فهرست مطالب
- توکن چیست؟
- شاخصهای مهم در اقتصاد توکنی
- تغییرات اقتصادی بزرگ با اقتصاد توکنی
- اهمیت اقتصاد توکنی در سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال
- تاثیر اقتصاد توکنی بر آبوهوای کره زمین
- ارتباط میان نظام اطلاعات جهانی و اقتصاد توکنی
- برقراری عدالت مالی با اقتصاد توکنی
- عرضه اولیه توکن؛ پرکاربردترین شیوه در اقتصاد توکنی برای کسبوکارها
- اقتصاد توکنی چه معایبی دارد؟
- اقتصادی توکنی فرصتی فوقالعاده برای پیشرفتهای اقتصادی
اقتصاد توکنی که با نام توکنومیکس نیز شناخته میشود، یک شیوه جدید برای کنترل نظام اقتصادی جهان است که راهکارهایی را نیز در اختیار کسبوکارها برای انجام تراکنشها یا تامین سرمایه قرار میدهد. توکنومیک با بهوجودآمدن اولین کوینها مثل بیتکوین متولد شد و بهمرورزمان با گسترش اتریوم و شبکه بلاکچین راه خود را پیدا کرده و با سرعت خوبی در حال پیشرفت و فراگیر شدن است.
با گسترش هرچه بیشتر این سیستم سازمانهای غیرمتمرکز از جمله متاورس نیز به اهداف خود میرسند و در نتیجه با یک رشد و تغییر اقتصادی بزرگ در آینده روبرو خواهیم شد. در حال حاضر نظام اقتصادی جهان را بانکهای بزرگ بر اساس سیستم سرمایهداری، پردازش اطلاعات و کنترل پروژههای بزرگ در دست دارند و علاقهای ندارند که این انحصار و درآمد بسیار آن را از دست بدهند. اگر میخواهید با رازهای اقتصاد توکنی و تاثیرات آن بر اقتصاد و زندگی آینده بشر آشنا شوید، با ما در این مطلب همراه باشید.
توکن چیست؟
قبل از این که بخواهیم به سراغ دیگر اطلاعات درباره اقتصاد توکنی برویم، باید بدانیم که دقیقا توکن چیست؟ در واقع توکن یک مدل سرمایه دیجیتال است که از قابلیت انتقال و ذخیره ارزش در خود برخوردار است. توکن حتی پیش از گسترش ارزهای دیجیتال نیز در سیستمهای کامپیوتری بهعنوان یک مدل اجازه دسترسی و رمزگذاری به شمار میآمدند. در حال حاضر انواع توکنها بر بستر فناوری بلاکچین ایجاد میشوند. هر توکنی کاربرد منحصربهفرد خود را دارد و با توجه به کاربرد و تاثیر آن، ارزشهای متغیری دارد.
شاخصهای مهم در اقتصاد توکنی
به طور کلی چند شاخص بسیار مهم در بازارهای مالی توکنی وجود دارند. مارکت کپ، میزان عرضه توکن، مدل عرضه توکن، ارزش بازار، کاربرد توکن و توکن سوزی شاخصهای بسیار مهم در دنیای اقتصاد توکنی هستند که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
مدل عرضه توکن (Supply model)
توکنها به دو شکل محدود و نامحدود ایجاد میشوند. در واقع هرچقدر تعداد توکنها بیشتر شود میزان ارزش توکن پایینتر خواهد آمد. در مقابل هرچقدر که میزان فروش توکن متعادلتر باشد، ارزش و جایگاه آن در شرایط بهتری خواهد بود.
ارزش بازار (Market value)
ارزش بازار یک توکن نشان میدهد بهطورکلی چه میزان سرمایه وارد توکن موردنظر شده است. قطعا هرکسی که در بازارهای مالی ذرهای علم داشته باشد میداند که هرچقدر پول بیشتری وارد یک دارایی شود میزان پتانسیل رشد آن بیشتر میشود. در واقع اقتصاد توکنی این امکان را میدهد که پتانسیل توکنها و داراییها را بهسادگی پیشبینی کنیم.
کاربرد توکن (Application)
قطعا کاربرد توکن مهمترین شاخص در دنیای توکنها است. در واقع باید بدانیم که توکنها در چه مواردی کاربرد دارند و قابل استفاده هستند. برای مثال توکن BNB توکن اختصاصی شبکه بایننس است و فقط در این شبکه قابلیت استفاده دارد.
میزان عرضه توکن (Supply rate)
یکی دیگر از شاخصهای اقتصاد توکنی، میزان عرضه توکن است. بهطورکلی تمام توکنها به سه روش عرضه میشوند. بیشترین مقدار ممکن عرضه، عرضه در گردش و کل عرضه سه روش مختلف ارائه توکنها است که امکان پیروی نکردن از آنها وجود ندارد.
توکنسوزی (Token burning)
بر اساس الگوریتم خاصی که توسعهدهندگان توکنها برای خود مشخص میکنند، وقتی مقدار توکن از یک مرز مشخص عبور کند، توسعهدهندگان اقدام به توکنسوزی میکنند. این فرایند بدین شکل است که مقدار توکن مشخص شده غیر قابل برگشت و انتقال میشود.
تغییرات اقتصادی بزرگ با اقتصاد توکنی
میتوان اقتصاد توکنی را شروعی برای از بین رفتن سلطههای شرکتها و بانکهای بزرگ بر اقتصاد جهان دانست. در حال حاضر شرکتها و بانکهای بزرگ قدرت زیادی در کنترل اقتصاد جهان دارند و به شکل واضحتر در حال سوءاستفاده از اموال بشر در مسیر رسیدن به اهداف خود هستند. شاید کمی عجیب به نظر برسد؛ اما با گسترش اقتصادی توکنی در جهان میتوان هر چیزی که ارزش مالی دارد را به توکن تبدیل کرد و بهوسیله آن معامله انجام داد. در صورت گسترش اقتصاد توکنمحور میتوانید واحد پول، تابلوی هنری، موسیقی و حتی تصاویر را به توکن تبدیل کنید و آن را معامله کنید، در حال که دیگر لازم به سراغ بنگاههای اقتصادی واسطه بروید.
با روی کار آمدن اقتصاد توکنی بیشتر واسطههای و سیستمهای متمرکز مثل بانکها حذف خواهند شد و افراد حقیقی مالک همه چیز میشوند. در واقع دیگر سلسلهمراتب اداری شرکتها و بانکهای بزرگ وجود نخواهند داشت و همه امور در دستان مردم عادی یا شرکتهای کوچک خواهد بود. به طور واضحتر با روی کار آمدن اقتصاد توکنی هرکسی میتواند بهاندازه توانش و قدرت مالی خود در پروژهها و مسائل مدیریتی شرکت کند و در آن سود کسب کند، نظر بدهند و حتی تصمیمگیری کنند.
اهمیت اقتصاد توکنی در سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال
عرضه و تقاضای بازار بهصورت لحظهای تعیین میکند که کدام ارز دیجیتال با چه سرعتی و در چه زمانی پتانسیل رشد خواهد داشت. اما کسانی روش کار افرادی و شرکتهایی که از اقتصاد توکنی پیروی میکنند، روش جداگانهای دارند. افرادی که شیوه معاملاتی توکنی را در پیش گرفتهاند میتوانند با بررسی اطلاعات و شاخصهای معاملاتی، علاوه بر پیشبینیهای دقیق از وضعیت ارزهای دیجیتال، دلایل کاهش یا افزایش قیمت را شناسایی کنند.
تاثیر اقتصاد توکنی بر آبوهوای کره زمین
گرما و آلودگیها حاصل از استفاده از سوختهای فسیلی زمین را با مشکلاتی متعددی روبرو کرده است. به شکلی که پیشبینی میشود تا سالهای آینده نهچندان دور زندگی در کره زمین غیرممکن شود. در واقع برخلاف تصورات بیشتر مردم انرژیهای اتمی نیز راه حلی خوبی برای حل این مشکل نیستند و علاوه بر زبالههای اتمی هزینههای بسیاری را در پی دارند.
در چنین شرایطی تنها راه باقیمانده استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر مثل انرژی باد، آب و خورشید است. اما بیشتر سیاستمداران استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر را نمیپسندند و همان روشهای قدیمی و مضر خود را در پیش میگیرند. اقتصادهای نفت محور تاثیر بسیاری بر این تصمیم خطرناک دارند، چرا که میخواهند با فروش حداکثری نفت و گاز درآمد بیشتری کسب کنند.
در چنین شرایطی است که اقتصاد توکنی میتواند به کمک سلامت کره زمین و بشر بیاید. اما چگونه این امر امکانپذیر است؟ آیا اقتصاد توکنی راه حلی برای تولید انرژی تجدیدپذیر است؟ در واقع با گسترش اقتصاد توکنی مردم از تمام نقاط دنیا میتوانند انرژیهای تجدیدپذیر تولید کنند و علاوه بر استفاده شخصی خود مازاد آن را در بازارهای توکنی غیرمتمرکز توکنی بفروش برسانند و درآمد خوبی نیز کسب کنند.
کارخانههای صنعتی بزرگ نیز میتوانند انرژی مورد نیاز خود را بهسادگی از بازارهای رقابتی و ارزان تهیه کنند. این مساله علاوه بر کمک به سلامت کره زمین و جلوگیری از مصرف سوختهای فسیلی، میتوان انگیزه و درآمد خوبی برای مردم باشد.
ارتباط میان نظام اطلاعات جهانی و اقتصاد توکنی
ممکن است در ابتدا کمی عجیب به نظر برسد؛ اما گرانترین سرمایه در دنیای فعلی، طلا، ارز، الماس و … نیست، بلکه داده و اطلاعات است. همان چیزی که بیشتر مردم به شکل رایگان در اختیار شرکتهای بزرگی مثل فیسبوک و گوگل قرار میدهند، بدون این که اطلاعی از ارزش آن داشته باشند.
دسترسی به این اطلاعات توسط شرکتهای بزرگ باعث رشد بیشتر این شرکتها و در نتیجه انحصار بیشتر آنها در زمینه تکنولوژی میشود. در واقع این شرکتهای بزرگ هستند که با تکنولوژی و اطلاعات ارزشمندی که از مردم دارند، همه چیز را کنترل میکنند و تصمیمهای حیاتی میگیرند.
اما در اقتصاد توکنی هر فردی مالک اصلی اطلاعات خود است. به طور واضحتر میتوان گفت که افراد میتوانند اطلاعات شخصی خود را به شکل یک توکن رمزنگاری شده دربیاورند و از دسترسی شرکتهای بزرگی مثل فیسبوک به این اطلاعات جلوگیری کنند.
برقراری عدالت مالی با اقتصاد توکنی
بیشتر فعالان و پژوهشگران اقتصادی همواره به دنبال پیدا کردن روشهای برای از بینبردن سلطه بانکها بر نظام مالی و در نتیجه برقراری عدالت مالی هستند. همانطور که قابل مشاهده است که در حال حاضر اقتصاد بیشتر نقاط دنیا به بانکها و دولتها بستگی دارد و آنها هستند که سیاستهای مالی را در جهت رسیدن به اهداف خود اجرایی میکنند.
با گسترش اقتصاد توکنی و غیرمتمرکز شدن اقتصاد دیگر نیازی به تصمیمگیری دولتها و بانکهای بزرگ نیست. با استفاده از اقتصاد توکنی همه افراد میتوانند به شکل عادلانه از منابع و اموال استفاده کنند و فعالیتهای اقتصادی را بدون دخالت دولتها انجام بدهند. رانت و فساد مالی نیز جایی در این سیستم نخواهد داشت، چرا که همه چیز در این سیستم بسیار شفاف و در اختیار همه مردم است.
عرضه اولیه توکن؛ پرکاربردترین شیوه در اقتصاد توکنی برای کسبوکارها
یکی از پرکاربردترین استفادههایی که میتوانند کسبوکارها از فضای اقتصاد توکنی داشته باشند، کسب سرمایه از طریق عرضه اولیه توکن است. شرکتها و کسبوکارهایی که بهصورت دیجیتالی فعالیت میکنند، میتوانند برای کسب سرمایه اولیه یا افزایش بودجه خود توکنهایی را در بستر بلاکچین تولید کنند و آنها در فضاهای تبلیغاتی به فروش برسانند.
برای مثال یک شرکت تولیدکننده قطعات گیمینگ میتواند برای کسب سرمایه بیشتر یک توکن اختصاصی برای خود بسازد و از مشتریان خود بخواهد که با این توکن محصولات را خریداری کنند. در این شرایط مقدار پول زیادی به شرکت مبدا خواهد رسید و ارزش توکن نیز چندین برابر خواهد شد.
از سوی دیگر بسیاری از سرمایهگذاران همواره به دنبال توکنهایی هستند که بتوانند از طریق آنها سود خوبی کسب کنند. در چنین شرایطی امکان دارد که یک سرمایهگذار مقدار زیادی از توکن یک شرکت را خریداری کند و در نتیجه پول بسیار به بودجه شرکت مبدا واریز کند.
اقتصاد توکنی چه معایبی دارد؟
قطعا در تمام سیستمها و روشهای کنترل اقتصادی چند ایراد وجود دارد. اقتصاد توکن محور نیز از این قاعده جدا نیست و دارای مشکلاتی است که البته در بیشتر موارد قابل حل هستند. بهعنوان یکی از معایب اقتصاد توکنی ریسک بالا در برخی موارد است. یعنی ممکن است ارزش یک توکن به یکباره کاهش پیدا کند و ارزش سرمایه بسیاری از افراد دچار کاهش شود. غیر قابل برگشت بودن معاملات و عدم دخالت دادگاهها در این معاملات نیز دیگر معایب این روش اقتصادی هستند.
اقتصادی توکنی فرصتی فوقالعاده برای پیشرفتهای اقتصادی
اقتصاد توکنی یک انقلاب و جهش بزرگ برای مردم جهان به شمار میآید. استفاده از این سیستم مالی میتواند فرصتهای بسیاری را برای پیشرفت سریعتر و کمهزینهتر کسبوکارها به وجود بیاورد. پس اگر به دنبال پیشرفت کسبوکار خود هستید مزایا و کاربردهای این روش مدیریت اقتصاد را نادیده نگیرید و سعی کنید که با آن همسو شوید. چرا که این شیوه مدیریت اقتصادی با سرعت بالایی در حال گسترش است و سالهای آینده تمام جهان را در برخواهد گرفت.