فهرست مطالب
- پیش از بررسی فرق اندیکاتور و اسیلاتور، ابتدا با اندیکاتور آشنا شوید
- بررسی کامل فرق میان اندیکاتور و اسیلاتور
- چرا باید از اندیکاتورها استفاده کنیم
- متداولترین اسیلاتورها کدام هستند
- مزایای استفاده از اسیلاتورها در تحلیل تکنیکال
- بررسی سیگنالهایی که اسیلاتور به تریدرها میدهد
- انتخاب اندیکاتور یا اسیلاتور برای تحلیل تکنیکال
- سخن آخر
فرق اندیکاتور و اسیلاتور از سوالاتی است که برای تریدرهایی که از تحلیل تکنیکال استفاده میکنند و یا میخواهند آن را فرا بگیرند پیش میآید. اندیکاتور و اسیلاتور دو ابزار پرکاربرد در تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی به شمار میروند. در تحلیلهای تکنیکال به منظور تحلیل قیمت و بررسی سهام باید از نمودار و ابزارهای گوناگون استفاده کرد. از جمله این ابزارها میتوان به اندیکاتور و اسیلاتور اشاره کرد که تریدرها با استفاده از آنها میتوانند سیگنالهایی قوی مبنی بر خرید و فروش سهام را به راحتی دریافت کنند.
پیش از بررسی فرق اندیکاتور و اسیلاتور، ابتدا با اندیکاتور آشنا شوید
اندیکاتورها در واقع از مجموعهای از توابع و اطلاعات قیمت تشکیل شدهاند و بر اساس برخی شاخصها کار میکنند. این توابع و اطلاعات قیمتی با سنجش میزان حجم معاملات و تغییرات این قیمتها به صورت قیمت آغازین( Open)، پایانی (Close)، سقف (High) و کف (Low) شکل میگیرند. اندیکاتورها اطلاعات خوبی در مورد شتاب و قدرت قیمتی، روند حرکتی برای گرفتن هشدارها و همچنین تاییدهایی برای ورود و خروج به ما ارائه میکنند.
اندیکاتورها خود دارای 4 زیرمجموعه هستند که عبارتند از:
- روندها
- اسیلاتورها
- حجم
- بیل ویلیامز
روندها در تحلیل تکنیکال چه معنایی دارند
از مهمترین ابزارهایی که میتوانیم از آنها در تحلیل تکنیکال استفاده کنیم، روندها هستند. این گروه از اندیکاتورها در بازارهایی مانند فارکس و بازار جهانی بسیار پرکاربرد میباشند. از مهمترین ویژگی روندها میتوان به این اشاره کرد که آنها در واقع دنبالکننده روند هستند. به این معنا که این اندیکاتورها بر روی نمودار خود قرار میگیرند و بر روی چارت یا همان کندلها سوار میشوند.
از مهمترین اندیکاتورهای دنبال کننده روند نیز میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- اندیکاتور قوی
- ایچیموکو (ichimoku kinko hyo)
- باندهای بولینگر (Bollinger bands)
- اندیکاتور مووینگ اوریج (moving average)
- پارابولیک سار (parabolic sar)
اندیکاتور اسیلاتور چیست
اسیلاتور یکی از شاخهها و زیرمجموعههای اندیکاتور است. اسیلاتورها در واقع نوعی ارتعاشسنج و نوسانگر هستند که میزان هیجان بین فروشندهها و خریداران را اندازهگیری میکنند. اسیلاتور به این ترتیب میتواند سطوح پیش خرید و پیش فروش را برای تریدرها تعیین کند. از جمله بهترین اسیلاتورها میتوان به اسیلاتور relative strength index با نام اختصاری RS اشاره کرد که در بین معاملهگران از شهرت بالایی برخوردار است و هر ساله نیز به شمار طرفداران آن افزوده میشود.
اندیکاتور حجمها؛ مفهومی برای درک بهتر فرق میان اندیکاتور و اسیلاتور
اندیکاتور حجم همانطور که از نام آن پیدا است، حجم و ارزش معاملات را مورد بررسی قرار میدهد. این دسته از اندیکاتورها در پنجرهای جداگانه در زیر نمودار نمایش داده میشوند. از این اندیکاتورها میتوانیم برای ورود و خروج سرمایه به سهم کمک بگیریم. حجمها عمدتا 4 اندیکاتور دارند که از مهمترین آنها میتوانیم به اندیکاتور money flow index اشاره کنیم.
از دیگر اندیکاتور حجمها نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اندیکاتور حجم on balance volume
- Volumes
- اندیکاتور accumulation\distribution
اندیکاتور بیل ویلیامز
آقای بیل ویلیامز خالق تعدادی از اندیکاتورها بوده است و به خاطر تلاشهای بسیار زیاد او، تعدادی از اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال به نام او ثبت شدهاند. از مشهورترین اندیکاتورهای بیل ویلیامز هم میتوانیم به اندیکاتور alligator اشاره کنیم.
بررسی کامل فرق میان اندیکاتور و اسیلاتور
اولین فرق جدی میان اندیکاتور و اسیلاتور، چگونگی قرارگیری آنها بر روی نمودار قیمت است. چگونگی قرارگیری آنها را نیز در ادامه برای شما شرح میدهیم. اسیلاتورها در بیشتر مواقع به عنوان پنجرهای جداگانه از نمودار، در پایین نمودار نمایش داده میشوند و به این شکل میزان هیجان فروشندگان و خریداران را اندازهگیری میکنند.
اسیلاتورها به طور معمول شامل موارد زیر هستند:
- RSI
- MACD
- Cci
- Stochastic
محدودههای خرید و فروش؛ فرق مهم بین اندیکاتور و اسیلاتور
فرق دوم بین اندیکاتورها و اسیلاتورها در این است که اسیلاتورها دارای دو محدوده ( خرید و فروش هیجانی) اشباع خرید و اشباع فروش هستند. این در شرایطی است که اندیکاتورها در این محدوده نمایش داده نمیشوند. منطقه اشباع خرید یعنی منطقهای که در آن قدرت خریداران کم و قدرت فروشندگان بیشتر است. در اکثر اسیلاتورهای مشهور، اشباع خرید در محدوده بیش از 70 قرار دارد که نشان دهنده اوج هیجان تریدرها برای خرید است.
منطقه اشباع فروش هم یعنی منطقهای که در آن قدرت فروشندگان کاهش یافته و در مقابل قدرت خریداران در حال افزایش است. در بیشتر اسیلاتورها اشباع فروش در محدوده کمتر از 30 قرار دارد و نشان دهنده اوج هیجان و شتابزدگی در فروشندگان است.
بحث دریافت واگراییها؛ یک فرق مهم دیگر میان اندیکاتور و اسیلاتور
فرق سوم میان اندیکاتور و اسیلاتور در دریافت واگراییها است. ما تنها میتوانیم از اسیلاتورها واگرایی بگیریم. به بیانی دیگر واگراییها تنها کاربردشان در اسیلاتورها است و به دلیل ماهیت و فرمول اندیکاتورهایی مانند اندیکاتورهای حجم، روند و بیل ویلیامز واگرایی گرفتن چندان متداول نیست. به عنوان مثال اسیلاتورهایی مانند Macd-Rci-Cci، از محبوبترین اسیلاتورها برای گرفتن واگرایی به شمار میروند.
چرا باید از اندیکاتورها استفاده کنیم
یکی از نکات مهم در بررسی فرق میان اندیکاتور و اسیلاتور دلایل استفاده از هر کدام از این ابزارها است. بنابراین برای ابتدا از اندیکاتورها شروع میکنیم. اندیکاتورها عموما سه وظیفه اصلی را بر عهده دارند، یعنی هشدار، تایید و پیشبینی. یک اندیکاتور میتواند به عنوان یک هشدار عمل کند تا عملکرد قیمتی به صورت دقیق بررسی شود. مثلا اگر شتاب قیمت در حال کاهش باشد، اندیکاتور میتواند سیگنالی برای شکست حمایت باشد. از طرف دیگر، در صورتی که یک واگرایی مثبت داشته باشیم، اندیکاتور میتواند به عنوان هشداری برای شکست مقاومت باشد.
از اندیکاتورها همچنین میتوانیم برای تایید سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال نیز استفاده کنیم. به عنوان مثال در صورتی که یک شکست در نمودار قیمت داشته باشیم، برای تایید شکست میتوانیم از یک متقاطع میانگین متحرک استفاده کنیم. به گفته برخی از سرمایهگذاران و معاملهگران اندیکاتورها، بهترین شاخص برای پیشبینی روندهای قیمتی در آینده هستند.
از دیگر مزایای اندیکاتورها نیز میتوانیم به موارد کلیدی زیر اشاره کنیم:
- اصولا ابزارهایی مانند اندیکاتور باعث میشوند که تحلیلگران تا حد امکان معاملات خود را به شکل خودکار انجام دهند
- اندیکاتورها به تحلیلگران و سرمایهگذاران کمک میکنند تا روند بازار را به خوبی تشخیص دهند
- اندیکاتور سبب میشود تا درصد اشتباهات تحلیلگران به طرز چشمگیری کاهش داشته باشد
متداولترین اسیلاتورها کدام هستند
تریدرها با شناخت انواع اسیلاتورها میتوانند به درک بهتری از فرق اندیکاتور و اسیلاتور برسند. به همین دلیل در این بخش قصد داریم تا انواع اسیلاتور را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهیم. اسیلاتورهای زیادی به صورت پیشفرض در انواع پلتفرمهای تحلیلی وجود دارند. از جمله اسیلاتورهای که بسیار پرکاربرد هستند میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
اسیلاتور مکدی یا MACD
اسیلاتور مکدی، در واقع میانگینی متحرک از واگرایی و همگرایی است. اسیلاتور مکدی یا MACD از جمله اسیلاتورهایی به شمار میآید که قابلیت شناسایی مومنتوم را دارد و میتواند سمت و سوی روند بازار را به ما نشان بدهد. اسیلاتور مکدی از سه بخش اساسی یعنی خط سیگنال، خط مکدی و همچنین هیستوگرام تشکیل شده است.
اسیلاتور استوکاستیک (Stochastic)
استوکاستیک برای اولین بار توسط گئورگ تحلیلگر قرن نوزدهم طراحی شد و دارای دو خط D% و K% میباشد. عملکرد این اسیلاتور در تشخیص نقاط بازگشت روند و در بازار خنثی است. اما محاسبات در اسیلاتور استوکاسیتک چگونه انجام میشود؟ محاسبات در استوکاستیک بر اساس مقایسهای میان قیمت بسته شده سقف و کفهای قیمتی پیشین است.
مزایای استفاده از اسیلاتورها در تحلیل تکنیکال
تحلیلگران فنی اسیلاتورها را که در واقع نوعی نوسانگر به شمار میآیند را برای بازارهای جانبی مناسبتر میدانند. در واقع فرق اندیکاتور و اسیلاتور در این جا مشخص میشود که اسیلاتورها زمانی که در کنار یک شاخص فنی که بازار را بر اساس روند و یا محدوده تعریف میکند، مورد استفاده قرار میگیرند، به مراتب موثرتر هستند.
نوسانگرها همچنین نشانه خرید بیش از حد برای یک بازار هستند که میتوانند سیگنال معکوس شدن روند را برای تریدرها به همراه داشته باشند. با استفاده از اطلاعاتی که اسیلاتور در اختیار ما قرار میدهد میتوانیم زمان بستن پوزیشن خود در طول معاملات را تعیین کنیم.
اسیلاتورها عمدتا در بازارهای پرنوسان، بهترین عملکرد خود را نشان میدهند زیرا میتوانند شرایط خرید بیش از حد یا فروش بیش از حد را در بازارهای پرمتقاضی، خیلی زود نشان بدهند. اسیلاتورها، در واقع نوعی شاخص برای اندازهگیری شتاب قیمتی هستند که قیمتهای اوراق بهادار را با یک محدوده قیمتی مشخص در بازه زمانی معینی مقایسه میکنند. یک نوسانگر به کمک اندیکاتورهای اصلی این قابلیت را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد که ببینند چه زمانی یک دارایی بیش از حد خرید و فروش داشته است.
بررسی سیگنالهایی که اسیلاتور به تریدرها میدهد
یکی از موضوعات اساسی در درک بهتر فرق میان اندیکاتور و اسیلاتور، سیگنالها است. اسیلاتورها سیگنالهای خرید و فروش را به روشهای مختلفی تولید میکنند. بعضی از این سیگنالها برای ورود زود هنگام هستند. در حالی که بعضی دیگر از سیگنالهای اسیلاتورها بعد از شروع شدن روند قیمتی برای معاملهگران نمایش داده میشود.
علاوه بر سیگنالهای خرید و فروش، اسیلاتورها میتوانند به ما بگویند که در روند فعلی قیمت مشکلی وجود دارد یا خیر. با وجود اینکه اسیلاتورها میتوانند سیگنالهای مخصوص به خود را تولید کنند، اما نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که از این سیگنالها باید در کنار سایر جنبههای تحلیل تکنیکال استفاده کنید. بیشتر اسیلاتورها در واقع اندیکاتورهایی حرکتی هستند و تنها یک شاخص از قیمت اوراق بهادار را به تریدرها نشان میدهند. در موضوع فرق میان سیگنالهای اندیکاتور و اسیلاتور باید حجم، الگوهای قیمتی و نیز سطوح حمایتی و مقاومتی در نظر گرفته شوند.
انتخاب اندیکاتور یا اسیلاتور برای تحلیل تکنیکال
بسیاری از تحلیلگران و معاملهگران فعال در زمینه بازار ارزهای دیجیتال کنجکاو هستند که اسیلاتور را انتخاب کنند و یا اینکه به سراغ سایر بخشهای اندیکاتور بروند؟ آیا اصلا اسیلاتور در مقایسه با سایر بخشها از مزیت خاصی برخوردار است؟
به منظور یافتن پاسخ نهایی برای فرق بین و اندیکاتور و اسیلاتور و انتخاب یک مورد از بین آنها، مساله مهمی که باید به خاطر داشته باشید این است که همه چیز به خود تریدر بستگی دارد. به عنوان مثال از جمله عواملی که میتوانند در انتخاب شما موثر باشند شرایط بازار، چگونگی استفاده از این دو ابزار، وضعیت نمودارهای قیمتی، تجربه و تخصص فرد و استراتژیهایی که از آن استفاده میکند و در نهایت به زمان سرمایهگذاری باید اشاره کرد.
مبنای تصمیمگیریهای خود را اسیلاتور یا اندیکاتور قرار ندهید
همواره به خاطر داشته باشید که اسیلاتورها و اندیکاتورها تنها جزوی از ابزارهای اساسی تحلیل تکنیکال هستند و شما نباید تنها بر اساس آنها تصمیم برای ورود و یا خروج از یک سهم بگیرید. در نتیجه میتوان گفت که این ابزارها نیز مانند سایر ابزارها میتوانند اطلاعاتی را در اختیار ما قرار دهند.
اما قطعا نمیتوان گفت که این اطلاعات کامل هستند و تحلیلگران و معاملهگران باید مبنای قضاوت خود در مورد روندها و نمودارهای قیمتی را اندیکاتور و اسیلاتور قرار بدهند. از طرفی اگر به شکل صحیح از اندیکاتور و اسیلاتور استفاده شود، این ابزارهای تحلیل تکنیکال میتوانند کمک بسیار بزرگی برای شما باشند و باعث شوند تحلیلهای صحیحی داشته باشید.
سخن آخر
این روزها ذهن بسیاری از معاملهگران و تحلیلگران درگیر این موضوع است که دقیقا فرق میان اندیکاتور و اسیلاتور چیست؟ و آیا اسیلاتورها در مقایسه با سایر گروههای اندیکاتور برتری دارند؟ در پاسخ به این پرسشها باید گفت که این موضوع به عوامل بسیاری مانند شرایط بازار، وضعیت نمودارهای قیمتی، چگونگی استفاده از این ابزارها، میزان تخصص و تجربه تریدرها، افق زمانی سرمایهگذاری و همچنین استراتژیهای معاملاتی افراد بستگی دارد.
اسیلاتورها معمولا به عنوان ابزارهای تایید مورد استفاده قرار میگیرند. از طرفی کارشناسان توصیه میکنند که مبنای تصمیمگیری خود را اطلاعات دریافتی از اسیلاتور قرار ندهید. با در نظر گرفتن تمامی این مطالب نمیتوان به طور قطع بگوییم که کدام ابزار برای تحلیل و ترید مناسب است. زیرا اگر هر یک از این ابزارهای تحلیلی در شرایط مناسب و به طور صحیح مورد استفاده قرار گیرند، قطعا برای معاملات شما در افقهای سرمایهگذاری مختلف، نتیجه مثبتی را به دنبال خواهند داشت.
در سایت راستین مطلب دیگری در مورد ابزارهای تحلیل تکنیکال منتشر شده است که می توانید آن را نیز مطالعه کنید.
سلام
وقتتون بخیر
در حال حاضر دوره ی اموزشی نداریم، انشالله در آینده برگزاری دوره های آموزشی را در برنامه قرار می دهیم.