قیمت بیت‌کوین و مخصوصا مقایسه آن با سایر دارایی‌ها مانند طلا، باید از ماشین حساب استفاده کنید. شما باید با توجه به سختی استخراج بیت‌کوین، به عنوان مثال زمان ۱۹ میلیونی شدن سکه‌های در حال گردش را مشخص کنید.

تحلیل‌ها از آینده درخشان بیت‌کوین خبر می‌دهند

از طرفی می‌دانیم که با استناد به تحلیل‌های مختلف، در آینده‌ای نه چندان دور، قیمت بیت‌کوین تا سال ۲۰۲۵ به ۱۰۰.۰۰۰ دلار خواهد رسید. به منظور محاسبه مارکت کپ بیت‌کوین باید تعدادکوین‌ها را در قیمت هر واحد ضرب کنید. برای اینکه کار ساده‌تر شود، می‌توانید معیار خود را قیمت کنونی قرار داده و تنها تعداد کل سکه‌ها را در آن ضرب کنید.

با استفاده از روشی مشابه می‌توانید وضعیت آینده را برای سایر ارزهای دیجیتال هم بررسی کنید. با توجه به در حال نوسان بودن قیمت‌ها حتی به فاصله چند ساعت، عدد به دست آمده معیار مناسبی برای ترسیم آینده شبکه نیست، اما هنوز می‌تواند به شما برای تعیین ارزش‌گذاری کمتر از میزان واقعی یا ارزش‌گذاری بیش از اندازه کمک فراوانی به شما کند.

آشنایی با وبسایت Coinmarketcap

وبسایت CoinMarketCap.com فعالیت خود را از سال ۲۰۱۳ میلادی آغاز کرد. این وبسایت، مجموعه‌ای فعال و کاملا به‌روز برای دست آوردن اطلاعات مفید درباره مارکت کپ ارزهای دیجیتال مهم و فعال در سراسر جهان است. این وبسایت، دربرگیرنده اطلاعات بیش از ۱۰۰ کوین و توکن برتر دنیا می‌باشد. در حال حاضر مطبوعات معتبر خبری، تریدرها و حتی دولت‌ها از این وبسایت به عنوان منبعی معتبر در رابطه با اطلاعات بازار ارزهای دیجیتال استفاده می‌کنند.

سایت کوین مارکت کپ

جمع‌بندی

ارزش بازار مانند هر شاخص دیگری، تنها یک سهم در تصمیم‌گیری شما برای سرمایه‌گذاری بر روی یک ارز دیجیتال دارد. پیش از ورود به بازار یک ارز دیجیتالی، به شما توصیه می‌کنیم تمامی شاخص‌ها و عوامل مختلف را بسنجید و تنها یک شاخص را ملاک خرید و فروش خود قرار ندهید. با این وجود، در پوزیشن‌های ورود به بازار یک رمزارز، اندازه مارکت کپ می‌تواند خیال شما را از بابت سرمایه‌گذاری حداقل تا چند سال آینده راحت کند. زیرا به هر میزان که اندازه مارکت کپ بیشتر باشد، احتمال از بین رفتن فرصت سرمایه‌گذاری در این کوین‌ها به شدت کاهش پیدا می‌کند.

به این مقاله امتیاز دهید.
[جمع نتایج: ۰ میانگین: ۰]

مطالب مرتبط

پیش بینی قیمت تتر
نحوه خرید ارز دیجیتال
بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری کوتاه مدت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدید‌ترین مطالب

قیمت‌ ارزهای‌ دیجیتال محبوب