شاخص mpi چیست + تحلیل شاخص mpi در سال پیش رو

mpi-index-05

فهرست محتوا

تمامی معامله‌گران بازارهای مالی اعم از سهام، ارزهای دیجیتال و سایر دارایی‌ها همیشه به دنبال پیش‌بینی روند حرکت قیمت‌ها بوده‌اند. آن‌ها گهگاه به شم اقتصادی خود رجوع می‌کنند یا به رایزنی با افراد خبره بازار می‌پردازند. اقتصاددانان اما از سوی دیگر به علمی بودن حرکت بازار معتقدند و ساحت این بازارها را از پیش‌بینی مبرا می‌دانند. آن‌ها می‌گویند با بررسی و تجزیه و تحلیل نمودارهای بازار می‌توان به شاخص‌هایی دست یافت که برای پیش‌بینی قیمت‌ها مؤثر باشند. یکی از این شاخص‌های پیشنهادی در بازار ارز دیجیتال و به‌خصوص بیت کوین، شاخص mpi نام دارد. اما این شاخص چیست و چه اطلاعاتی را به ما ارائه می‌دهد؟ با ما همراه باشید تا این شاخص اقتصادی رمز ارزها را مورد بررسی قرار دهیم.

شاخص mpi چیست؟

«شاخص موقعیت ماینر» یا به طور خلاصه شاخص MPI یک متریک بیت کوین است که به عنوان نسبت کل خروجی ماینرها تقسیم بر میانگین متحرک ۳۶۵ روزه تعریف می‌شود. مضرب پیول (Multiple Puell) الهام‌بخش این متریک بیت کوین است. به زبان ساده‌تر این شاخص رابطه بین میزان ذخایر ماینرها و صعود قیمت بیت کوین را نشان می‌دهد. طبق این شاخص در سالیان اخیر هرگاه که ماینرها ذخایر بیت کوین خود را وارد بازار کرده‌اند، قیمت این رمز ارز به نقطه اوج خود در آن بازه زمانی رسیده است.

شاخص MPI حاصل تقسیم کل خروجی ماینر در یک روز بر کل خروجی ۳۶۵ روزه ماینر است. این متریک درواقع رفتار نسبی انحلال ذخایر ماینر در مقایسه با میانگین تاریخی آن را نشان می‌دهد. بااین‌حال، تفسیر این شاخص یک فرض مهم را ایجاد می‌کند. این فرض مهم آن است که درواقع بیشتر جریان‌های خروجی ماینرها برای اهداف فروش به سمت صرافی‌ها هدایت می‌شوند. این شاخص نیز همانند سایر شاخص‌های اقتصادی به صورت استنباطی و از دل رویدادهای قیمتی تاریخی بیرون کشیده شده است.

برای روشن‌تر شدن این موضوع سعی می‌کنیم به شکل تحلیلی به بررسی این شاخص بپردازیم. اما بهتر است ابتدا توضیحات مختصری درباره ماینرها و اقدامات آن‌ها بدهیم.

ماینیگ یا استخراج بیت کوین چیست؟

استخراج بیت کوین به فرآیند افزودن دیجیتالی سوابق تراکنش به بلاکچین اشاره دارد که در یک دفتر کل توزیع شده عمومی ثبت می‌شود. این دفتر کل توزیع شده درواقع تاریخچه هر تراکنش بیت کوین را در خود جای می‌دهد. استخراج نیز یک فرآیند ثبت سوابق است که از طریق قدرت محاسباتی بسیار زیاد انجام می‌شود.

هر ماینر بیت کوین در سراسر جهان به یک شبکه غیرمتمرکز همتا به همتا کمک می‌کند تا اطمینان حاصل شود که شبکه پرداخت قابل اعتماد و ایمن بماند. برای افزودن ایمن تراکنش به دفتر کل بلاکچین، رایانه‌های استخراج بیت کوین مسائل پیچیده ریاضی را حل می‌کنند. سپس آخرین بلوک تراکنش‌های تایید شده به عنوان لینک بعدی در بلاکچین اضافه می‌شود.

به عنوان انگیزه‌ای برای استخراج و مشارکت در شبکه، به استخراج کننده‌ای که مشکل را حل کند، یک بلوک بیت کوین پاداش داده می‌شود. این پاداش‌ها در دست ماینرها باقی می‌ماند و هرگاه که اراده کنند می‌توانند آنها را در بازار به فروش برسانند. داده‌ها نشان داده‌اند که ماینرها در دوره رکود به انباشت سرمایه می‌پردازند اما با جرقه افزایش قیمت، ذخایر خود را عرضه می‌کنند. همین مورد است که به تولید یک متریک به‌نام شاخص mpi منجر شده است.

بیشتر بخوانید: معرفی بهترین ارز دیجیتال برای استخراج

شاخص mpi و رفتار ماینرها

بیایید این بحث را با یک نمودار پی بگیریم. این نمودار معیاری برای نشان دادن تعداد سکه‌هایی است که استخراج‌کنندگان یا ماینرها در کیف پول خود نگه می‌دارند. نمودار پایین رفتار ذکر شده ماینرها قبل از اوج گرفتن قیمت را نشان می‌دهد. ذخایر ماینرها قبل از نقطه اوج قیمت در سال ۲۰۲۱ سقوط کرد، به این معنی که آن‌ها سکه‌های خود را قبل از بالا رفتن قیمت به بازار ریخته‌اند. در چنین مواقعی طول اندیکاتور (ستون زردرنگ در تصویر قبلی) افزایش می‌یابد. به این دلیل که ماینرها در حال انباشت سکه‌های خود هستند.

mpi-index-07

در تصویر بالا خط سفید نشان‌دهنده قیمت بیت کوین و خط آبی نشان‌دهنده ذخیره ماینرها است. این نمودار به وضوح نشان می‌دهد که ذخیره ماینرها درست قبل از اوج‌گیری قیمت در اوت ۲۰۲۱ کاهش چشمگیری یافته است. بنابراین طبق شاخص mpi به نظر می‌رسد که ماینرها معامله‌گران چندان خوبی نباشند، زیرا ذخایر بیت کوین خود را همیشه زودتر از رسیدن قیمت به نقطه اوج آن عرضه می‌کنند. هیچ توجیهی جز اینکه ماینرها استعداد خوبی در تجارت ندارند برای این رفتار ماینرها نمی‌توان متصور بود. البته هزینه‌های بالای اقتصادی آن‌ها برای انجام محاسبات سنگین مربوط به ماینینگ نیز باعث می‌شود با جرقه قیمت به فکر فروش بیافتند.

بررسی تحلیلی شاخص mpi

برخی سرمایه‌گذاران از شاخص mpi برای کسب ایده در مورد نقاط فروش بازار بیت کوین استفاده می‌کنند. اما این شاخص ماینرها چه‌قدر در به دست آوردن نقاط اوج فروش دقت دارد؟ نمودار زیر نشان‌دهنده روند MPI در مقابل قیمت در چند دوره صعودی گذشته است. با توجه به این که چنین الگویی سه بار رخ داده است، می‌توان انتظار داشت که یک شاخص قابل اعتماد اقتصادی باشد. البته با توجه به تغییراتی که اخیراً در روند کار ماینرها رخ داده است و با مشکلاتی مواجه شده‌اند، شاید الگوی رفتاری آن‌ها در سال ۲۰۲۲ متفاوت باشد.

mpi-index-06

نمودار بالا دو ویژگی این شاخص را برای ما توضیح می‌دهد. اولین مورد اینکه ماینرها در طول دوره‌های صعودی بیت کوین در سال‌های ۲۰۱۳، ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱ سکه‌های خود را قبل از رسیدن قیمت به قله فروختند. مورد دیگر اینکه به نظر می‌رسد ستون‌های عمودی زرد در نمودار، دوره‌های خوبی برای خرید بیشتر بیت کوین باشند. از لحاظ تاریخی ثابت شده است که قیمت بیت کوین پس از نمایش چنین مقادیری توسط اندیکاتور افزایش می‌یابد. نتیجه‌گیری دیگر از شاخص mpi می‌تواند این مورد باشد که چنین موقعیتی برای خرید بیت کوین زمان خوبی محسوب می‌شود. یعنی زمانی که قیمت‌ها در ستون زرد به سر می‌برند.

بررسی شاخص mpi در سال ۲۰۱۸

شاخص بیت کوین  mpiدر ماه نوامبر سال ۲۰۱۸ به زیر منفی ۰.۷ رفت و افت قیمت بیت کوین اتفاق افتاد. ماینرها در آن زمان هیچ بیت کوینی را در طول دوره رکود عرضه نکردند و این شاخص حتی به زیر منفی ۱ نیز رسید. اما وقتی بازار صعودی شروع شد، ماینرها نیز فروش بی‌محابای ذخایر بیت کوین خود را آغاز کردند. این امر نشان می‌دهد که اگر شاخص mpi کمتر از منفی ۰.۷ شود، استخراج‌کنندگان بزرگ تصمیم می‌گیرند هیچ بیت کوینی را نفروشند. به این معنی است که ما به پایین‌ترین سطح خود نزدیک شده‌ایم، اگرچه ممکن است چند نزول دیگر در راه باشد.

mpi-index-01

قبل از نصف شدن یا هاوینگ قبلی بیت کوین، قیمت‌های مشابه دارای شاخص MPI بسیار بالاتری بودند. اما حالا و با افزایش هزینه‌های تولید، ماینرها به قیمت بالاتری نیاز دارند تا به حد نصف و توجیه اقتصادی برسند. این امر توضیح می‌دهد که چرا برخی از شرکت‌های عملیات استخراج کوچک‌تر از قبل به نظر می‌رسند. درواقع بسیاری از شرکت‌های استخراج بیت کوین در ماه‌های اخیر با مشکلات مالی زیادی روبرو شده‌اند. بسیاری از آن‌ها نیز به اخذ وام‌های کلان روی آورده‌اند. این امر می‌تواند مقدمه‌ای برای ورشکستگی یا تصاحب آن‌ها توسط شرکت‌های بزرگ‌تر باشد.

تحلیل شاخص mpi در مارس ۲۰۲۱

در مارس سال ۲۰۲۱ نیز شاهد همان روند قیمت بیت کوین در سال ۲۰۱۸ بودیم. به این ترتیب که در چند ماه منتهی به مارس ۲۰۲۱ با رکود و کاهش قیمت و عرضه روبرو بودیم. ماینرها نیز با توجه به موقعیت بازار سعی در انباشت سرمایه و افزایش ذخایر بیت کوین خود داشتند. سپس اولین جرقه‌های افزایش قیمت در مارس ۲۰۲۱ زده شد و ماینرها نیز ذخایر بیت کوین خود را وارد بازار کردند. بازار اما بی‌توجه به افزایش عرضه به روند صعودی خود ادامه داد. شاخص mpi در مارس ۲۰۲۱ نشان دهنده تایید همین روند در سال ۲۰۱۸ می‌باشد.

mpi-index-02

اما این پایان کار نبود و ماینرها دوباره سرشان کلاه رفت، چراکه صعود قیمت بیت کوین ادامه پیدا کرد و به مرز ۵۸.۰۰۰ دلار هم رسید. البته برخی تحلیلگران معتقدند خود عرضه ذخایر ماینرها دلیل ادامه افزایش قیمت بیت کوین در دوره‌های مختلف بوده است. اما این استدلال نمی‌تواند پایه مستحکمی داشته باشد و توسط بسیاری از تحلیلگران مورد تایید قرار نگرفته است، چراکه در هر بازاری با افزایش عرضه قیمت‌ها متعادل‌تر شده و روند کاهشی یا لااقل تثبیت به خود می‌گیرند. اما عرضه بیت کوین ماینرها درست در میانه اوج قیمت صورت می‌گیرد و تاثیر کاهشی خود را کمی دورتر نشان می‌دهد.

تحلیل شاخص mpi در سال ۲۰۲۲

داده‌های زنجیره‌ای نشان می‌دهد که شاخص بیت کوین MPI اخیراً نیز افزایش یافته و در حال رسیدن به همان مقادیر مربوط به ماه مارس سال ۲۰۲۱ است. الگوهای گذشته ممکن است این بار نیز چراغ راه آینده باشند و در ماه‌های پیش رو شاهد یک رالی صعودی دیگر توسط پادشاه کریپتو باشیم. به نظر می‌رسد شاخص MPI بیت کوین پس از ماه‌ها عدم فعالیت، دوباره روند صعودی به خود گرفته باشد.

تحلیلگران بر این اعتقاد پافشاری می‌کنند که روند فعلی متریک بیت کوین نشان‌دهنده تکرار الگوی تاریخی باشد و این اتفاق شاید در آینده‌ای نزدیک رخ دهد. این معیار به ما می‌گوید که رفتار فروش ماینر در مقایسه با میانگین سال گذشته در چه وضعیتی قرار دارد. هنگامی که ارزش اندیکاتور افزایش یابد، یعنی ماینرها اخیراً در حال فروش مقادیر بیشتری از بیت کوین هستند. از سوی دیگر، کاهش ارزش این شاخص نیز به معنای حرکت محتاطانه ماینرها و انباشت سرمایه توسط آن‌ها است. در نمودار زیر روند شاخص mpi  در چند سال گذشته به خوبی نشان داده می‌شود.

mpi-index-03

همان‌طور که در نمودار بالا مشاهده می‌کنید، سه منطقه مهم شاخص MPI بیت کوین از سال ۲۰۱۸ مشخص شده‌اند. همان‌طور که می‌بینید در هر یک از این مناطق، شاخص یک منحنی U شکل ایجاد کرده است که در آن ارزش متریک کاهش می‌یابد. سپس دوره به پایان می‌رسد و قیمت بیت کوین با نزدیک شدن به یک رالی جدید افزایش می‌یابد.

ماه‌های زیادی است که شاخص mpi در ناحیه وسط منحنی U شکل قرار دارد. اما اکنون، ارزش اندیکاتور دوباره روند صعودی را طی می‌کند و به همان مقادیری می‌رسد که در مارس سال ۲۰۲۱ مشاهده شد. اگر این الگوی تاریخی این بار هم صادق باشد، آنگاه امکان حرکت روند فعلی به سمت شروع یک رالی صعودی جدید در قیمت بیت کوین ممکن خواهد بود.

بیشتر بخوانید: آموزش نحوه روش خرید بیت کوین در ایران

تحلیل آینده بیت کوین در سال ۲۰۲۲

بازارهای کریپتو در سال ۲۰۲۲ شاهد اصلاحات گسترده در قیمت‌ها بوده‌اند. ارزش بازار ارزهای دیجیتال جهانی از ۳ تریلیون دلار در نوامبر ۲۰۲۱ به ۹۴۹ میلیارد دلار کاهش یافته است. نشانه‌های ضعیف جهانی در میان افزایش تورم و افزایش نرخ بهره منجر به فروش گسترده در بازارهای رمزنگاری شده است. سرمایه‌گذاران و معامله‌گران اکنون به این فکر می‌کنند که آیا بازارهای کریپتو و به ویژه بیت کوین در سال جاری دوباره بازخواهند گشت یا خیر.

کارشناسان صنعت کریپتو در مورد این سؤال نظرات متفاوتی دارند. درحالی‌که برخی از کارشناسان بر این باورند که بازارهای کریپتو از سقوط فعلی در چند ماه آینده بازخواهند گشت، برخی دیگر فکر می‌کنند که احتیاط سرمایه‌گذاران در کوتاه‌مدت ادامه خواهد داشت. اما قیمت ارزهای دیجیتال و به ویژه بیت کوین به‌احتمال‌زیاد دوباره افزایش خواهد یافت. حمام خون و زمستان رمزنگاری احتمالاً تا اوت ۲۰۲۲ به پایان خود نزدیک خواهد شد. به گفته برخی تحلیلگران بیت کوین تا پایان دسامبر یا ژانویه ۲۰۲۳ ممکن است به بالاترین سطح تاریخ خود یعنی ۷۰.۰۰۰ دلار هم برسد. وضعیت کنونی شاخص mpi نیز این نظرات را مورد تائید قرار می‌دهد.

mpi-index-04

جمع‌بندی

تمام نمودارها و تحلیل‌های تاریخی از شاخص mpi گواه بر این ادعا است که قیمت بیت کوین همیشه با افزایش این شاخص صعودی می‌شود. اینکه بین این شاخص و افزایش قیمت بیت کوین رابطه علت و معلولی وجود دارد یا خیر محل بحث ما نیست. تنها نکته حائز اهمیت این است که می‌تواند شاخصی برای پیش‌بینی بازار توسط سرمایه‌گذاران باشد. البته باید توجه داشت که هیچ چیز در مورد بازارهای این‌چنینی نظیر کریپتو قطعی و حتمی نیست. بنابراین تنها نمی‌توان با تکیه بر همین شاخص به خرید بی‌محابا در بازار دست زد. بلکه باید تحقیقات بیشتری انجام داد و علل گوناگون را مورد بررسی قرار داد.

اگر به تحلیل تکنیکال علاقه مند هستید در وبلاگ راستین در مورد بهترین ابزارهای تحلیل تکنیکال نیز مطلبی منتشر شده است که می توانید آن را نیز مطالعه کنید.

به این مقاله امتیاز دهید.
[جمع نتایج: ۰ میانگین: ۰]

مطالب مرتبط

آینده پولکادات
استیکینگ اتریوم
آینده ارز دیجیتال گالا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدید‌ترین مطالب

قیمت‌ ارزهای‌ دیجیتال محبوب