فهرست مطالب
یکی از بحثهای مهمی که در چند سال گذشته در دنیای ارزهای دیجیتال بسیار بر سر زبانها بوده است، موضوع NFTهاست. این پدیده توانست به سرعت خود را در مرکز توجه علاقهمندان به رمزارزها قرار دهد و یک تحول جدی در پذیرش و استفاده از ارزهای دیجیتال ایجاد کند. در این مقاله بررسی میکنیم که اساسا NFT چیست و اولین بار توسط چه کسی ایجاد شده است.
NFT چیست؟
NFT مخفف Non-Fungible Token و به معنی توکن غیرقابل تعویض است. NFTها توکنها یا داراییهای دیجیتالی هستند که روی بلاک چین ایجاد و ثبت میشوند و ویژگیهایی مانند منحصربهفرد بودن و غیرقابل تعویض بودن را در خود دارند. NFTها تقریباً در هر دسته بندی قرار می گیرند اما به طور ویژه در حوزه آثار هنری بسیار کارآمد ظاهر شدهاند.
هنرمندان نوظهوری که زمانی آثار خود را به صورت رایگان به اشتراک میگذاشتند یا برای فروش آنها با چالش مواجه بودند، حالا میتوانند به کمک فناوری بلاک چین و NFTها، استعداد خود در ابعاد گسترده در معرض دید علاقهمندان قرار دهند و از آن کسب درآمد کنند.
NFT ها چگونه کار میکنند؟
NFTها با توکنهایی مانند DAI و LINK تفاوت دارند. مثلا یک توکن LINK با توکن LINK دیگر تفاوتی ندارد و میتوان نصف آن را خرید یا فروخت. اما توکن NFT منحصر به فرد است و قابل تقسیم نیست. NFTها امکان ادعای مالکیت یا واگذاری هر قطعه منحصربهفرد از دادههای دیجیتال را میدهد. برای مثال میتوان مالکیت و اطلاعات یک NFT با استاندارد ERC-20 را در بلاک چین اتریوم ردیابی و مشاهده کرد.
NFT یک نوع دارایی دیجیتال است اما میتواند اشیا واقعی مثل اسناد قانونی یا آثار هنری دیجیتال مثل ویدیو و موسیقی را در خود داشته باشد. NFTها مالکیت و اصالت این اشیا و داراییها را تضمین میکنند. هر NFT در یک زمان مشخص فقط یک مالک دارد و از شناسههای منحصربهفرد و اطلاعات خاصی برای نشان دادن این مالکیت استفاده میکند. برای ایجاد (Mint)، مدیریت و واگذاری این NFTها در بلاک چین از قراردادهای هوشمند استفاده میشود.
همچنین بخوانید: پیش بینی قیمت بیبی دوج در سال 2024 | چشم انداز روشن برای آینده میم کوین محبوب
تاریخچه NFT ها، از آغاز تا شکوفایی
اگرچه 2021، سالی بود که توکنهای غیرقابل تعویض (NFTها) بسیار مشهور شدند، اما سال اختراع آنها نبود. حدودا از سال 2012 ایدههای ابتدایی NFTها با پروتکل Colored Coins یا سکههای رنگی شکل گرفته بود. اما اولین NFT توسط کوین مککوی (Kevin McCoy) با نام کوانتوم (Quantom) در سال 2014 روی بلاک چین نِیمکوین (NameCoin) ساخته شد.
اما راهاندازی بلاک چین اتریوم در سال 2017 بود که توجهها را به NFTها جلب کرد. زیرا اتریوم محدودیتهای بلاک چینهای قبلی را برای میزبانی NFTها از سر راه برمیداشت. اتریوم نه تنها راه حلی قابل اعتماد برای ایجاد، ذخیرهسازی، برنامهریزی و معاملات توکنها فراهم کرد، بلکه سختیهای راهاندازی پروژههای NFT را نیز کاهش داد.
پیدایش و تحول پلتفرم های NFT
با نمایان شدن ظرفیتهای بیت کوین و بلاک چین آن، ایده پروتکل سکههای رنگی یا Colored Coins روی بلاک چین بیت کوین ایجاد شد. این پروتکل از تکههای کوچک بیت کوین که می توانست به اندازه یک ساتوشی کوچک باشد، برای توکنیزه کردن داراییها استفاده میکرد. به کمک این تکهها که سکههای رنگی نامیده میشدند، مردم پتانسیل بلاک چین را برای مدیریت و مالکیت دارایی ها درک کردند.
اگرچه این ایده در ابعاد واقعی و گسترده عملیاتی نشد، اما توسعه آزمایشی مجموعه ای از NFT ها را آغاز کرد. همانطور که قبلا اشاره شد، اولین NFT “کوانتوم” بود، یک انیمیشن هشت ضلعی شکل.
یکی از پروژه های مهم توکنیزه کردن دارایی های دیجیتال را امکان پذیر کرد، پلتفرم Counterparty بود که بر پایه بیت کوین ساخته شد. در واقع طیفی از NFT های “Rare Pepes” در پلتفرم The Counterparty منتشر شد که الهامبخش استفاده از NFT برای مدیریت اثر هنری بود. “Spells of Genesis” که در بلاک چین اتریوم ایجاد شد، یکی دیگر از پروژه های بزرگ NFT بعد از The Counterparty بود.
همچنین بخوانید: پیوند بلاک چین و هوش مصنوعی | مزایا و چالشهای ادغام دو فناوری جدید
ظهور NFT در بازیها و متاورس
شرکت توسعه نرمافزار Larva Labs، سازنده CryptoPunks، یک سری NFT موفق را راهاندازی کرد. این مجموعه با 10000 شخصیت منحصربهفرد، الهامگرفته از فرهنگ پانک شهر لندن، محبوب شد و برای پروژههای بعدی NFT مانند Bored Ape Yacht Club الهامبخش بود.
CryptoKitties، یک بازی دیگر مبتنی بر NFT، در 2017 معرفی شد که به بازیکنان اجازه میداد گربههای مجازی رابسازند، بخرند و بفروشند. پس از آن، بازیهای NFT محبوبیت زیادی پیدا کردند.
پروژهی متاورس Decentraland که مبتنی بر اتریوم است، با ترکیب NFT به کاربران اجازه میداد در یک دنیای مجازی گشتوگذار کنند و به آیتمهای بازی در قالب NFT دسترسی داشته باشند. در سال 2018، Axie Infinity، یک بازی مبارزهای مبتنی بر NFT، منتشر شد که راه را برای کسب درآمد از بازیهای بلاک چینی هموار کرد. در این بازی، گیمرها با موجودات NFT منحصربهفرد به نام Axies به نبرد با یکدیگر میپردازند.
گسترش NFT ها فراتر از اتریوم
در سال 2021، تقاضا برای خرید و فروش توکنهای غیرقابل تعویض (NFTها) شاهد افزایش شدیدی بود طوری که حجم معاملات NFT در این سال حدود 21,000 درصد افزایش یافت و به بیش از 17 میلیارد دلار رسید. استفاده از NFTها در بازار هنرهای دیجیتال یکی از دلایل اصلی رشد محبوبیت NFTها بود. با این افزایش محبوبیت، بلاک چینهای دیگری مانند کاردانو، سولانا، فلو و تزوس شروع به کار روی پلتفرمهای خود برای توسعه NFTها کردند. در سپتامبر 2021، قراردادهای هوشمند در کاردانو فعال شدند که توسعه NFT را در بلاک چین آن تسهیل کرد.
تغییر نام کمپانی فیسبوک به متا (Meta) و ورود آن به فضای متاورس نیز یکی از رویدادهای کلیدی در این سال بود که منجر به افزایش تقاضا برای NFTها شد. زیرا NFTها همواره بخشی جداییناپذیر از پلتفرمهای متاورسی بودند.
جمعبندی
بازار ارزهای دیجیتال در سال 2022 با ریزش شدیدی مواجه شد. NFTها هم به عنوان بخشی از همین بازار، با کاهش تقاضا روبرو شد اما در سال 2023، استفاده از NFTها دوباره رونق گرفت و لبخند را به چهره دوستداران NFT بازگرداند. برای مثال در ژانویه 2023، Ordinals که یک نسخه پیشرفته از ایده سکههای رنگی (Colored Coins) به شمار میرود، با استفاده از بهروزرسانی Taproot بیت کوین در سال 2021، امکان ایجاد NFT روی بلاک چین بیتکوین را فراهم کرد.
همچنین بر اساس دادههای DappRadar، بازار NFT در فوریه 2023 حجم معاملاتی 2 میلیارد دلاری را ثبت کرد که نسبت به ماه قبل 117 درصد افزایش داشت. همه این اطلاعات نشان از توجه دوباره بازار به بحث NFTها و آینده روشن این فناوری در دنیای ارزهای دیجیتال است. شما نیز میتوانید با چگونگی ساختن NFT آشنا شوید و از این راه کسب درآمد کنید.